Vyhýbáte se vejcím a vnitřnostem? Navzdory vysokému obsahu cholesterolu mohou být zdravé
Některé potraviny mohou prospívat vašemu zdraví i přesto, že obsahují vyšší množství cholesterolu. Ten je totiž často mylně chápán, a byla by škoda vyhodit z jídelníčku potraviny, které jsou nabité důležitými živinami.
Cholesterol by se v tomto ohledu dal srovnat s cukrem – ovoce například obsahuje jednoduché cukry, ale také je zdrojem důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerální látky, enzymy a vláknina. Oproti tomu zde máme nejrůznější vysoce průmyslově zpracované cukrovinky, které jsou pravým opakem.
Stejně tak existují potraviny, které sice obsahují vyšší množství cholesterolu, ale jsou výživově hodnotné, a většině lidí se zdravým životním stylem nijak neuškodí, a oproti nim jsou tu „cholesterolové“ potraviny bez přidané hodnoty.
1. Vejce
Vejce jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, ale také téměř všech vitamínů, které známe, a mnoha minerálních látek. Kvůli vysokému obsahu cholesterolu před nimi ovšem lékaři už dlouho (a někteří dodnes) varují. Ukázalo se ale, že umírněná konzumace vajec (1–2 vejce denně) nezvyšuje hladinu cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteinů (tzv. LDL, alias špatný cholesterol). Naopak konzumace celých vajec může zvyšovat hladinu cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteinů (HDL), který chrání srdce a cévy.
2. Sýr
Sýry kromě cholesterolu obsahují také významné množství bílkovin a vápníku. Tato studie ukázala, že konzumace 80 g plnotučného sýra denně (což je považováno za vysoký denní příjem) nezvyšovala LDL cholesterol ve srovnání se stejným množstvím nízkotučného sýra nebo kaloricky odpovídajícího množství chleba či džemu. Je to ale podobné jako s vejci – pokud denně sníte celé „kolečko“ tučného sýra jako je hermelín, nejedná se o umírněnou konzumaci.
podívejte se také na rozhovor s diabetologem o obezitě Čechů:
3. Plnotučné fermentované mléčné výrobky
Plnotučné mléčné výrobky jsou obecně bohatší na cholesterol než jejich nízkotučné varianty. Nicméně zvýšený příjem plnotučných fermentovaných mléčných výrobků (jako jsou například plnotučné jogurty) je spojován se snížením LDL cholesterolu a krevního tlaku a nižším rizikem mrtvice, srdečně-cévních chorob a cukrovky. Obecně jsou fermentované mléčné výrobky považovány za výživově hodnotné potraviny, a ty plnotučné navíc díky vyššímu obsahu tuku i lépe chutnají. Rozhodně se jich tedy nemusíte vzdávat, jen je třeba je konzumovat s mírou.
4. Vnitřnosti
Srdce, ledviny, játra a další orgány jsou velmi výživné. Kromě bílkovin mohou být významným zdrojem například železa, zinku, vitaminu B12, A, D nebo antioxidantu CoQ10. Tato studie zjistila, že střídmá konzumace vnitřností vedla k nižšímu riziku srdečních onemocnění. Kontroverze kolem vnitřností spočívá v tom, že údajně obsahují vysoké množství toxických látek, které se v nich během života zvířat ukládají. Už dlouho se ale provádí veterinární měření, a trend posledních cca dvaceti let naznačuje, že podíl cizorodých látek ve vnitřnostech, které se dostanou na pulty prodejen, se snižuje. Jejich limity jsou samozřejmě nastaveny legislativně. Pro mnoho lidí jsou ovšem vnitřnosti něčím, co v žádném případě nedokážou pozřít.
5. Mořské plody
Korýši jako škeble, krabi, krevety a další jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů ze skupiny B, železa a selenu. Obsahují ale také dost cholesterolu, a diskutabilní je i stoupající množství těžkých kovů v jejich přirozeném prostředí a potažmo i jejich tělech. Odborníci tedy stále konzumaci mořských ryb a plodů moře doporučují, více ale poukazují na to, že je důležité, z jakých zdrojů pochází. Obecně nedoporučují pravidelnou konzumaci masa velkých dravých ryb. Také nedoporučují ve větším množství ryby z Baltského moře a vnitřnosti volně žijících ryb.
6. Steaky
Pod slovem steak si představíme především červené maso a o něm také bude řeč. Nadměrný příjem zpracovaného červeného masa je spojován se zvýšeným rizikem srdečně-cévních onemocnění a rozvojem nádorů tlustého střeva a konečníku. Je ale rozdíl mezi masem „z pastviny“ a masem krav z konvenčního chovu. Maso zvířat z volného chovu je kromě bílkovin také dobrým zdrojem důležitých vitamínů a minerálních látek. Má nižší obsah cholesterolu a obsahuje více omega-3 mastných kyselin.
Čeho se naopak vyvarovat?
7. Smažené potraviny
Obzvláště smažené maso či sýry obsahují hodně cholesterolu, a navíc mají vysoký obsah energie a mohou obsahovat zdraví škodlivé trans-tuky. Jejich konzumaci bychom měli omezit na minimum, protože je jasné, že zde negativa převyšují.
8. Fast food
Stejně tak sem patří potraviny z rychlých občerstvení, které často zahrnují i smažené jídlo. Lidé, kteří se často stravují ve fast foodu, mívají vyšší cholesterol, více břišního tuku, vyšší úroveň zánětů, vyšší krevní tlak a zhoršenou regulaci krevního cukru.
9. Uzeniny, slanina, paštiky a další
Ani nejrůznější klobásy, párky, slaniny a další průmyslově zpracované masné výrobky není možné ve větším množství doporučit. Kromě vysokého množství cholesterolu jsou také významným zdrojem soli, některé pak obsahují i velké množství přídatných látek. Velká studie zahrnující přehled více než 614 000 účastníků spojila každou další porci (50 g) zpracovaného masa denně s o 42 % vyšším rizikem onemocnění srdce.
10. Cukrovinky
Skupina potravin zahrnující sušenky, dorty, zmrzlinu a další sladkosti je velmi široká a záleží samozřejmě na složení konkrétních výrobků. Některé z nich mívají vysoký obsah cholesterolu, přidaných cukrů, nezdravých tuků a energie (kalorií). Tento výzkum ukázal spojitost vysokého příjmu přidaného cukru s obezitou, cukrovkou, srdečními chorobami, mentálním úpadkem a některými druhy rakoviny. Navíc těmto potravinám často chybí živiny, které naše tělo potřebuje, jsou tedy považovány za tzv. „prázdné kalorie“.
Lidé reagují na cholesterol ve stravě různě
Podle novějších výzkumů cholesterol ve stravě u většiny lidí významně neovlivňuje hladinu cholesterolu v těle. Dvě třetiny světové populace po konzumaci potravin bohatých na cholesterol nezaznamenají téměř žádné zvýšení hladiny cholesterolu. Někteří lidé jsou však na cholesterol ve stravě více citliví. Obecně, pokud jste zdraví, není třeba se cholesterolu vyloženě vyhýbat. Myslete ale na to, že ne všechny potraviny obsahující cholesterol jsou zdravé.