Chorvat hosty potrápí divnou zábavou. Naservíruje jim polévku plnou alkoholu

Prostřeno! XXV (96) - Procvičení mozku

Chorvatský speciál kuchařské soutěže v pondělí odstartuje Chorvat Nikola, který procestoval svět a důchodu si užívá napůl v Ostravě a napůl u moře. I když si hosté padnou do noty a budou si mít co vyprávět, přece je to soutěž a o výhru jde všem. Bude se taktizovat hned první večer?

U stolu se tento týden sejdou milovníci chorvatské kuchyně i samotní Chorvati. Svět je opravdu malý, protože pondělní hostitel Nikola zjistí, že se s jednou soutěžící zná. Patří totiž mezi okruh jeho známých v Chorvatsku. Bude to pro něj výhoda, nebo si Blanka naopak dovolí více kritizovat? Nadšený rybář a důchodce vsadí na svoje oblíbené pochoutky. Hosté si ovšem nad menu budou lámat hlavu. Nikola bude slibovat dalmatinské překvapení, medimurskou zeleninovou juhu, kachní prsa na dalmatinský způsob, opékaný brambor, zeleninový salát a medimurskou pochoutku na závěr.

Největším oříškem ovšem bude zábava. Ukáže se, že matematické talenty ke stolu opravdu nezasedly. Hlavolam, jehož zadání pořád nebudou chápat, nevyřeší téměř nikdo. Sedmdesátiletou Chorvatku Irinku to bude mrzet. Přestože má podle svých slov logické uvažování, zadání ani tak nepochopí. „My dámy jsme s tím měly problém,“ hodnotí Renáta. „Tím jak mával tou rukou, tak mi v tom udělal daleko větší guláš,“ přizná Milan. Blanka to zase bude vnímat jako zradu, protože jí Nikola sráží sebevědomí. Jak všechno dopadne sledujte vpodvečer.

Podívejte se, jak hostitel promluví o svém zážitku z nemocnice:

Proč bude v polévce víc vína než vody?

Nikolovi s prostíráním a při servírování pomůže přítelkyně. U plotny se ovšem bude otáčet sám. Jeho grilované kuličky z mletého kuřecího masa a nakrájený pršut jako předkrm hostům zachutná. V zeleninové polévce pak netradičně ucítí kromě zeleniny a vývaru také víno. Je to totiž podle Nikoly běžná surovina v oblasti Mezimuří. „Víno se používá místo vody. Tam se říká, že vodu pije žába,“ směje se hostitel. Během jídla hostům povypráví svůj zážitek z nemocnice. Onemocněl totiž koronavirem a devět dní o sobě nevěděl. Pak uviděl světlo. „Viděl jsem tunel, světlo, jenom jsem si říkal, tak to světlo nesmí zhasnout asi,“ popíše svůj zážitek. Hosté budou jeho vyprávěním ohromení.

Během večeře si budou soutěžící sdělovat pár zajímavých postřehů o tom, jak je chorvatština a čeština podobná a zároveň rozdílná. Když prý hostitel kdysi řekl o manželce, že je „pitomá“, urazila se prý zbytečně. Myslel tím totiž, že je pěkná. Blanka zase zmíní, že si musí dávat pozor na slovo „úžasný“. To prý totiž znamená v chorvatštině strašný. Jak se hostiteli povede připravit úkol týdne, kterým je pomazánka? Podaří se mu hosty oslnit zapečenými palačinkami? Přes všechny sympatie a společná témata jsme přece jen v soutěži a hosté jsou si toho budou moc dobře vědomi.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.