Celebrity

15. května 2023 16:45

David Laštovka

Pivo zdraží a víno ne? Nehoráznost, zuří Čok i Skamene kvůli rozhodnutí vlády

Vládou naordinovaný úsporný balíček pocítíme úplně všichni, shodují se odborníci

Zatímco u vína vláda Petra Fialy ve svém úsporném balíčku ponechala nulovou spotřební daň, u čepovaného piva zvýšila sazbu DPH ze současných 10 % na 21 %. A to s sebou logicky přinese výrazné zdražení zlatavého moku, kterého Češi vypijí nejvíce na světě. Podle oslovených celebrit je to velmi nespravedlivé. Kriticky se k opatřením staví i známé tváře, které současné vládní strany volily.

Rozhořčení neskrýval například rocker Vilém Čok. „Je to těžce nespravedlivé. Češi jsou národ pivařů, nikoli vinařů. V konzumaci piva na osobu (včetně kojenců!) jsme často první na světě. Z toho je jasné, že vláda chce ‚podojit‘ pivní průmysl –⁠ a to časem povede ke kolapsu tohoto podnikání. Jde o peníze, jako vždy. I když je výroba vína rizikovější, pije se v nemalém množství, takže vláda by měla zohlednit procentuální poměr DPH pivo versus DPH víno,“ uvedl pro web Prima Ženy Vilém Čok.

Čtěte také: Vláda podrazila slušné lidi, zuří slavní Češi. Reformu ostře kritizují Bendig i Jandová

V podobném duchu hovořil herec Roman Skamene. „Co bychom mohli čekat od této asociální vlády. S čímkoliv přijdou, nad tím zůstává rozum stát. Na pivo už zkrátka nebude a spoustu hospod to položí. Normální likvidace. Je to nehoráznost,“ rozhořčil se.

Pivo je jiný alkohol než víno? Směšné, říká Hutka

Kriticky hodnotí úsporný balíček také písničkář Jaroslav Hutka, který přitom ve volbách do Poslanecké sněmovny volil Piráty. Angažoval se pro ně i v kampani, když vystupoval na jejich mítincích.

Mohlo by vás zajímat: Politici často nechtějí slyšet konstruktivní kritiku. Od muže by ji brali, říká specialistka na volby

„V rozsahu a zdůvodňování tohoto úsporného balíčku jsem se poněkud ztratil. Části rozumím. Ale šíře přílišného zdůvodňování na mě působí spíše podezřele, jako by se stále nejednalo o něco definitivního. Zdá se to být jen další část pomatené diskuse, která je vedena už několik měsíců. Samozřejmě logika toho, že pivo je jakýsi jiný alkohol než víno, je směšná. Dobré je, že jsme se připojili k několika kulturním zemím, kde je nulová daň na knihy. Ale jako celek to pro mě plave v mlze,“ prohlásil hudebník.

Otrávený ze současného politického dění je i Jiří Krampol. „Já už to raději snad ani nebudu komentovat. Svým způsobem jsem rád, že už jsem starý, protože to, co se děje, nemá obdoby. Mladým lidem vůbec nezávidím,“ konstatoval herec.

Sdílejte článek
Štítky víno pivo daně názor celebrity vláda Jiří Krampol Jaroslav Hutka Roman Skamene Vilém Čok konsolidační balíček

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.