Tajemství jména nejdéle čekajícího následníka trůnu: Z Charlese je král Karel III.

Britská královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek v úctyhodném věku 96 let. Po skonu panovnice má Spojené království Velké Británie a Severního Irska nového krále a není jím nikdo jiný než její nejstarší syn Charles (Karel).

Princ Charles se stal králem ve věku třiasedmdesáti let, čímž se do historie království zapsal jako nejstarší nastupující monarcha. Na roli krále se připravoval celý život. Jeho královská Výsost princ z Walesu, celým jménem Charles Philip Arthur George, byl dosud nejdéle čekajícím následníkem trůnu.

U veřejnosti má nový britský král pověst poněkud chladně působícího muže. Tentokrát však konečně dostane možnost ukázat své kvality a vlastnosti v roli vládce. Jeho stoupenci vyzdvihují například jeho dobročinnost, je patronem bezmála 400 charitativních organizacích, či zájem o ekologii a klimatické změny. V mládí sloužil u letectva a námořnictva a po odchodu z armády v roce 1976 založil Nadaci prince Charlese, která pomáhá handicapovaným lidem v Británii.

O královnině nejstarším synovi se už dříve pro GB News vyjádřil také královský životopisec Tom Bower. „Udělal pár skvělých věcí, ale občas se choval bizarně. Je to sobecký muž, ale je slušný,“ okomentoval jeho osobnost. „Chce to dělat dobře. Myslím, že to bude sporný král,“ prohlásil tehdy na adresu budoucího panovníka Bower.

Jméno pro krále

Jakožto nový král se musel Charles rozhodnout o svém jménu. V běžné praxi si britští panovníci svá jména měnili. Například královna Viktorie, která vládla před Alžbětou II., vyrůstala jako Alexandrina. Tuto tradici Alžběta nedodržela a rozhodla si nechat rodné jméno. Její syn Charles Philip Arthur George teď udělal totéž. Bude vládnout jako Charles III. (v češtině Karel III.) Toto jméno už před ním nosili dva angličtí panovníci – Karel I. Stuart a jeho syn Karel II. Stuart.

Která varianta jména nového krále Británie se vám líbí více?

Jedna z jeho prvních povinností v roli krále bude určit dobu truchlení pro členy královské rodiny. Obvykle to bývá 30 dní.

Vztah s matkou

Karlovi byly pouhé čtyři roky, když se jeho matka stala královnou. Jejich vztah nebyl vždy růžový a nesl se v duchu nenaplněného očekávání z obou stran. Královna Alžběta a princ Philip chtěli, aby se z jejich syna stal sportovec, ale Charles se odjakživa zajímal spíše o umění. Kvůli královským povinnostem a častým cestám svých rodičů vyrůstal pod dozorem chův.

V dospělosti ho rodina tlačila do sňatku s lady Dianou (†36), což bylo jen dalším důvodem k prohloubení vztahové propasti. Princ Charles, nyní král Karel III., má s Dianou dva syny, prince Williama a prince Harryho. V roce 1996 se s princeznou Dianou rozvedli a o devět let později si vzal svou celoživotní lásku Camillu Parkerovou Bowlesovou, nyní nově královnu manželku, jak letos rozhodla Alžběta II.

Princ William zdědil titul svého otce a jsou nyní společně s manželkou Vévoda a Vévodkyně z Cornwallu a Cambridge. Z Williama se nyní stal následník trůnu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.