Celebrity

27. dubna 2023 15:01

Tomáš Durčák

Korunovace Karla III. jako trest. Meghan nepřijede, princ Harry jen v roli komparzu

Korunovace Karla III. By měla být překvapivě moderní

Už 6. května se oči celého světa upřou na Velkou Británii. Stane se tak potřetí za poslední rok. Tentokrát však půjde o šťastnou událost – korunovaci nového britského krále Karla III., na niž dorazí monarchové i představitelé desítek států. Nový král však svou korunovaci tak trochu pojal i jako příležitost vyřídit si účty s některými „neposlušnými“ příbuznými.

Loni v červnu Velká Británie zažívala velkou slávu při oslavách platinového jubilea královny Alžběty II. Jen o tři měsíce později se země ponořila do státního smutku, když panovnice a zasloužilá babička a prababička po 70 letech na trůnu zemřela. A letos začátkem května nás čeká třetí mimořádná událost, korunovace jejího syna a následníka Karla III. Všemi třemi událostmi se chtě nechtě prolínaly také kontroverzní vztahy v královské rodině.

PŘEHLEDNĚ o korunovaci Karla III. Cesta z Buckinghamského paláce a zase zpátky

Harry na korunovaci dorazí bez Meghan

Na prvním místě je samozřejmě „uprchlík“ princ Harry se svou manželkou Meghan Markle, jehož pozice byla ještě loni na podzim na pohřbu babičky relativně „stabilizovaná“. V prosinci však na Netflix dorazil dokument Harry & Meghan, který napjaté vztahy s královskou rodinou nepochybně zhoršil. A pravděpodobně definitivní tečku za možným smířením obou stran udělala Harryho kniha Náhradník, v níž mimo jiné ze soukromí královského dvora popsal fyzické napadení ze strany svého bratra Williama či hádku Meghan s Kate.

Princ bude obyčejným řadovým hostem

Král Karel III. se v rámci své korunovace rozhodl dát svému synovi Harrymu jasně najevo, jakou pozici nyní v rodině má. A zdá se, že u otce už princ slabost ani možné odpuštění jen tak nenajde. Na korunovaci dorazí Harry sám, Meghan pozvánku dostala také, ale nakonec dle oficiálního vyjádření Buckinghamského paláce zůstane doma v Kalifornii s dětmi Archiem (3) a Lilibet (1).

Možná se jí nechce sedět s manželem až v 10. řadě za všemi ostatními příbuznými. Informaci o zasedacím pořádku, který by měl Harryho usadit až za všechny důležité členy královské rodiny, přinesl pro britské GB News bývalý sluha na britském královském dvoře i osobní komorník princezny Diany Paul Burrell. Na streamovací platformě prima+ už teď můžete sledovat dokumenty Princezna Diana: Královna srdcí, Princ Charles – doma v Cornwallu a Královna, jak ji neznáme.

Podívejte se také na: Dokumenty o nejsledovanějších členech britské královské rodiny

„Přijíždí jen proto, že to tak otec chce. Není to překvapení, přijíždí po čase zase ukázat tvář a dát nohu do dveří,“ naznačil Burrell, že i přes pravděpodobné chladné přivítání a téměř nulový zájem ze strany příbuzných, Harry a Meghan popularitu potřebují, jelikož je hlavním zdrojem jejich příjmů. Dle jeho názoru se rozhodně sám král ani William nebudou snažit o zakopání válečné sekery.

„Šance na usmíření s otcem ani bratrem Williamem prakticky neexistuje. Obávám se, že ho od Windsorů čeká jen mrazivě chladné přijetí. Proto se Harry podle mě ani příliš nezdrží,“ naznačil Burrell. Dle jeho názoru tedy princ Harry pouze přiletí na samotný ceremoniál, načež ihned zamíří zpět domů do Kalifornie, kde bude mezitím jeho syn slavit čtvrté narozeniny. Což by neměl být problém, jelikož během korunovace bude podle všeho pouze jedním z 2 000 řadových hostů.

Mimo světla reflektorů budou i další dědici trůnu

Odsunutí na druhou kolej se na korunovaci dočkaly také princezny Eugenie a Beatrice, které se podle všeho nezúčastní korunovačního průvodu. Důvodů pro toto Karlovo rozhodnutí může být hned několik. Spekuluje se o tom, že zkrátka nepatří k „pracujícím členům královské rodiny“ a nejsou tedy součástí mocenského jádra. Důvodem může být mimo jiné i to, že princezna Eugenie má podle informací z února letošního roku rovněž v plánu přestěhovat se i s rodinou za Harrym do Spojených států. Což jí na královském dvoře pravděpodobně příliš mnoho sympatií nepřineslo.

Jak bude probíhat korunovace Karla III.

A v neposlední řadě nesmíme zapomínat, že Eugenie a Beatrice jsou dcerami vévody Andrewa, který byl po svém skandálu okolo sexuálního obtěžování a přátelství s Jeffrey Epsteinem královnou, tedy svou matkou, zcela odsunut na druhou kolej, musel odevzdat všechny své tituly a na korunovaci se dost možná vůbec neobjeví. Pozvánku nedostala ani jeho bývalá manželka a matka obou princezen Sarah, vévodkyně z Yorku. Ta však tuto skutečnost plně chápe, jelikož už do rodiny nepatří a dle svých slov se „těší, až si korunovaci pustí v televizi“.

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie princ Harry vztahy Meghan Markle pozvánka role spory kontroverze ceremoniál princ Andrew Britská královská rodina Beatrice z Yorku Sarah, vévodkyně z Yorku Eugenie z Yorku korunovace Karla III.

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.