Celebrity

10. září 2022 06:00

Josef Šťastna

Královna a milovnice zvířat: Alžběta II. měla více než 30 psů, čtyři tu zanechala

Královna Alžběta II., která ve čtvrtek ve věku 96 let zemřela na zámku v Balmoralu, byla proslulou milovnicí zvířat. V mládí ráda trávila čas jízdou na koni a doma i při procházkách jí dělali společnost psi rasy corgi, kteří jsou díky ní symboly britské monarchie. Za svůj život měla více než 30 psů, z nichž čtyři poslední jsou stále naživu a nyní už bez paničky. Jejich osud je v tuto chvíli nejistý.

Buckinghamský palác ve čtvrtek oznámil, že královna Alžběta II. v odpoledních hodinách pokojně zemřela. Po nejdéle vládnoucí britské panovnici truchlí její rodina, lidé z celého světa a také její čtyřnozí přátelé. Věrnými společníky jí až do konce života byli psi, které milovala. Konkrétně dva corgi, Candy a Muick, kříženka jezevčíka s corgim Sandy a fenka kokršpaněla Lissy, kterou pojmenovala po sobě samotné.

Láska ke psům

Podle deníku Daily Mail královna vzplála láskou ke psům už v dětství. Když jí bylo sedm let, pořídil otec jí a její sestře psa rasy corgi, který dostal jméno Dookie. Ten měl o pár let později štěňátka, z nichž dvě si Alžběta a Margaret nechaly. Daly jim jména Carol a Crackers.

Už v dětství si vybudovala královna ke psům speciální vztah, rasa corgi byla její nejoblíbenější a také se z ní postupem času stala rasa neodmyslitelně patřící k britským monarchům.

Nevyžádané rady

K osmnáctým narozeninám dostala Alžběta fenku corgiho Susan a během krátké chvíle se z nich stala neodlučná dvojice. Jedna na druhé byly závislé a bez psího doprovodu se neobešly ani daleké cesty, včetně svatební cesty Alžběty a Philipa.

Když se v roce 1948 narodil princ Charles, v britských novinách začaly vycházet články, v nichž novináři vyjadřovali obavy nad tím, že Susan bude na nového člena rodiny žárlit a ptali se odborníků, jak to udělat, aby dítěti neublížila. Tehdy teprve budoucí panovnice se k nim nevyjadřovala.

Susan byla bezproblémová fenka a královská rodina si přála, aby měla štěňata. Tak se také stalo, měla fenku Sugar, která patřila přímo princi Charlesovi a také fenku Honey, kterou darem dostala královna matka.

Psí život

Královna měla psy ráda a byla s nimi vyfocena při nespočtu příležitostí. Chtěla pro ně jen to nejlepší a dokud jí to zdraví dovolovalo, chodila s nimi sama i na procházky. Dostalo se jim také privilegií, o kterých si i lidé mohou nechat jen zdát.

Všichni královnini psi měli dovoleno se volně pohybovat po Buckinghamském paláci. Měli také vlastní ložnici hned vedle té, kde spala jejich panička. Proslýchá se, že si nechávala otevřené dveře pro případ, že by nechtěli být sami. Jako pelíšky jim sloužily proutěné košíky.

Kníračka Ďula

V březnu 1996 královna Alžběta II. a princ Philip na pozvání prezidenta Václava Havla navštívili Českou republiku. Třídenní pobyt byl krátce před jeho koncem ozvláštněn, protože Havla napadlo, že britskou panovnici seznámí se svou fenkou.

Čtyřnohou společnicí Václava Havla byla kníračka Ďula. Šlo o svéhlavou fenku, která posléze pro svou agresivitu skončila u prezidentovy hospodyně, u které také dožila. Při jejím seznámení s královnou naštěstí k ničemu nedošlo. „Královna se přišla rozloučit do jeho pracovny, kde čekal jeho pes Ďula, který byl nakonec představen královně,“ řekl pro CNN Prima NEWS bývalý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář.

Poslední psi

Když královna Alžběta II. ve čtvrtek odpoledne zemřela, nad osudem jejích čtyř psů zůstal viset otazník. Zůstali tu po ní Candy a Muick, oba rasy corgi, kříženka corgiho a jezevčíka Sandy a fenka kokršpaněla Lissy. O tom, co s nimi nyní bude, se zatím vedou pouze spekulace.

„Milovala zvířata a zbožňovala psy. Ti byli její první a poslední láskou. Dovedu si představit, že se o ně postará rodina. Jmenovitě Andrew, protože on je tím, kdo jí je dal. Někteří jsou ještě mladí,“ řekla královská životopiskyně Ingrid Seward deníku Newsweek.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.