Michaela Pavlátová o neúspěchu českých filmů ve světě: Jsou málo smutné a nemocné

Michaela Pavlátová v Show Jana Krause

Výtvarnice, špičková animátorka a režisérka Michaela Pavlátová (62) už ve své profesi posbírala řadu prestižních ocenění. V oblíbené show mimo jiné prozradila, proč české filmy se šťastným koncem nemají v zahraničí takový úspěch.

Michaela Pavlátová mimo jiné působí jako pedagožka na pražské FAMU a příležitostně i jako herečka. „Máme v animaci výhodu, ale možná je to podobné i v hudbě, že zvlášť krátké animované filmy, ale někdy i ty celovečerní, se obejdou beze slov. A tím pádem jsou mezinárodně srozumitelné všude, nemusí se titulkovat a oslovují i mimo naši zemi,“ reagovala v Show Jana Krause skromně na výčet prestižních cen, jež za svoji práci ve světě získala a kterými ji moderátor uvedl.

Kromě výtvarnice Michaely Pavlátové se v Show Jana Krause představila také oblíbená herečka Jiřina Bohdalová.

„Dřív jsem si myslela, že co je podobné, co mají všichni lidé stejné, je humor. A pak jsem zjistila, že tak to vůbec není. Měla jsem totiž pocit, že se lidé rádi smějí, že jsou rádi veselí a šťastní. Ty humory jsou ale úplně různé,“ vysvětlila filmařka a dodala, že aby film uspěl za hranicemi, musí být spíše smutný než veselý.

Paní doktorka Eva Zaoralová jednou vysvětlovala, proč české filmy – nejen animované, ale i hrané – nemají tolik úspěchů v Cannes. No protože tam vždycky máme nějakou srandu, které rozumí jen Češi. A pak jsou emoce, které zná každý, a to jsou právě smutné věci, jako když někdo umře, když je někdo nemocný. Filmy, které bývají právě v Cannes, ty správně smutné a nemocné, tam vyhrávají ceny. Ale hrozně to zjednodušuji,“ prozradila moderátorovi Janu Krausovi v oblíbené talkshow, kterou můžete sledovat každou středu večer na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.