Společnost

9. listopadu 2023 21:01

Tomáš Durčák

Matka na TikToku ubližovala dítěti. Lidé jsou v šoku. Mohou to hlásit, říká advokátka

Českým internetem doslova otřásl záznam živého vysílání na TikToku, kde matka vystupující pod přezdívkou Stefi T. slovně napadá a uráží svého tříletého syna. Někteří sledující mají podezření, že je dítě týráno nejen psychicky, ale i fyzicky. Advokátka Eva Ondřejová pro Prima Ženy vysvětlila, jak se v takové situaci mohou lidé zachovat a kam lze podezření na násilí na dětech hlásit.

„Tak si to běžte vychovávat! Běžte si vychovávat takové debilní dítě! Protože já se mu věnuju celý den a on prostě ze mě tady musí udělat nejhorší mámu na světě. Velice, Samuelku, děkuju, teď musím lidem vysvětlovat, proč se předvádíš… fakt děkuju! Teď jsi tady ukázal lidem, že jsi opravdu postižený dítě!“ Těmito slovy začíná zhruba dvouminutový klip z TikToku, který se šíří českým internetem a budí velké emoce.

Pochází z živého vysílání tiktokerky vystupující pod jménem Stefi T. Ta rozhodně nepatří k nijak hojně sledovaným ani známým influencerkám, na této sociální síti ji sleduje ani ne 350 uživatelů. Nyní se však stala extrémně známou z důvodu, kterým by se asi nikdo nechtěl chlubit. Může za to její živé vysílání, na němž se podle mnohých neomluvitelně chová ke svému malému synovi. Slovně ho napadá a uráží. V závěru videa možná i fyzicky trestá.

„To mám za co?! Že jsem se ti celý den věnovala?! Že ti tady kupuju sra*ky?“ pokračuje na záznamu Stefi, zatímco její syn nepřetržitě pláče. Tiktokerka se následně vulgárně pustila hned do několika diváků, kteří ji v komentářích označili  za „strašnou matku“, zatímco ona svého syna opakovaně nazývala „retardovaným“.

Tato scéna sama o sobě nadzvedla nejednoho rodiče. V závěru videa však následuje střih do pozdější části živého vysílání, kde Stefi naštvaně odchází za synem do druhé místnosti, odkud se začne ozývat panický, hysterický křik a rány, které drtivá většina sledujících jednohlasně považuje za „výprask“. Zejména maminky po zhlédnutí videa mají chuť věc nenechat jen tak. Co však reálně mohou dělat?

Na radu, jak postupovat, pokud na internetovém videu zaznamenáme možné fyzické násilí, jsme se zeptali advokátky Evy Ondřejové. „Pokud někdo někoho fyzicky napadne na videu, i zpětně se vždy posuzuje, co se stalo ve skutečnosti. A to, že to někdo zachytil na kameru, je de facto důkaz,“ dává doktorka Ondřejová za pravdu názoru, že internetové vysílání či video ze záznamu lze bez problémů klasifikovat jako „reálnou situaci“.

Další otázkou je, zda mají diváci, kteří takovou situaci zhlédnou (ať už živě, či ze záznamu), ohlašovací povinnost a měli by kontaktovat příslušnou instituci. V případě podezření na nějakou formu násilí na dítěti konkrétně spíš než policii Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). „Ohlašovací povinnost vzniká podle toho, jaký trestný čin se tam stal. Ale pokud to v tomto případě někdo udělá a pošle například na OSPOD, je to určitě správná cesta,“ dodává advokátka Ondřejová.

Což se už ostatně pravděpodobně stalo, soudě dle komentářů, které u šokujícího videa zanechaly uživatelky na Facebooku, kam jej znechuceně nasdílela blogerka Valerie Tkadlčíková. „Připomínám, že VĚTŠINA české společnosti TOLERUJE NÁSILÍ na dětech – ať už fyzické, nebo psychické – a připadá jim naprosto v pořádku vychovávat způsobem, jako je bití, facky, nadávky, zesměšňování, týrání,“ napsala Tkadlčíková k záznamu z TikToku, který ji očividně velmi pobouřil.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.