Chorvat hosty potrápí divnou zábavou. Naservíruje jim polévku plnou alkoholu
Prostřeno! XXV (96) - Procvičení mozku
Chorvatský speciál kuchařské soutěže v pondělí odstartuje Chorvat Nikola, který procestoval svět a důchodu si užívá napůl v Ostravě a napůl u moře. I když si hosté padnou do noty a budou si mít co vyprávět, přece je to soutěž a o výhru jde všem. Bude se taktizovat hned první večer?
U stolu se tento týden sejdou milovníci chorvatské kuchyně i samotní Chorvati. Svět je opravdu malý, protože pondělní hostitel Nikola zjistí, že se s jednou soutěžící zná. Patří totiž mezi okruh jeho známých v Chorvatsku. Bude to pro něj výhoda, nebo si Blanka naopak dovolí více kritizovat? Nadšený rybář a důchodce vsadí na svoje oblíbené pochoutky. Hosté si ovšem nad menu budou lámat hlavu. Nikola bude slibovat dalmatinské překvapení, medimurskou zeleninovou juhu, kachní prsa na dalmatinský způsob, opékaný brambor, zeleninový salát a medimurskou pochoutku na závěr.
Dalmatinské překvapení Zdroj: FTV Prima
Medimurská zeleninová juha Zdroj: FTV Prima
Kachní prsa na dalmatinský způsob, opékaný brambor, zeleninový salát Zdroj: FTV Prima
Medimurská pochoutka Zdroj: FTV Prima
Banketky Zdroj: FTV Prima
Kruty Zdroj: FTV Prima
Sarma, rajská omáčka a domácí chléb Zdroj: FTV Prima
Záviny Zdroj: FTV Prima
Šafránové rizoto s mušlemi sv. Jakuba Zdroj: FTV Prima
Zelena pasta sa škampima Zdroj: FTV Prima
Krevetový krém s lanýži Zdroj: FTV Prima
Pečená mořská ryba s grilovanými plody moře, mangold s vařeným bramborem Zdroj: FTV Prima
Bajadera Zdroj: FTV Prima
Juha od rajčice Zdroj: FTV Prima
Pašticada sa njokima Zdroj: FTV Prima
Dubrovačka rožata Zdroj: FTV Prima
Riblja pašteta a hobotnica na salatu Zdroj: FTV Prima
„Brodet od liganja“ neboli hustá polévka s olihněmi Zdroj: FTV Prima
Friška riba na gradelama neboli čerstvá mořská ryba na grilu Zdroj: FTV Prima
Výběr z dalmatských pochoutek ke kávě Zdroj: FTV Prima
Největším oříškem ovšem bude zábava. Ukáže se, že matematické talenty ke stolu opravdu nezasedly. Hlavolam, jehož zadání pořád nebudou chápat, nevyřeší téměř nikdo. Sedmdesátiletou Chorvatku Irinku to bude mrzet. Přestože má podle svých slov logické uvažování, zadání ani tak nepochopí. „My dámy jsme s tím měly problém,“ hodnotí Renáta. „Tím jak mával tou rukou, tak mi v tom udělal daleko větší guláš,“ přizná Milan. Blanka to zase bude vnímat jako zradu, protože jí Nikola sráží sebevědomí. Jak všechno dopadne sledujte vpodvečer.
Podívejte se, jak hostitel promluví o svém zážitku z nemocnice:
Proč bude v polévce víc vína než vody?
Nikolovi s prostíráním a při servírování pomůže přítelkyně. U plotny se ovšem bude otáčet sám. Jeho grilované kuličky z mletého kuřecího masa a nakrájený pršut jako předkrm hostům zachutná. V zeleninové polévce pak netradičně ucítí kromě zeleniny a vývaru také víno. Je to totiž podle Nikoly běžná surovina v oblasti Mezimuří. „Víno se používá místo vody. Tam se říká, že vodu pije žába,“ směje se hostitel. Během jídla hostům povypráví svůj zážitek z nemocnice. Onemocněl totiž koronavirem a devět dní o sobě nevěděl. Pak uviděl světlo. „Viděl jsem tunel, světlo, jenom jsem si říkal, tak to světlo nesmí zhasnout asi,“ popíše svůj zážitek. Hosté budou jeho vyprávěním ohromení.
Během večeře si budou soutěžící sdělovat pár zajímavých postřehů o tom, jak je chorvatština a čeština podobná a zároveň rozdílná. Když prý hostitel kdysi řekl o manželce, že je „pitomá“, urazila se prý zbytečně. Myslel tím totiž, že je pěkná. Blanka zase zmíní, že si musí dávat pozor na slovo „úžasný“. To prý totiž znamená v chorvatštině strašný. Jak se hostiteli povede připravit úkol týdne, kterým je pomazánka? Podaří se mu hosty oslnit zapečenými palačinkami? Přes všechny sympatie a společná témata jsme přece jen v soutěži a hosté jsou si toho budou moc dobře vědomi.