21. ledna 2025 06:30
Ema BártováOdnaučte se sladit. Stačí k tomu jen používat poloviční množství cukru
Člověk ani nemusí studovat rady ohledně zdravého životního stylu a hubnutí do podrobna. Stejně záhy narazí na doporučení omezit příjem cukru. Cílem přitom není, aby se člověk bez něj obešel zcela, jak hlásají některé extrémní dietní směry. Smysl má omezit sladkosti jako takové a pak cukr přidaný, jehož konzumaci si občas ani neuvědomujeme.
Každý si asi dokáže představit, že je lepší si kvůli zdraví i linii dát jen jeden řádek čokolády místo celé tabulky. Většina z nás už ví i to, že máme sáhnout spíše po čtverečku čokolády s vysokým obsahem kakaa. Mnozí si dokážeme odepřít dorty a zmrzliny si dopřejeme jen malý kopeček.
Čtěte také: Nepodceňujte spánek, apelují odborníci. Popsali jeho vliv na kila, sex i zásadní choroby
Ale často chybujeme, pokud jde o omezení cukru v jiných pokrmech a nápojích, protože máme dojem, že ho tam není tolik. Zkuste náš návod na to, jak omezit konzumaci celkovou konzumaci cukru, protože se to vyplatí jak kvůli hubnutí, tak pokud jde o zdraví.
Nejde přitom o to, abychom nejedli vůbec nic sladkého. „Sacharidy by měly zaujímat kolem 50 procent z celkového denního příjmu energie, to je asi 300 gramů na den. Obecně výhodnější jsou pro nás sacharidy, které mají složitější složení. Jednoduché sacharidy neboli cukry, které mají sladkou chuť, bychom měli omezit na příjem do 10 procent z celkové energie. To je v praxi cca 50 až 60 gramů za den – jedna čajová lžička cukru má asi 5 gramů a polévková lžíce asi 10 gramů,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka zaměřující se na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění.
Mohlo by vás zajímat: Pitím k vysněné váze? Alkorexie trápí čím dál více mladých žen. Cesta do pekel, míní psychiatr
Toto množství přitom nezahrnuje jen cukr, kterým běžně sladíme, ale také cukr, který je přidaný do potravin, a to včetně nápojů. A právě na ten má smysl se zaměřit.
Tipy, jak omezit přidaný cukr
Slaďte méně. Snižte množství cukru, které si přidáváte do nápojů a jídel, včetně cereálií, na palačinky, do kávy nebo čaje. Zkuste cukru ubírat postupně, abyste si zvykli.
Pijte spíše vodu. Nejlepší je voda včetně slabých minerálek, ale pokud chcete něco sladkého k pití, zkuste neslazený ledový čaj nebo jiné neslazené nápoje s příchutěmi, někomu to jako náhražka sladkého pití stačí. Případně si občas dejte pití s umělými sladidly. Pozor, nenahrazujte limonády džusem, ten je sladký úplně stejně.
Čtěte složení. Vybírejte si při nákupu produkty s nejnižším množstvím přidaných cukrů. Je v pořádku, když mléčné a ovocné výrobky obsahují přírodní cukr. Přidané cukry lze identifikovat v seznamu přísad. Pokud je cukr ve složení na prvním nebo druhém místě, je ho tam prostě moc.
Přejděte od přidaného k přirozenému. Místo přidávání cukru do cereálií nebo ovesných vloček si vychutnejte přirozenou sladkost ovoce, které tam dáte místo něj. Vyzkoušejte všechny druhy: čerstvé, mražené, sušené nebo ovoce konzervované ve vodě. V případě sušeného ovoce volte neslazené varianty.
O třetinu nebo půlku méně. Při pečení bábovek nebo koláčů uberte cukru ve srovnání s receptem o třetinu až polovinu. Často rozdíl ve výsledné chuti ani nepoznáte.
Používejte aromatické extrakty. Zlepšete chuť pokrmů použitím extraktů, jako je mandlový či vanilkový, získáte tak sladkou vůni bez přidání cukru.
Okořeňte si to. Vylepšete jídla kořením, možná pak bude stačit méně cukru. Zkuste zázvor, nové koření, skořici nebo muškátový oříšek.
S umělými sladidly spíše opatrně
Cukr se často, a to v nemalém množství, objevuje i ve výrobcích, které se přitom tváří zdravě. Týká se to například mléčných výrobků se zvýšeným obsahem proteinů nebo bílkovin, které se na trhu objevily v posledních letech. Je dobré si uvědomit, že základem těchto produktů je ochucený a slazený jogurt, pudink nebo tvarohový dezert, do kterého se přidávají proteiny. Na jejich složení se nedávno zaměřil i spotřebitelský časopis dTest. Ukázalo se, že „některé výrobky obsahují více cukru než bílkovin,“ upozornil ve zprávě o výsledcích. V některých výrobce použil místo řepného cukru nízkokalorické umělé sladidlo, díky čemuž jejich energetická hodnota o hodně klesla.
Podívejte se, jak se to má s hubnutím a předsevzetími:
To je ostatně další tip - pokud vám sladké věci prostě chutnají, zkuste volit výrobky s náhražkami. Může to být dobrý způsob, jak postupně omezovat přidané cukry. Ideální však je zároveň sladit méně a méně a sladké chuti si odvykat.
Dlouhodobě to ale fungovat nemusí, pokud byste na ně snad pomýšleli jako na trvalé řešení. Ukazuje se totiž, že mozek se jimi zase tak ošálit nedá a výsledkem může paradoxně být ještě větší chuť na sladké. Zdá se také, že umělá sladidla ve vysoce zpracovaných potravinách, jako jsou třeba sušenky nebo ochucená mléka s dvouměsíční trvanlivosti mohou zvyšovat riziko rozvoje deprese, alespoň podle této studie.
Zdroje: NHS, Heart.org, Healthline, DTest