Klid, víno a romantika. Malebné místo na Slovensku učarovalo i princi Harrymu

Barokní zámeček z 18. století Château Bela vzkvétá v láskyplné péči potomků šlechtického rodu Krockow. Nádherná historická stavba obklopená přírodou je dokonalým místem k odpočinku, které okouzlilo i britského prince Harryho, vévodu ze Sussexu.

Nedaleko za hranicemi naší republiky, v malé vesničce Belá v proslavené vinařské oblasti u řeky Dunaje, jsme našli zasloužený klid a relax v nádherném zámečku, užili jsme si přírodu i výborné víno.

Záchrana malebného zámku

Panství laděné do stylu francouzského baroka vystřídalo od postavení kaple v roce 1780 několik majitelů. Druhá světová válka na něm ale zanechala viditelné stopy a zámeček chátral. Ze žalostného stavu jej zachránila až v roce 2000 hraběnka Ilona von Krockow, která jej nechala kompletně zrekonstruovat a navrátila mu zašlý lesk a punc noblesy. Díky tomu se o osm let později kouzelné romantické místo otevřelo veřejnosti. I dnes je zámek opečováván a zvelebován šlechtickým rodem Krockow, zejména hraběnčiným synem Albrechtem.

Hraběnka Ilona von Krockow se společně s renomovaným německým vinařem a rodinným přítelem Egonem Müllerem zasloužila také o založení vinařství Château Bela. Nejdůležitější osobou vinařství je renomovaný enolog Miroslav Petrech. Místní víno sklízí ocenění na všech kontinentech – najdete ho dokonce v restauracích v New Yorku, Tokiu, Londýně, Paříži či Vídni.

Dnes je možné zámek využít jako pětihvězdičkový hotel s širokou nabídkou služeb od masáží, wellness, fitcentra a venkovního bazénu až po domácí kino. Relax nabízí také rozlehlá zahrada, v níž nechybí rybníčky nebo domácí zvířata. Zámeček je navíc poměrně ojedinělým místem, kam můžete vzít i své domácí mazlíčky.

Nadšený princ Harry na Slovensku

Romantický zámeček je jako stvořený také pro svatby. Není proto divu, že si ho pro svůj velký den vybrala i hraběnčina dcera Alexandra von Krockow. Na pompézní svatbě s Alexandrem Mavrosem, francouzským obchodníkem s diamanty, nechyběl ani princ Harry, jenž byl tehdy viděn nejen v přítomnosti své ex přítelkyně Chelsy Davy. Známý člen britské královské rodiny si údajně celou akci nadmíru užíval a do pokoje zamířil až v brzkých ranních hodinách.

Sdílejte článek
Štítky Slovensko dovolená víno zámek svatba princ Harry wellness Dunaj relax zámeček

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.