Operace Londýnský most byla spuštěna: Co se bude dít po smrti Alžběty II.

Zemřela královna Alžběta II.

Panovnice Velké Británie Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září. V 96 letech podlehla náhlým zdravotním komplikacím, kvůli kterým se za ní sjeli blízcí členové rodiny. Na dny následující po její smrti je vytvořen detailní plán. Některé jeho části musela královna osobně předem schválit. Operace London Bridge, česky Londýnský most, byla bohužel spuštěna. Co se bude nyní dít?

Den, kdy nejdéle vládnoucí britská panovnice zemřela, byl v plánech na dny po jejím skonu označován jako den D. O smrti královny se po členech rodiny dozvěděla britská premiérka a následně další významní politici. Až poté byla informována široká veřejnost prostřednictvím zprávy zveřejněné Buckinghamským palácem.

Královna Alžběta II. byla osobně zapojena do plánování operace nesoucí název London Bridge. Věděla tedy, co bude po jejím odchodu na věčnost přesně následovat. Do detailu je naplánovaných následujících 10 dní.

Salvy a projev prince Charlese

Vojáci na všech vojenských stanovištích dostanou povel k salvám. Prince Charlese, který bude vystupovat nyní jako Charles III., čeká už den po smrti jeho matky audience u premiérky. V šest hodin večer pak má pronést projev k národu.

Britská královská rodina aktualizuje své webové stránky, na kterých do té doby bude královnina fotografie na černém pozadí. Později se na nich objeví informace o jejím pohřbu, který se má podle plánů konat přesně 10 dnů po jejím skonu.

Den druhý

Princ Charles bude oficiálně provolán králem v 10 hodin dopoledne. Dojde i na schůzi vlády v paláci sv. Jakuba, setkání má přesně určený dresscode. Všichni muži se mají dostavit v oblecích s černou kravatou a není povoleno, aby cokoliv zdobilo jejich klopy.

Den třetí, čtvrtý a pátý

Rakev s tělem královny Alžběty bude přesunuta z Balmoralu do Buckinghamského paláce. Vzhledem k tomu, že zemřela ve Skotsku, bude spuštěna rovněž operace Unicorn neboli Jednorožec. Podle plánů této operace bude královnina rakev dopravena do Londýna královským vlakem. Na nádraží k ní přijde vzdát hold britská premiérka.

Několik hodin v následujících dnech bude mít král Charles vyhrazené na cestování, při němž bude přijímat kondolence. Poté zamíří do katedrály v Leedsu, kde za zesnulou královnu proběhne bohoslužba.

Vystavení rakve

Šestého dne dojde k vystavení královniny rakve ve Westminsterském opatství, kam budou mít lidé přístup po 23 hodin denně, a to po celé tři dny. Pro významné a slavné osobnosti budou v prodeji dostupné VIP vstupenky, aby se mohly s Alžbětou II. rozloučit samy ve vymezeném čase, kdy dovnitř nikdo jiný nebude smět vkročit.

Velké přípravy

Sedmého dne se začne parlament připravovat na pohřeb královny. Podle portálu Politico je vše připravené tak, aby následující hodiny stačily k organizaci všeho potřebného, ale ke komplikacím dojít může. Přípravy zahrnují jak vymezení prostoru pro veřejnost, tak organizaci příjezdu významných světových osobností.

Možné komplikace jsou očekávány v dopravě. Poklonit se královně přijdou obyvatelé Velké Británie, ale očekává se také celosvětový zájem o účast na události. Královna ještě za svého života rozhodla, že v den státního pohřbu bude vyhlášen den národního smutku.

Pohřeb

Pohřeb proběhne 10 dní po skonu královny ve Westminsterském opatství. Očekává se, že stejně jako během pohřbu princezny Diany budou dovnitř smět jen pozvaní hosté. Venkovní prostory budou pak uzpůsobeny návalům davů lidí, kteří přijdou za královnu truchlit. Přesně v poledne budou v celé Velké Británii drženy dvě minuty ticha.

Po státním pohřbu proběhne bohoslužba v kapli sv. Jiřího na hradě Windsor. Na tomto hradě pak bude královnino tělo uloženo k věčnému odpočinku.

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie smrt Princezna Diana pohřeb rakev Alžběta II. Buckinghamský palác Karel III. Britská královská rodina Westminsterské opatství

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.