Orgasmický porod opravdu existuje. Místo epiduralu při něm působí hormon lásky

Tereza Ramba o mateřství

Porodit téměř bez bolesti, a dokonce si celý akt prožít s příjemnými pocity, to zní většině žen jako utopie, možná až jako urážka a nesmysl. Orgasmický porod ale opravdu existuje a své zkušenosti s ním v minulosti popsala například i herečka Tereza Ramba. Kdo ho může zažít a jak probíhá?

Téma porodu a jeho bolestivosti je ožehavé téma. Práh bolesti má každá žena jinde a svou roli hrají také různé individuální obtíže a další skutečnosti, které nedokážeme ovlivnit. Pro orgasmický porod se většinou rozhodnou ženy, které předem vědí, že by chtěly vyzkoušet alternativní cestu bez použití tišících prostředků. Celý proces je ale spojený většinou i s odmítnutím klasického prostředí porodnice, protože se jedná o oslavu mateřství s vyvrcholením v podobě porodu v prostředí a s osobami, které jsou rodičce blízké.

Nazývat prožitek při tomto typu porodu orgasmem může být trochu nadnesené, protože nejde o sexuální uspokojení, jak ho známe. To ostatně popsala i herečka Tereza Ramba, která ho zažila až při porodu druhého dítěte. „A druhý den. Orgasmický porod. Když tohle přede mnou někdo po prvním porodu řekl, měla jsem chuť ho umlátit těžkou palicí,“ svěřila se na sociálních sítích.

Přečtěte si také: Žena trpěla nechtěnými orgasmy, které vycházely z nohy. Vědci našli příčinu v mozku

Honosný název spojený s orgasmem vznikl nejspíš proto, že při orgasmu i při porodu působí na tělo ženy stejné hormony. Rodičky, které se pro takový druh porodu rozhodnou, chápou akt spíše jako vyvrcholení své síly a prožívají intenzivní pocity lásky. Svou roli v tom jistě hraje i bolest, kterou pak ale mohou vnímat úplně jinak.

Je orgasmus žen pro rozmnožování zbytečný?

Otázka, která se rozhodně nabízí. Zatímco u muže orgasmus a ejakulace přímo souvisí s početím, žena k nabídnutí vajíčka orgasmus nepotřebuje. Nebo ano? „Kdysi musela mít obě pohlaví orgasmus, aby mohla nabídnout spermie a vajíčko. Klitoris kdysi byl uvnitř ve vagině, teprve postupem času vycestoval ven z vaginy, do své současné polohy. Což vysvětluje to, že některé ženy mají orgasmus pouze přes stimulaci klitorisu, některé přes vaginu a některé přes oboje,“ popsal neurolog Martin Jan Stránský na konferenci o orgasmu, kterou pořádal sexshop Růžový Slon.

Oxytocin místo epiduralu

Gynekoložka Kamila Žižková při diskuzi dodala, že celý prožitek ovlivňuje vylučování hormonů. „Možná to kdysi bývalo i tak, že orgasmus sloužil jako dnešní epidural. Uvolňuje se při něm nespočet hormonů, uvolňuje se oxytocin, který zvyšuje práh bolesti. Některé ženy, které orgasmický porod zažily, popisují, že porodily téměř bez bolesti,“ vysvětlila.

„Orgasmický prožitek ve srovnání se silou analgetik, třeba opiátových, může být opravdu rovnocenný, ale trvá podstatně kratší dobu, než by bylo potřeba,“ přidal se k diskuzi sexuolog Ondřej Trojan a s nadsázkou dodal, že jako dávka analgetik by jeden takový orgasmus vystačil možná na vytržení zubu.

Mazlení v porodním boxu jako utopie

Když si představíme porod tak, jak běžně v porodnicích probíhá, může jeho orgasmická podoba v blízkosti partnera a s příjemnou atmosférou znít jako utopie. Podle gynekoložky Kamily Žižkové na něj v Česku v tomto ohledu opravdu zatím nejsme připraveni. Nutno říct, že na orgasmický porod se ženy mnohdy připravují celých devět i víc měsíců, a to mentálním nastavením, vnímáním svého těla, které se učí milovat se vším všudy a podobně.

„Navodit si intimní atmosféru, přidat aromaterapii, hudbu, takhle fungují třeba domácí porody a například v Americe to není nic úplně neobvyklého. Přestože u nás si to asi v porodním boxu nedokážeme představit, že by se lidé spolu mazlili nebo dokonce souložili,“ popsala Kamila Žižková s tím, že ona sama je hodně tolerantní a vychází vstříc klientkám, takže kdyby o to měla některá z nich zájem, tak by jim tuto možnost dopřála.

Mohlo by vás zajímat: Ženy mohou cítit pohyby plodu i několik let od porodu, tvrdí vědci. Jak je to možné?

Některým ženám stačí ke stimulaci samotná hlavička dítěte a stahy dělohy. Se stimulací ale může pomoci i partner, a to v různých oblastech, kde je to ženě příjemné.

Zažití orgasmického porodu ale pramení především z toho, že si žena splní svá přání ohledně celého aktu. Nikdo na ni netlačí, k ničemu ji nenutí, neovlivňuje její myšlenky. Díky tomu je jí během porodu svým způsobem dobře, hlavně mentálně, a přivedení dítěte na svět proběhne za prožitku štěstí, blaha a respektu. Pokud má ovšem žena v tomto ohledu strach a začne mít nepříjemný pocit jen ze samotné myšlenky na orgasmický porod, je pro ni psychologicky nevhodný.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.