Celebrity

15. září 2024 19:20

Tomáš Durčák

Bocelliho připravil o zrak fotbalový míč. Řadu koncertů kvůli úzkosti málem zrušil

Italská pěvecká legenda Andrea Bocelli na první pohled vždy působí jako ten nejklidnější a nejvyrovnanější člověk na pódiu. Řadu let byl však opak pravdou, jelikož italského mistra tenoru sužovaly návaly úzkosti. V novém dokumentu také popsal nehodu, při níž ve 12 letech definitivně přišel o zrak.

Nahlédnout do svého soukromí i minulosti nechal Andrea Bocelli filmaře v rámci svého nového dokumentu s názvem Andrea Bocelli: Protože věřím. Ten měl nedávno premiéru během prestižního každoročního filmového festivalu v kanadském Torontu. A diváci se zde dozvěděli nejen o psychických problémech, jež dlouhou dobu paralyzovaly kariéru slavného pěvce. Popsal také nelehké dětství plné operací a nakonec i definitivní ztráty zraku.

„Byl to strach, který se nedá vyjádřit slovy. Nepopsatelná úzkost, která vás sváže tak, že nedokážete nic,“ popsal v dokumentu Bocelli návaly úzkosti, s nimiž v minulosti pravidelně bojoval na prakticky každém koncertu. „Divoce mi bušilo srdce a hodně jsem se vždy trápil,“ svěřil se Andrea o tom, jak duševně prožíval dřívější vystoupení. Lék nakonec našel nikoli u odborníků, ale u svého stejně legendárního kolegy i dlouholetého soka Luciana Pavarottiho.

„Pozoroval jsem jeho pracovní morálku. Když jsem s ním zkoušel, viděl jsem, jak se v tomto ohledu vůbec netrápí. Nakonec jsem pochopil, že na rozdíl ode mě má naprosto vytříbenou pěveckou techniku, kterou jsem já neměl,“ přiznal pěvec, který se dle svých slov následně vrhnul na pečlivé studium zpěvu i důkladnou přípravu na každé vystoupení. „Dnes už je ta úzkost pasé. Díky svému technickému povědomí a velkému – a to opravdu zdůrazňuji – velkému úsilí jsem dnes tam, kde jsem,“ pochlubil se Bocelli, jak na své vnitřní démony nakonec vyzrál.

Kde mu však osud rozdal nehratelnou kartu, s níž musí chtě nechtě žít už navždy, je jeho zrak. Už od narození totiž trpěl zákeřným glaukomem, který mu od malička znemožňoval vidět dobře do dálky. Oční choroba jej už v dětství dostala celkem třináctkrát na operační stůl. „Původně jsem byl krátkozraký. Ale zblízka jsem viděl všechno. Na ty barvy a svět kolem sebe nikdy nezapomenu,“ uvedl v dokumentu Bocelli, který netajil, že ho vzpomínka na dobu, kdy mohl svět kolem sebe vidět, dodnes dojímá.

Definitivně o zrak přišel v pouhých dvanácti letech, kdy se mu během hraní fotbalu se spolužáky na internátní škole stala na první pohled nevinná, ale zpětně fatální nehoda. „Šel jsem chytat do brány. Ačkoli nechápu proč, když nikdy předtím jsem brankářem nebyl. Míč mě trefil přímo do obličeje, došlo ke krvácení... A zbytek je historie,“ popsal Andrea Bocelli pochmurné okolnosti, jež způsobily, že je posledních 53 let zcela slepý.

Český pěvec Štefan Margita se jménem své zesnulé manželky Hany Zagorové snaží konat dobro:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 9. 2024

Ve vzduchu je cítit napětí, Berani, ale vy s tím můžete udělat jen málo. Drsná atmosféra je v ostrém kontrastu s lehkovážností, kterou jste pociťovali v posledních dnech. Zdá se, že jste obdrželi dobrou zprávu. Možná jste byli konečně oceněni za svou tvrdou práci? Nechlubte se svými úspěchy. Situaci by to jen zhoršilo. Buďte trpěliví. Vyhněte se konfrontaci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.