Celebrity

8. září 2022 17:20

ČTK , Gabriela Kolinová

Modlitby za královnu Alžbětu II. Její stav znepokojuje rodinu, jede za ní i Harry

Strach o královnu Alžbětu II.

Celá Británie je na nohou a modlí se za svou panovnici. Zdravotní stav královny Alžběty II. totiž lékaři označili za znepokojující, což vyděsilo členy královské rodiny. Ti jsou momentálně u své maminky a babičky na zámku Balmoral ve Skotsku, kde šestadevadesátiletá královna pobývá. Kromě prince Charlese a Williama, kteří jsou už na místě, sem míří i princ Harry. Vévodkyně Meghan nakonec nepřijede.

Do Skotska už přijely všechny čtyři královniny děti včetně korunního prince Charlese s manželkou Camillou. V Balmoralu už je také Charlesův syn princ William, jeho manželka Kate zůstala s jejich třemi dětmi, které dnes poprvé šly na celý den do nové školy.

SLEDUJTE ON-LINE ZPRAVODAJSTVÍ O ZDRAVOTNÍM STAVU KRÁLOVNY ALŽBĚTY

Za svou babičkou se vydává i princ Harry, kterého měla doprovodit vévodkyně Meghan, ale nakonec se rozhodla, že královnu nenavštíví. Pár žije ve Spojených státech, v těchto dnech je ale v Evropě, kde má různé pracovní povinnosti. Harry a Meghan měli v posledních měsících s ostatními členy královské rodiny napjaté vztahy, proto je návštěva Harryho u Alžběty značně znepokojující.

Před zámkem Balmoral, kde Alžběta II. tradičně tráví léto, se sešly desítky lidí, stejně tak před Buckinghamským palácem v Londýně, oficiálním sídlem panovnice. V pátek se tam neuskuteční tradiční střídání stráží, na které se rádi chodí dívat návštěvníci britské metropole. Celá země je hluboce znepokojena touto zprávou, napsala na Twitteru nová britská premiérka Liz Truss k informacím o zdravotním stavu Alžběty II. Lid je v myšlenkách s panovnicí a její rodinou, dodala.

Kvůli špatnému zdravotnímu stavu Alžběty II. bylo dnes dokonce přerušeno jednání poslanců. Oznámení paláce o stavu královny přišlo v okamžiku, kdy Truss ve sněmovně představovala vládní plány.

Královna měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže, které britská média popisují jako problémy s pohybem. Omezila vystoupení na veřejnosti a naposledy o víkendu odřekla účast na skotských hrách v městečku Braemar. Tento týden měla náročný program související s výměnou na postu premiéra.

Britská veřejnoprávní televizní stanice BBC po zprávě přerušila svůj program a zahájila živé vysílání o stavu panovnice. On-line reportáž můžete sledovat i na webu CNN Prima NEWS.

Komentátor BBC připomněl, že zprávy o zdravotním stavu členů královské rodiny přicházejí jen zřídka, což samo o sobě naznačuje závažnost aktuálního dění, stejně jako spěšná cesta členů královské rodiny do Skotska.

Novinářka Irena Cápová o zdravotním stavu britské královny Alžběty II.

Ke zdravotnímu stavu se vyjádřil i nejvýše postavený duchovní anglikánské církve, arcibiskup z Canterbury Justin Welby: Kéž Boží přítomnost posiluje a utěšuje Její Veličenstvo, její rodinu i ty, kdo o ni v Balmoralu pečují. Také zástupci britské katolické církve, muslimů i židů uvedli, že se modlí za zdraví královny. Hluboké znepokojení vyjádřili mimo jiné bývalí britští premiéři David Cameron a Tony Blair, velšský premiér Mark Drakeford nebo šéfka skotské vlády Nicola Sturgeon.

Sdílejte článek
Štítky zdraví Velká Británie rodina Alžběta II. princ Harry Skotsko Meghan Markle královna Alžběta II. královská rodina Karel III. William, princ z Walesu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.