Vyvrcholení bez stimulace: 7 zajímavostí o ženském orgasmu, které možná neznáte

Je to zvláštní, ale ženský orgasmus je dnes stále tak trochu záhadou nejen pro mnoho mužů, ale dokonce i pro ženy. A věda se mezitím pře o to, zda je ženský orgasmus biologicky nezbytný, nebo je jeho vliv na početí prakticky nulový. Zkrátka objevuje se hromada různorodých, často protichůdných informací. Pojďme si proto připomenout několik faktů, které je dobré znát.

1. Ano, ženský orgasmus opravdu zvyšuje pravděpodobnost početí

Tohle asi úplně není téma k nedělnímu rodinnému obědu s prarodiči, ale pokud by náhodou někdo namítal, že ženský orgasmus slouží jen k uspokojení, nemá pravdu. Vědecké důkazy totiž naznačují, že silné rytmické stahy pochvy během orgasmu pomáhají zadržovat spermie a posouvají je rychleji do děložního hrdla. To v konečném důsledku zvyšuje pravděpodobnost početí. Hlavní myšlenkou tohoto mechanismu je skutečnost, že ženy si tak de facto skrz svůj orgasmus mohou spíše vybrat, s kým se geneticky spojí. Další americká studie zase naznačuje, že ženský orgasmus dosažený s pomocí orálního sexu může být ve skutečnosti dalším způsobem, jak pomoci s udržením spermií v děložním hrdle a zvýšením pravděpodobnosti početí. Ženské orgasmy, k nimž dojde do 45 minut po mužské ejakulaci, totiž dle vědců stále pomáhají s udržením spermií „na tom správném místě“.

2. Symetrický muž rovná se častější orgasmus

Může to znít trochu bizarně, ale příroda se holt obejít nedá. To zjistili i vědci, kteří zkoumali vztah mezi fyzicky symetrickými (a nesymetrickými) muži a ženským orgasmem. A výsledek je bohužel (pro ty nesymetrické) takový, že zde vztah existuje. Ano, žena může počít i bez orgasmu, ale jak jsme si řekli o bod výše, vyvrcholení rozhodně pomáhá. Symetrie rovněž ženě indikuje dobré geny. Muži (a ženy), jejichž fyzický vzhled je symetrický (stejně dlouhé paže, stejné oči atd.), prokázali, že jsou schopni odolávat nepříznivým vlivům okolí. Prostředí ovlivňuje náš vývoj, a to často škodlivým způsobem. Jak moc, to do jisté míry závisí na naší genetice. Představte si prostředí jako útočící armádu a svou genetiku jako štít, kterým se bráníte. Symetričtí lidé tak v podstatě potenciálním partnerům podvědomě naznačují, že jim jen tak něco neublíží a jejich dětem tím pádem pravděpodobně také ne. Co však asymetrii může do jisté míry kompenzovat, je peněženka. Studie provedená v Číně totiž zjistila, že frekvence ženských orgasmů se zvyšuje, když mužský partner více vydělává.

3. Během orgasmu v těle ženy dochází k zásadním fyzickým změnám

Žádný strach, všechny tyto změny jsou pouze dočasné. Co zažívá během orgasmu zcela zásadní proměnu, jsou hormony. Zcela zásadní je vyplavování hormonu prolaktinu, jehož hlavní funkcí je pomáhat s produkcí mateřského mléka. Kromě toho se při orgasmu dosaženém stimulací klitorisu uvolňuje známý „hormon lásky“ oxytocin. Ten je výborným lékem na poruchy hladin jiných hormonů, ke kterým dochází vlivem stresu či menstruace. Je ženě také velkým pomocníkem při porodu. Jeho nedostatek může vést ke stresu, obezitě či poruchám kognitivních funkcí. S nadsázkou řečeno – ženský orgasmus je pro ženu vskutku zdravá záležitost.

4. Orgasmus je pro ženu efektivní náhrada za brufen

Tohle už vám možná po přečtení předchozího bodu došlo, nebo s tím máte i osobní zkušenost. Jde o podobný princip, jako když doktor dítěti po injekci dá sladkost - něco dobrého a pozitivního dokáže vykompenzovat něco špatného a negativního. Pozitivní stimul zároveň přesune vaši pozornost a pomůže vám zapomenout na cokoli špatného, co se zrovna stalo či mírnit bolest (což žena rozhodně ocení při zmíněném porodu). Přínos ženského orgasmu je však prokazatelně i fyziologický. Zmíněný orgasmus pomáhá nejen s relaxací či špatným emočním stavem, ale zároveň podporuje citové sblížení s partnerem. Pokud vás tedy bolí hlava, může být právě orgasmus paradoxně tím nejlepším lékem. Rozhodně je to zdravější postup, než nabízí klasické růžové pilulky.

5. Žena může dosáhnout orgasmu bez přímé stimulace

Ne, opravdu nejde o žádný mýtus ani pověru. Pravděpodobně už jste se někdy setkali s konstatováním, že „tím nejmocnějším orgánem lidského těla je mozek“. V oblasti sexu to platí dvojnásobně, jelikož obrovskou součástí zejména v oblasti uspokojení – a tedy i vyvrcholení – je právě naše mysl a mozek. Pro drtivou většinu z nás platí, že pokud nemáme tu správnou náladu, k ničemu zkrátka nedojde. Jeden by však řekl, že kritickou roli při dosažení orgasmu nepochybně hraje fyzická aktivita – respektive že ze strany minimálně jednoho z parterů je přímo nezbytná. Není tomu tak. Ve skutečnosti se najde celá řada žen, které tvrdí, že se k orgasmu dokáží dostat jen za použití mozku - tedy prostřednictvím představ a fantazie. Vědci se těmto tvrzením podívali na zoubek a přišli s konstatováním, že to skutečně možné je.

6. Průměrná doba trvání sexu hraje proti ženskému orgasmu

Sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina v roce 2015 zveřejnili výsledky svého dlouhodobého výzkumu sexuálního chování Čechů, z něhož vyplynulo, že průměrná délka pohlavního styku je u českých partnerů 15 minut. Britská společnost Saucy Dates zase v minulosti provedla vlastní studii, v níž se odpovědi respondentů na průměrnou dobu jejich soulože pohybovaly od 33 sekund do 44 minut, přičemž více než 50 % z nich se shodlo na nečekaně specifickém čase: minuta a půl. A stejně časté u respondentů je (u žen i mužů), že by si přáli, aby jejich sex trval déle. Všechna tato data bohužel podporují a zároveň vysvětlují trend, dle kterého mnoho žen při sexu na rozdíl od mužů nedosahuje orgasmu často, respektive nikdy. Kde je problém? Za všechno může čas. Jak vysvětluje známý sexuální terapeut Barry McCarthy, nepřetržitý pohlavní styk trvá déle než zhruba 12 minut jen velmi výjimečně, což je problém, jelikož dle odhadů žena potřebuje k dosažení orgasmu v průměru zhruba 10 až 20 minut trvající soulož.

7. Požitek z orgasmu se s přibývajícím věkem zlepšuje

Existuje celá řada důvodů, proč si chcete co nejdéle zachovat mládí. Z lékařského hlediska se s přibývajícím věkem začíná řada věcí zhoršovat a kazit. Frekvence orgasmu však mezi ně rozhodně nepatří, právě naopak. Alespoň u žen. Studie provedená ve Spojených státech zjistila, že u žen sice vyšší věk souvisí s problémy s lubrikací, ale pravděpodobnost orgasmu se ve skutečnosti zvyšuje! To může (ale také nemusí) být způsobeno tím, že se s věkem u žen zvětšuje velikost klitorisu. Pomáhá také trocha kreativity v ložnici. Muži bohužel toto štěstí nemají, s přibývajícím věkem častěji trpí bolestmi, erektilní dysfunkcí a sníženou frekvencí orgasmů.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.