Dirigent Jakub Hrůša o práci v zahraničí: Moje jméno se naučili militantním způsobem

Jakub Hrůša v Show Jana Krause

Jakub Hrůša (41) v současnosti působí jako šéfdirigent Bamberských symfoniků v Bavorsku a od září 2025 nastoupí do funkce hudebního ředitele londýnské Královské opery v Covent Garden. V talkshow u Jana Krause prozradil, čím chtěl být v dětství i jak se v zahraničí dokážou popasovat s jeho ne příliš jednoduchým příjmením.

Jakub Hrůša povede Královskou operu po Antoniu Pappanovi jako sedmý hudební ředitel. S nadsázkou lze říct, že ani jeho příjmení, které obsahuje znak nevyskytující se v jiných jazycích, mu nezabránilo dobýt světovou hudební scénu.

Kromě dirigenta Jakuba Hrůšy se v Show Jana Krause představila také oblíbená herečka Jiřina Bohdalová.

„Všichni to dovedou zapsat a teď se to naučili v Bamberku militantním způsobem, v Londýně už taky, všude. Je to taková perlička. Všichni mají rádi, když má člověk něco jiného,“ vysvětlil sympatický hudebník v Show Jana Krause.

„Dělal jsem tam Wagnerova Lohengrina a na konci za mnou přišli a řekli, jestli bych se toho neujal. Takhle jednoduché to bylo,“ líčil velice skromně a stručně, jak došlo k jeho jmenování na prestižní post v jednom ze světově nejvýznamnějších operních domů.

Dirigentem chtěl být už od dětství

Teprve jedenačtyřicetiletý dirigent zároveň bude historicky druhým Čechem, který povede Královskou operu. V 50. letech minulého století ji krátce řídil Rafael Kubelík. „Chtěl jsem být dirigent, pak jsem přestal chtít a pak jsem chtěl o to víc,“ vzpomínal na své dětské touhy.

Mohlo by vás zajímat: Nejslavnější hudba světa: Čelisti si známou melodii vypůjčily od Dvořáka

„Pro mě bylo překvapení, když jsem teď byl po dlouhé době na srazu se základní školou a rozvíjel jsem tam teorii, že jsem to vlastně nikdy nechtěl, a že teprve když jsem přišel do puberty a začal jsem mít pocit, že ztrácím přehled o tom, co je v životě důležité, jsem začal hudbu milovat natolik, že bez to bez ní nešlo. A dirigování z toho pak přirozeně vyplynulo. Oni mi ale řekli: ‚Kecáš, bylo to úplně jinak. Když se tě třídní ptala v první třídě, čím chceš být, tys říkal, že dirigentem,‘“ odhalil v talkshow, kterou můžete sledovat každou středu večer na Primě.

Dobrého dirigenta poznají hudebníci, ne kritici

Zda je člověk opravdu dobrý dirigent, poznají podle jeho názoru spíše hudebníci v orchestru než kritici. „Tam je absolutní jistota. Ti poznají, jestli je to jenom hra na kumšt, nebo doopravdy. A mně dělá dobře, že v poslední době se na názor orchestru fakt klade důraz. Dnes už se nedělá, že by vás tam instalovali jen ze známosti, ale ptají se hráčů, jestli to bylo opravdu dobré. A myslím, že i každý laik pozná, jestli to mezi dirigentem a orchestrem funguje. I kdyby třeba vůbec neslyšel hudební věci, pozná tu chemii,“ vysvětlil Hrůša.

Čtěte také: Hollywoodský skladatel autorem hudby českého seriálu Sedm schodů k moci

Na závěr připomněl, jaké renomé nám ve světě udělali významní čeští komponisté. „Taková země, jako jsme my, relativně malá, má absolutní skladatelské špičky. Je to vážné téma, nic srandovního to není, ale je to úžasné. Kamkoliv přijdu se jmény Smetana, Dvořák, Martinů, Janáček nebo Suk, lidi – a nejen experti – vědí, o koho jde. Jsou to opravdu známí Češi, před kterými se smeká za to, co uměli,“ dodal dirigent na závěr.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.