Celebrity

11. května 2023 16:46

David Laštovka

Vláda podrazila slušné lidi, zuří slavní Češi. Reformu ostře kritizují Bendig i Jandová

Co od konsolidačního balíčku očekává Nerudová?

Vláda Petra Fialy v rámci konsolidačního balíčku představila sadu opatření, která dopadnou na hlavu snad každého Čecha. Plán na ušetření desítek miliard korun s sebou přináší také důchodovou reformu, která ve společnosti vyvolává negativní reakce. Redakce webu Prima Ženy se zeptala slavných Čechů, co na postup vlády říkají.

Pro každou generaci se nastaví věk odchodu do důchodu v době, kdy jí bude 50 let. Odchod do penze bude nastaven podle statistik dožití tak, aby lidé strávili v důchodu průměrně 21,5 roku. Zpřísní se rovněž odchody do předčasných důchodů. Nárok na předčasný důchod vznikne lidem, kteří odpracují nejméně 40 let. Mírnější pravidla budou platit pouze pro náročné profese, jejich seznam vláda dosud nezveřejnila.

To jsou radikální změny, které vyvolávají ve společnosti řadu negativních emocí. Pro Prima Ženy se vyjádřila řada známých lidí, slavným se mimo jiné nelíbí, jakým způsobem vláda změny ohlásila.

Olga Lounová: Zrušte raději změnu rodných čísel

Řada oslovených celebrit neskrývá, že je postup vlády Petra Fialy zklamal a naštval. „Jsem akční člověk a pevně doufám, že budu akční i ve stáří, ale pro tvrdě pracující lidi, kteří jsou v zaměstnání už hned od školy, to bude velký zásah a tvrdá rána. Myslím, že sociální politika by měla být jiná. Šetřit by by se podle mě dalo na jiných místech. Například se plánuje změna rodných čísel na identifikační čísla, která by měla vyjít na 55 miliard. To mi přijde zbytečné vyhazování peněz. Na takových věcech by se dalo šetřit, nikoliv na nejzranitelnější skupině obyvatelstva,“ popsala svůj názor pro web Prima Ženy zpěvačka a herečka Olga Lounová (42).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, kolik vláda vyhazuje na zbrojení, říká Jaroslava Obermaierová

Hana Reindres: Počítám s tím, že žádný důchod mít nebudu

Modelku a moderátorku Hanu Reinders (40) rozhodnutí vlády nepřekvapilo. „Přiznám se, že já už delší dobu nepočítám s tím, že bychom nějaké důchody vůbec měli. To už do mě vtloukala mamka, abych se o sebe postarala, protože žádný důchod mít nebudeme. V tom jsem byla vychovávaná, v tom žiju, samozřejmě jsem se podle toho zařídila. Pro lidi, kteří žijí od výplaty do výplaty, je to samozřejmě zdrcující. Mám strach o naše děti. Nečeká je nic lehkého. Doba je těžká. Vláda se strašně zadlužila a teď se snaží to někde dohnat,“ uvedla pro Prima Ženy Hana Reinders.

Jiřina Jandová: Vláda se chová arogantně

Zpěvačka Jiřina Jandová (34), která je dcerou hitmakera Dalibora Jandy, kroky vlády Petra Fialy neschvaluje. „Je to tragické. Mám sociální cítění a je mi strašně líto, jak se vláda ke starším spoluobčanům, kteří se nemohou bránit a musí to přijmout, chová. Přijde mi, že jim je úplně jedno, jak ti lidé budou žít. Chápu, že změny jsou nutné, ale vůči starší generaci je to sprosté a bezohledné. Vláda se vůči nim chová arogantně, nadřazeně. Je to zkrátka špatná zpráva pro všechny. Moje generace už se důchodů asi nedočká, ale myslím především na ty současné penzisty, kteří mají už teď existenční problémy a vláda jim dál zdražuje úplně všechno,“ prohlásila pro Prima Ženy Jiřina Jandová.

Jan Bendig: Je to podraz na pracující lidi

Naštvané rozpoložení neskrýval ani zpěvák Jan Bendig (29). „Beru to jako velký podraz na každého poctivě pracujícího člověka platícího daně,“ svěřil se známý zpěvák. „Každý člověk, který odpracuje spoustu let, by si podle mě zasloužil kvalitní a hezké stáří, o které by se mu měl postarat hlavně náš stát. Takže to, že stát chce posunout důchodovou hranici k věku, kterého se minimálně polovina lidí nedožije, je velká sprosťárna,“ dodal pro Prima Ženy rozzuřený Bendig.

Eliška Mrázová: Je to tristní

V podobném duchu hovořila i zpěvačka Eliška Mrázková (28) alias Elis, která v roce 2014 na Českém slavíkovi získala cenu za Objev roku. „Za mě je to naprosto tristní,“ povzdechla si zpěvačka. „Pokud se dnes člověk dožije 80 let, bereme to jako dlouhý život. Ne každému je ale tohle dopřáno. To, že se dlouhověkost zvýšila, ještě neznamená, že se to odráží i na kvalitě života. Člověk se dostane do důchodu, když už bude opravdu starý a těch zhruba deset let už jen bude lítat po doktorech... To není důchod, to je přežívání. Tohle může vymyslet jen naprostý ignorant bez empatie k obyčejným lidem. Až si tak říkám, kdo ví, zda s takovým přístupem se toho svého důchodu já vůbec dožiju,“ poznamenala Elis.

Sdílejte článek
Štítky Petr Fiala vláda Olga Lounová Hana Mašlíková Dalibor Janda Jan Bendig Vláda ČR Český slavík starobní důchod Jiřina Jandová Elis Mraz konsolidační balíček

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.