Celebrity

3. června 2022 06:01

Tomáš Durčák

Nástupkyně princezny Diany a budoucí britská královna. Kdo je vévodkyně Camilla?

Manželský život prince Charlese (73), nejstaršího syna vládnoucí královny Alžběty II. (96) a dědice britského trůnu, byl v minulosti velmi turbulentní a neobešel se bez několika skandálů. Zdá se ale, že ve své druhé manželce, vévodkyni Camille (74), našel konečně vytoužený klid i vhodnou budoucí královnu. Kdo je nástupkyně populární princezny Diany, které mnozí dodnes nemohou přijít na jméno?

Byť je dnes stále populární názor, že Camilla využila úmrtí Diany, aby se chytře dostala na královský dvůr a rovnou po bok aktuálního dědice trůnu, není to tak úplně pravda. Jak se lze dočíst v řadě jejich publikovaných biografií včetně té na anglické Wikipedii, Camilla se s princem Charlesem podle všeho poznala v roce 1971 a už tehdy mezi nimi vzniklo nejen přátelství, ale posléze i romantický vztah, o němž jejich nejbližší okolí velmi dobře vědělo. Camilla se v roce 1973 provdala za Andrewa Parker Bowlese, s kterým měla dvě děti.

Camilla byla dvorem jako nevěsta poprvé odmítnuta

Hned několik královských autobiografů se v posledních 15 letech shodlo na tom, že i kdyby se tehdy v 70. letech princ Charles chtěl s Camillou oženit, královský dvůr by to nedovolil bez ohledu na to, jak moc se k sobě hodili nebo nehodili. Jak v knize Gylese Brandretha vypověděla Charlesova sestřenice a kmotra Patricia Knatchbull: „Při pohledu zpět můžete konstatovat, že Charles si měl Camillu vzít hned při první příležitosti. Ideálně se k sobě hodili, dnes už to víme. Ale nebylo to možné. Tehdy ne.“ Oba přesto zůstali přáteli.

Charles brzy nato zahájil nový vztah s Lady Dianou Spencer, kterou si v roce 1981 vzal za ženu. Intimní vztah Charlese a Camilly se dostal na veřejnost o dekádu později, když v roce 1992 vyšla kniha Diana: Její pravdivý příběh, následovaná únikem nahrávky intimního telefonátu mezi Charlesem a Camillou, která se dostala až na stránky britského bulváru. Tento incident poškodil veřejný obraz Charlese a zároveň doslova poštval média proti Camille, která byla opakovaně vyobrazována jako rozvracečka šťastného královského sňatku.

Návrat k sobě po nešťastných manželstvích

Kroky Charlese a Camilly se opět oficiálně sešly až poté, co oba prošli rozvody svých prvních sňatků (Camilla v letech 1994–1995 a Charles v roce 1996), byť existují nejen spekulace, ale i interview samotného Charlese, v němž Jonathanu Dimblebymu přiznal, že mezi ním a Camillou opět vzplanula jiskra poté, co se jeho první sňatek s Dianou „nevratně rozpadl“. To trochu koliduje s názorem princezny Diany, která v jednom z televizních pořadů během rozhovoru naznačila, že Charles s Camillou měl poměr již dříve: „V tomhle manželství jsme byli tři, takže tam bylo trochu těsno.“

V roce 1999 se princ Charles s Camillou poprvé objevil na veřejnosti a od roku 2000, kdy se v rámci 60. narozenin bývalého řeckého krále Konstantina II. (81) a rovněž poprvé od oficiálního potvrzení jejich vztahu setkala s Alžbětou II. O tom, že by tento vztah mohl dospět až ke svatbě, se začalo naplno šuškat už v roce 2002, kdy se Camilla na jednom z koncertů v Buckinghamském paláci objevila v královské loži, kde seděla přímo za královnou. V roce 2004 již Camilla Charlese doprovázela při téměř všech jeho oficiálních povinnostech.

Druhá (a poslední) svatba

O rok později, 10. února 2005, bylo dvorem oficiálně oznámeno, že Camilla a princ z Walesu jsou zasnoubeni. Jakožto budoucí král a také hlava anglikánské církve vyvolal Charles tím, že si chce vzít rozvedenou ženu, jistou kontroverzi. Sňatek však oficiálním prohlášením požehnala královna, vláda skrz premiéra Blaira a nakonec i sama anglikánská církev prostřednictvím arcibiskupa z Cantebury, a tak mu nic nestálo v cestě.

Samotná civilní svatba proběhla 9. dubna 2005. Rodiče Charlese ani Camilly se jí nezúčastnili. Za svědky šli místo toho syn Camilly Tom a syn Charlese princ William (39). Královna s manželem, vévodou z Edinburghu, se nicméně zúčastnila následujícího ceremoniálu žehnání novomanželům. Následovala recepce na hradě Windsor, kterou novomanželům Alžběta uspořádala.

Popularita Camilly

Camilla až do dneška nikdy nedokázala dosáhnout u veřejnosti stejné popularity, jaké se svého času těšila princezna Diana. A velmi pravděpodobně si toho je velmi dobře vědoma. I přesto, že by mohla rovněž oficiálně používat titul „princezna“, rozhodla se z úcty ke své předchůdkyni místo toho používat sekundární titul svého manžela „vévodkyně z Cornwallu“. Od roku 2021, kdy zemřel princ Philip, vévoda z Edinburghu, se stala jakožto Charlesova manželka i vévodkyní z Edinburghu. Tento titul nicméně oficiálně nepoužívá.

Po svém sňatku s Charlesem čelila nemalé kritice. Nejen proto, že královský sňatek s rozvedenou ženou byl na začátku 21. století vnímán v Británii mnohem hůř (jak víme ze sňatku prince Harryho s Meghan Markle, dneska už si s tím nikdo příliš hlavu neláme), ale také proto, že na veřejnosti existovalo podezření, že to byla právě Camilla, která byla jednou z příčin princova rozvodu s Dianou.

Až dnes, při pohledu zpátky, můžeme v kontextu jejich dřívějšího vztahu i udržování vzájemných styků během jejich prvních manželství lépe pochopit, že Charles s Camillou si zřejmě byli souzeni již od 70. let, kdy se poznali, avšak principy a standardy královského dvora jim chuť tvořit pár a být spolu na více než 20 let překazily.

Jak před pár lety poznamenal Vanity Fair, čas ale veškeré rány hojí a během poslední dekády si Camilla dokázala získat na svou stranu především samotnou královnu a stát se skutečně plně akceptovanou součástí královské rodiny.

Penny Junor, spisovatelka a autorka jediné seriózně uznávané biografie Camilly s názvem The Duchess, ji popisuje jako většina těch, kdo se s ní potkali osobně: „Má úžasnou osobnost. Je velmi přístupná, snadno se s ní mluví, je vřelá, přátelská, vtipná. Vždycky má v očích jiskru a hrozně se chichotá, což často přivádí k záchvatům smíchu i Charlese.“

Budoucnost a titul královny

O tom, že se Camilla dodnes na britském královském dvoře zcela etablovala, svědčí i letošní projev královny Alžběty II. k britskému národu, který byl zveřejněn v sobotu 2. února, tedy v předvečer jejího 70. výročí vlády na britském trůně. Královna v něm totiž naznačila, že byť dnes Camilla titul princezny nepoužívá, po její smrti by měla začít používat titul královny a měla by takto také být oslovována.

„A až nastane čas a můj syn Charles se stane králem, vím, že jemu a jeho ženě Camille poskytnete stejnou podporu, jakou jste poskytli mně, a je mým upřímným přáním, aby, až ten čas přijde, Camilla byla známá jako královna manželka, protože bude pokračovat ve své věrné službě,“ oznámila Alžběta II. ve svém projevu. Mluvčí Charlese a Camilly v reakci následně oznámil, že pár je rozhodnutím „dojat a poctěn“.

Nakonec příběh Camilly, Charlese a vlastně i Diany jakožto celek jen znovu potvrzuje, že snažit se stát v cestě lásce, snažit se ji oklešťovat a obstruovat různými byrokratickými nařízeními, zvyky či vlastními názory, nejenže nemá moc nad ní zvítězit, ale může zároveň způsobit mnoha lidem nemyslitelnou míru neštěstí, smutku, úzkosti a strasti.

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie Alžběta II. královská rodina Karel III. Camilla, královna-manželka královské rody

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.