Žena trpěla nechtěnými orgasmy, které vycházely z nohy. Vědci našli příčinu v mozku

Orgasmus v noze? Na první pohled to může znít jako za vlasy přitažený nesmysl. Ovšem jen do chvíle, než si přečtete o případu pětapadesátileté Holanďanky, která k doktorovi přišla s tím, že mívá „nechtěné orgasmy vycházející z její levé nohy“. A jak se ukázalo, celé to pravděpodobně dává smysl díky rozložení nervů v mozku a takzvaný „Foot Orgasm Syndrome“ opravdu existuje.

Orgasmy v noze vyvolala antidepresiva

Zmíněná žena podstoupila o pár let dříve odstranění žlučníku. Po zákroku však začala tu a tam pociťovat zvláštní pocit brnění v levé noze. Lékaři dle studie publikované v prestižním vědeckém časopise The Journal of Sexual Medicine mysleli, že jde o formu poškození nervu zvanou dysestézie, a tak ženě předepsali denní užívání antidepresiva, aby nepříjemné symptomy zmizely.

Už po pár dnech medikace však žena byla u doktora zpět, avšak tentokrát s ještě bizarnějším problémem. Místo brnění začala nyní pociťovat „zcela spontánní pocit orgasmu vycházející z levé nohy“. K tomu docházelo až 5krát či 6krát denně bez jakéhokoli předešlého varování.

„Tyto pocity měly pronikavý charakter a probíhaly od levé nohy přes levé lýtko až do pochvy a do hlavy, i když zde již s menší intenzitou. Tyto nechtěné pocity žena prožívala jako skutečný orgasmus krátkého trvání (asi 5-6 sekund) i při absenci jakékoli sexuální touhy nebo sexuálních myšlenek. Orgasmy byly navíc často doprovázeny vaginální lubrikací a inkontinencí moči,“ napsali autoři studie.

Žena prožívala orgasmy i při stimulaci chodidla

Ještě zvláštnější na celém případu bylo, že tento syndrom, dle výpovědi ženy, nijak neovlivnil sexuální život s jejím manželem a měli spolu sex průměrně třikrát týdně. Nelze se však divit tomu, že jí tato porucha výrazně ovlivňovala každodenní život. Zvlášť proto, že orgasmus z nohy mohl přijít v kterýkoli moment a zcela bez varování.

A co při orgasmu vykřikuje Jakub Prachař?

Ne, ani toto ještě není konec všech bizarností. Šokovaní lékaři si totiž ženu pozvali na testy, při nichž zjistili něco ještě více prazvláštního. Stimulace pokožky nalevo od ženiny vagíny u ní totiž dokázala vyvolat pocit orgasmu vycházející z nohy. A naopak, stimulace malé oblasti na šlapce levé nohy u ní vyvolávala sexuální vzrušení v oblasti vagíny.

Orgasmus dokázala ženě přivodit i stimulace levé šlapky elektrickým proudem. I proto nakonec doktoři došli k přesvědčení, že celý tento problém má s velkou pravděpodobností původ v nervovém systému. Dle jejich názoru došlo u ženy k poškození nervů, díky nimž mozek špatně zpracovával a pletl si stimulující podněty z levé nohy a genitální, čímž u ženy vznikl velmi výjimečný syndrom orgasmu v noze.

Co je za propojením genitálií a nohou?

Podporu pro svou hypotézu našli doktoři i v názoru Vilayanura Ramachadrana, neurovědce a ředitele
Centra pro výzkum mozku a poznání při Kalifornské univerzitě. Ten totiž dříve vyslovil svůj názor, dle kterého někteří lidé trpí foot fetišem neboli úchylkou, při níž je vzrušují nohy a chodidla. Důvodem je, že část mozku, jež zpracovává vzruchy proudící z nohou je velmi blízko části, která zaznamenává stimulaci genitálií.

Vzhledem k tomu, jak blízko tato dvě centra v mozku jsou, existovala dle něj šance, že si mozek může za jistých okolností oba vzruchy mírně plést, takže mu pak ty pramenící z nohou splývaly s těmi sexuálními. Lékaři nakonec ženě pomohli až injekcí anestetik, kterou jí píchli přesně do místa, kde nerv z její levé nohy vstupoval do míchy. Orgasmy počínající v noze pak opravdu ustaly.

Sdílejte článek
Štítky věda mozek lékař orgasmus sex nohy duševní porucha sexuální vzrušení nervová soustava Foot Orgasm Syndrome The Journal of Sexual Medicine

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.