Životní styl

20. května 2023 08:00

Marie Makovská

Diabetolog varoval Čechy. Obezita předchází cukrovce, řekl a nakrmil Jana Krause koblížky

Diabetolog Martin Haluzík o obezitě Čechů

Profesor Haluzík pracuje s lidmi s obezitou a diabetem. Před těmito onemocněními ostatně přišel do oblíbené talkshow varovat celé Česko. Proč ovšem přinesl svému hostiteli krabici plnou koblížků?

Diabetolog a přednosta Centra diabetologie IKEM prof. Martin Haluzík přinesl Janu Krausovi krabici neodolatelných koblížků a požádal ho, aby tři snědl. Poté mu změřil glykemii neboli hladinu cukru v krvi. „Říká se tomu glukózový orální toleranční test a dělá se proto, aby se zjistilo, jestli má člověk cukrovku,“ vysvětlil moderátorovi Show Jana Krause předtím, než mu odebral krev z prstu. „Tak 11,2,“ přečetl na displeji glukometru lékař a významně dodal, že je dobře, že si ho moderátor do pořadu pozval. „V IKEM se na vás rádi podíváme,“ přisadil si.

Předmětem jeho zájmu je ale nejen cukrovka, nýbrž i obezita. „Obezita cukrovku často předchází, protože čím víc člověk přibírá, tím větší pravděpodobnost má, že dostane cukrovku,“ varoval odborník s tím, že jak naše společnost bohatne, tak také tloustne – a navíc se málo pohybujeme. Alarmující je ovšem to, že se výskyt obezity hodně zvýšil u dětí.

Přečtěte si také: Orgasmický porod opravdu existuje. Místo epiduralu při něm působí hormon lásky

Češi jsou podle profesora Haluzíka v rámci Evropy – co se týká diabetu – součástí horšího průměru. A v obezitě jsme na tom ještě hůř. Důvod vás nejspíš nepřekvapí. „Je to zhoršujícím se životním stylem, covid v tom sehrál další roli. Málo se pohybujeme a hodně jíme. Pokud si chceme dát něco k jídlu, už si to ani nemusíme jít koupit a prostě si to objednáme,“ řekl diabetolog.

„Pokud už máme trošku nadváhu, je důležité chodit na prohlídky a nechat si měřit různé parametry – krevní tlak a podobně. Protože když to zjistíme včas, dá se s tím mnohem snáz něco dělat,“ doporučil Martin Haluzík a dodal, že životospráva je opravdu důležitá, protože i lidé, kteří sice mají nadváhu, ale často se hýbou a dbají na životní styl, mají nižší riziko cukrovky než mnozí štíhlí lidé bez dostatku pohybu.

Mohlo by vás zajímat: Co radí věda na hubnutí? Konkrétní tipy, jaký pohyb zvolit, kolik pít vody a co jíst

Potíže je samozřejmě vhodné řešit s lékařem, konkrétně s diabetologem či obezitologem. „Kromě toho, že dáváme léky, můžeme u těch, kteří mají obezitu hodně výraznou, použít operace na zhubnutí, kdy se zmenší žaludek,“ popsal na závěr.

Sdílejte článek
Štítky obezita životní styl cukrovka Show Jana Krause Jan Kraus lékař nadváha Česko kobliha Institut klinické a experimentální medicíny

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.