Celebrity

2. června 2022 13:00

Tomáš Durčák

Británie slaví platinové jubileum královny Alžběty II., jak pochodí Meghan a Lilibet?

Alžběta II.: 70 let na trůnu (602)

Britská královna Alžběta II. (96) o víkendu absolvuje oslavu svého platinového jubilea na trůnu, tedy 70. výročí svého vládnutí. Na tuto událost se samozřejmě sjede celá královská rodina včetně zámořských odpadlíků Harryho (37) a Meghan (40). Ti vůbec poprvé královně přivezou ukázat roční pravnučku Lilibet.

Královnu o víkendu čeká dvojnásobná oslava

Osud nebo náhoda tomu chtěly, že zrovna na letošní první červnový víkend, kdy bude královna slavit své jubileum, připadají i první narozeniny druhého potomka prince Harryho a Meghan. Tu královna od loňského narození neviděla a pravidelně se nemůže vídat ani s pravnukem Archiem (3), jelikož rebelující vnuk se svou manželkou se rozhodli vzdát svých královských povinností a raději přesídlit do americké Kalifornie.

Malá Lilibet oslaví své první narozeniny 4. června. Své jméno dostala dle přezdívky královny Alžběty II. z dětství. Stejně svou ženu oslovoval také princ Philip, vévoda z Edinburghu, který loni zemřel ve věku 99 let. Královna své jedenácté pravnouče uvidí vůbec poprvé. Celkem má dvanáct pravnoučat. Posledním je dcera princezny Beatrice.

Neklidné vztahy v královské rodině

Harry a Meghan jsou i s oběma potomky už v Británii, kde ve středu přistálo jejich soukromé letadlo. Dle listu Daily Mail je tam čekalo auto vyslané přímo královnou. Princ Harry se na britskou půdu vrací jen pár měsíců poté, co prohlásil, že „není schopen vrátit se domů“, jelikož je to podle jeho názoru příliš nebezpečné.

Pár, který do Británie následuje i štáb Netflixu, jenž sbírá materiál pro dokument o jejich životě v hodnotě přesahující 10 milionů dolarů (přes 230 milionů korun), je ubytován v panství Frogmore Cottage, tedy necelý kilometr od místa, kde žije královna. Alžběta má proto rovněž mimo oficiální povinnosti v plánu zavítat sem v sobotu na první narozeniny malé Lilibet.

Otázkou samozřejmě zůstává, jak bude probíhat komunikace nejen mezi královnou a Harrym s Megan, ale i mezi Harrym a jeho bratrem Williamem (39), kteří spolu byli dlouhou dobu rozhádaní. Lze ale očekávat, že vzhledem k tomu, jak významné jubileum bude jejich babička o víkendu slavit, bude na místě nechat veškeré spory protentokrát stranou a slavit společně s ní a zbytkem rodiny.

Královnin syn Andrew má vstup na oslavy zcela zakázán

Další kaňkou oslav bude skutečnost, že se jich podle všeho vůbec nezúčastní princ Andrew (62), vévoda z Yorku. Buckinghamský palác minulý měsíc v tiskovém prohlášení prohlásil, že se po boku Alžběty na tradičním každoročním vstoupení královské rodiny na balkoně objeví „pouze pracující členové královské rodiny“. Tím ale Andrew kvůli svému skandálu okolo sexuálního obtěžování není, a tudíž se tam neobjeví. To samé mimochodem platí pro Harryho a Meghan, které jsme rovněž na balkoně po boku královny neviděli.

List Daily Mail nicméně ve středu přinesl informaci, že princ Andrew, který kvůli žalobě na svou osobu královně musel odevzdat veškeré své tituly, se na oslavách vůbec neobjeví – ani jako civilní divák, což by čistě teoreticky mohl. Dle zdrojů britského deníku by se princ na veřejnosti neměl objevit dokonce celý letošní rok.

Královský dvůr k příležitosti čtyřdenních oslav, jež začnou 2. června vojenskou přehlídkou na počest královny a potrvají až do neděle 5. června, zveřejnil na svých stránkách podrobný harmonogram. Zlatým hřebem oslav by měla být velká sobotní koncertní párty, kterou bude živě vysílat BBC a které by se mělo zúčastnit na 22 tisíc lidí včetně umělců z celého světa. Britové mají dnes i zítra volno a speciální prodloužený víkend, aby se mohli těchto oslav zúčastnit.

Sdílejte článek
Štítky Alžběta II. princ Harry Meghan Markle princ Archie jubileum Lilibet Diana Britská královská rodina

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.