Diety a hubnutí

28. března 2025 07:00

Marie Makovská

Hledáte zdravější alternativu cukru? Málo známá lucuma je podle expertů nad zlato

Cukr není jed, i když ho za něj dnes někteří označují. Nebezpečné samozřejmě může být jeho množství a v dnešní době ho míváme v jídelníčku spíš nadbytek. Proto se může hodit porozhlédnout se po různých alternativách se sladkou chutí.

Při vybírání sladidla místo cukru dělá mnoho lidí tu chybu, že si zvolí „na oko“ zdravější variantu, která ale stále obsahuje vysoké množství jednoduchých cukrů. Například některé sirupy, jako je javorový, kukuřičný, ale i med, jsou jejich významným zdrojem. Nahrazovat jimi cukr tak nedává příliš velký smysl. Proto jsme vybrali tři sladidla, která obsahují mnohem méně jednoduchých cukrů a nabízí kromě sladké chuti také přidanou hodnotu z výživového hlediska.

Čekankový sirup

Sirup z kořene čekanky se v dnešní době těší poměrně velké oblibě a je už dost rozšířený – najdete ho i v běžných supermarketech. Má stejnou sladivost jako med, ale ve srovnání s ním obsahuje zhruba o 90 % méně cukru a o třetinu méně kalorií. Jeho základem je rozpustná vláknina inulin. Ta prochází lidským žaludkem a tenkým střevem, aniž by došlo k natrávení, a v tlustém střevě ji rozkládají bakterie. Může mít pozitivní vliv na střevní mikrobiotu, ale při nadbytku také může vést k nežádoucímu nadýmání nebo průjmu. Proto to ani s čekankovým sirupem není dobré přehánět.

Třtinová melasa

Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny. Melasa může obsahovat jen 18–20 % cukru (obsah se liší a pohybuje zhruba od 20 do 60 %) a zůstává v ní poměrně vysoké množství minerálních látek, jako jsou železo, draslík, hořčík a další. Její chuť je sladká až karamelová, ale pro někoho může mít také specifický chuťový „ocásek“, který ne každému vyhovuje. Nevýhodou může být také znečištění zbytky agrochemikálií, proto se vyplatí sáhnout po bio variantě.

Lucuma

U nás prozatím málo známé ovoce lucuma, které se už po staletí používá v Jižní Americe, je nyní studováno jako nutričně nabitá alternativa cukru. Lucuma se obvykle prodává ve formě prášku a má nižší sladivost než cukr. Můžete ji přidat do kaše, smoothie, využít při pečení a přípravě dalších pokrmů. Obsahuje vlákninu, antioxidanty a polyfenoly, které mohou podporovat regulaci krevního cukru a zdraví srdce a pomáhají snižovat oxidační stres.

Nedávná studie zjistila, že lucuma má také příznivý profil mastných kyselin, s vysokým obsahem kyseliny α-linolenové, která je spojena s četnými zdravotními přínosy. Výzkumy věnující se tomuto subtropickému plodu naznačují, že by lucuma mohla pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi, pomáhat utlumit záněty v těle a podporovat zdraví srdce. Je ale ještě zapotřebí dalších studií, aby mohly být tyto účinky v lidském organismu opravdu prokázány.

Další zdroje: Chicory: Understanding the Effects and Effectors of This Functional Food, MedicalNewsToday.com

Podívejte se také na rozhovor o pečivu. Je opravdu tak špatné, jak se říká?

Sdílejte článek
Štítky sladidlo cukr dieta med volný čas sirup náhradní sladidlo zdraví životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití lucuma

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 4. 2025

Berani, pokud jste uvažovali o návratu do školy, abyste získali nějaký titul, je právě teď ta správná chvíle začít s tímto procesem. Úspěch a štěstí díky vaší vlastní iniciativě a zvyšování vašich dovedností jsou nyní rozhodně naznačeny. Cesta, kterou jste chtěli podniknout už před nějakou dobou, může být konečně možná, stejně jako úspěchy v oblasti psaní a mluvení. Jděte do toho!

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.