Máte raději sladké, nebo slané jídlo? Váš výběr souvisí s typem osobnosti, říkají vědci
Míváte často chuť na kořeněná jídla? Je pravděpodobné, že v životě obecně rádi riskujete. Milujete slané občerstvení? Pravděpodobně jste také velmi ambiciózní. Zjistěte, jak spolu souvisí preference chutí a typologie vaší osobnosti.
Kdybyste mohli po zbytek života jíst jen jídla jedné konkrétní chuti, jaká by to byla? Někdo by se nedokázal vzdát sladkých jídel, jiný by raději volil slaná. Preference potravin se mezi jedinci dost liší, ale poměrně nedávný psychologický výzkum naznačil, že to nezávisí jen na našich chuťových pohárcích. Naše chuťové profily totiž mohou něco vypovídat také o tom, jaká je naše osobnost.
Jsme to, co jíme?
Zatímco staré přísloví „jste to, co jíte“ odkazuje spíše na vaše zdraví, ukázalo se, že může odhalovat i typ naší osobnosti. Behaviorální potravinová expertka Juliet Boghossian posledních 30 let sledovala vztah mezi stravovacími návyky, osobností a tendencemi v chování a podle HealthCentral rčení poupravila na „jste takoví, jak jíte.“
Ve skutečnosti existují neurovědecká vysvětlení pro souvislost mezi osobností a preferencemi chutí. „Příroda i výchova určují, co rádi jíte. Závisí to na stravovacích návycích rodičů, tedy na tom, co jste jedli jako dítě – je to vaše předchozí zkušenost a učení, ale je to také přímo biologické,“ uvedl pro HealthCentral John Hayes, Ph.D., profesor potravinářské vědy a ředitel Centra pro senzorické hodnocení na Penn State’s College of Agricultural Sciences.
Přečtěte si také: Málo masa, hodně zeleniny. Jídelníček ve 40 letech ovlivní zdraví na další desítky let
Psychologické výzkumy naznačují, že typologie osobnosti nejen informuje o našich oblíbených chutích, ale může hrát roli také ve zdravém výběru stravy. Podle této studie osobnostní rysy uvedené níže vykazovaly velké rozdíly v preferencích pro určité chutě a potraviny:
- Extroverti preferovali rychlé občerstvení, zmrzliny, čokoládu a kakao. Jiná studie ukázala, že extroverti obecně preferují více pocitů z jídla, které jedí, než introverti. Ti, kteří jsou otevřenější zkušenostem, jedí více porcí ovoce a zeleniny a konzumují méně nezdravého jídla. Myšlenka je taková, že lidé, kteří jsou otevřenější, potřebují rozmanitost – takže touží zkoušet nové ovoce a zeleninu. Nebo jsou prostě dostatečně odvážní, aby pokračovali v experimentování s těmi, které jim původně nezachutnaly.
- Přívětiví, vstřícní lidé například vykazovali negativní vztah k nealkoholickým drinkům, limonádám a slazeným ovocným šťávám.
- Svědomití lidé měli pozitivní korelaci s preferencí mléčných výrobků, zeleniny a ořechů, ale negativní vztah ke slaným jídlům a sladkostem.
- Lidé otevření zkušenostem (vynalézaví, zvědaví) sahali nejvíce po mase a sladkých pochoutkách, jako jsou sušenky a koláče, otevřenost ale negativně koreluje s ovocem. Jiná studie ukázala, že lidé náchylní k vyhledávání senzací a riskování tíhnou spíše ke kořeněným jídlům.
- Neurotičtí lidé preferovali slaná, kyselá a tučná jídla. Naopak si nevybírali mléko a mléčné výrobky. Je logické, že lidé s vysokou úrovní neuroticismu pravděpodobně nepatří k těm nejdobrodružnějším jedlíkům.
Těchto 5 typů osobností bylo rozděleno podle tzv. Velké pětky osobnostních rysů.
Vliv osobnosti na náš jídelníček
Myšlenka, že naše individuální vlastnosti mohou ovlivnit naše stravovací návyky a chuť, která nás přitahuje, je důkazem složitosti psychiky a jejího propojení s trávicím systémem. Už dříve některé výzkumy naznačily, že naše osobnosti ovlivňují také impulzivitu související s jídlem i naše reakce na signály hladu. Pozoruhodným objevem bylo například to, že lidé vykazující nepřátelské a úzkostné rysy osobnosti s vyšší pravděpodobností pokračovali v jídle i ve chvíli, kdy už byli plní. Bylo zde patrné spojení mezi emočními stavy a přetrváváním nezdravých stravovacích návyků.
Je také zajímavé, že nezralost, odtažitost nebo ostýchavost byly spojeny s větší náchylností k hladu a nedostatkem vytrvalosti v odolávání nezdravým svačinám a konzumaci alkoholu.
Naopak lidé se společenskou a nepříliš impulzivní osobností prokázali, že dokážou lépe sledovat a kontrolovat svůj dietní příjem a tělesnou hmotnost. Zdá se, že naše osobnostní rysy ovlivňují nejen naše stravovací chování v reakci na hlad, ale také naši disciplínu a vědomé rozhodování při výběru zdravějších možností před těmi požitkářskými.
I proto mnoho odborníků nabádá k tomu, abychom se nesnažili držet univerzální diety, které mohou být jednak nezdravé, ale také jsou dlouhodobě neudržitelné. Každý má jiné potřeby a měli bychom se snažit najít si vlastní cestu k racionálnímu stravování, která pro nás bude dlouhodobě funkční.
Jak začít se změnou životního stylu, abyste to konečně vydrželi?