Celebrity

9. září 2022 11:43

Tomáš Durčák

Poslední minuty Alžběty II. U postele byly jen nejstarší děti Charles a Anna

Členové britské královské rodiny všichni hromadně mířili soukromými letadly do Skotska, aby mohli být na zámku Balmoral u umírající královny. Nakonec však údajně včas dorazili jen královnin nejstarší syn princ Charles (73) a princezna Anna (72), kteří se už včera nacházeli ve Skotsku.

Anna byla s královnou celou dobu, Charles dorazil už dopoledne

Náhlé zhoršení zdravotního stavu královny donutilo všechny hlavní představitele britské monarchie vydat se během pátku okamžitě do Skotska.

Dle zdrojů deníku Daily Mail byli po královnině boku na zámku Balmoral ve chvíli jejího úmrtí pouze Alžbětiny dvě nejstarší děti, Charles a Anna. Ti se už ve Skotsku nacházeli, takže nemuseli nikam daleko cestovat.

Princ Andrew, princ Edward, jeho manželka Sofie a princ William se včera vydali soukromým letadlem do skotského Aberdeenu ihned poté, co lékaři oznámili, že královna bude kvůli obavám o její zdraví pod neustálým lékařským dohledem. Dle dostupných informací však na zámek nestihli dorazit včas a královně říct poslední sbohem.

Shodou okolností se v Británii nacházel i princ Harry, který měl večer být v Londýně. I on všeho nechal a vydal se sám bez Meghan Markle do Skotska. Jeho mluvčí původně informoval, že do Balmoralu se vydají manželé společně. Plány se nakonec změnily a Harry do letadla nasedl sám. Nikdo asi nečekal, že by se měla Meghan přidat k nejbližším příbuzným královny ve chvíli jejich obrovského osobního smutku a truchlení.

Na zámek však nakonec dorazil až v osm hodin večer (přesně v 19:52 hodin), tedy hodinu a půl po oficiálním oznámení Buckinghamského paláce o královnině úmrtí.

Její nejstarší syn Charles, dosavadní princ Walesu, je nyní král Karel III., zatímco princ William zdědil titul svého otce a jsou nyní společně se svou manželkou Vévoda a Vévodkyně z Cornwallu a Cambridge. William se také nyní stal následníkem trůnu.

Neúprosný závod s časem zbytku královské rodiny

Buckinghamský palác vydal v pátek ve 12:32 po poledni oznámení, že doktoři mají „obavy“ o královnino zdraví a doporučili, aby zůstala pod neustálým lékařským dohledem, přičemž členové královské rodiny byli o zhoršení královnina zdravotního stavu informováni. A můžeme celkem s jistotou odhadovat, že už mnohem dříve.

Princ Charles ostatně dorazil na zámek Balmoral, aby byl po boku své umírající matky, už v 10:27 dopoledne. Už před sedmou hodinou ráno pro něj vyslali nejbližší poradci královny z Windsoru do skotského Ayrshire, kde zrovna pobýval, soukromou helikoptéru.

Jeho manželka Camilla, vévodkyně z Cornwallu a nyní nově královna manželka, jak Alžběta II. rozhodla dříve v tomto roce, se rovněž nacházela ve Skotsku a podle všeho ji na Balmoral dovezli autem, aby se k manželovi přidala.

Královnina dcera princezna Anne byla dle dostupných zdrojů s královnou po celou dobu, jelikož v okolí Balmoralu měla oficiální povinnosti.

Reakce na smrt královny na sociálních sítích

Zmíněné letadlo s dalšími členy královské rodiny dorazilo do Skotska ve čtyři hodiny odpoledne. Branou zámku Balmoral projel královský Range Rover, který řídil William, v 17:05 hodin. Byť Buckinghamský palác zatím neoznámil přesný čas úmrtí královny, dle dostupných zdrojů Daily Mail se zdá, že se jim nepodařilo dorazit včas, aby se s královnou ještě stihli rozloučit.

Oficiální oznámení o královnině smrti bylo zveřejněno v 18:32 hodin a stálo v něm pouze: „Královna dnes odpoledne pokojně zemřela na zámku Balmoral. Král s královnou dnes večer zůstanou na Balmoralu a zítra se vrátí do Londýna.“

Sdílejte článek
Štítky smrt Alžběta II. Skotsko královna Alžběta II. princezna Anna Balmoral Karel III. Britská královská rodina

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.