Lékař spočítal, kolik nervů má klitoris. Výzkum přináší velké změny pro sexuální život

Klitoris hraje důležitou roli v sexuálním životě všech žen. Je až s podivem, jak málo pozornosti se mu v lékařském světě doteď věnovalo. Americký lékař Blair Peters se tomu rozhodl učinit konec a jako první na světě skutečně spočítal jeho nervová vlákna.

Točí se kolem něj prakticky veškerý sexuální život žen. Klitoris je totiž pro většinu hlavním zdrojem fyzické rozkoše. Právě díky němu ženy dosahují slastných orgasmů a zažívají záplavu příjemných pocitů. Je tedy až s podivem, jak málo se mu odborné publikace věnují.

Mohlo by vás zajímat: Studie odhalila, v jakém věku si ženy užívají nejlepší sex. Je to později, než si myslíte

Ve škole se dozvíte tak maximálně o tom, že něco takového existuje. Při pohledu na nejrůznější veřejné ankety, kdy jsou muži požádáni, aby klitoris ukázali na obrázku, většina z nich pohoří. Vážně jsme na tom s informovaností o důležitosti tohoto orgánu takhle bídně? Dostatek sexu, potažmo orgasmů, má navíc na naše zdraví velice pozitivní vliv. „O klitoris bychom se měli zajímat, protože slast si zaslouží každý. Sexuální zdraví rovná se zdraví obecně,“ sdělil plastický chirurg Blair Peters pro web Heroine.cz.

Čtěte také: 7 důvodů, proč je masturbace lepší než sex ve dvou. Nemusíte se stydět a bát následků

Vycházelo se z anatomie krávy

Většina učebnic tvrdila, že v klitorisu nalezneme zhruba osm tisíc nervových zakončení. Tuto informaci si vzájemně předávali lékaři i odborníci v oblasti sexuologie. A kde se vzala? Toto číslo se v roce 1976 objevilo v knize The Clitoris od amerického lékaře Thomase P. Lowryho. Jak se později ukázalo, tento pan doktor vůbec ženské tělo nezkoumal. Vycházel totiž z jedné starší studie, která zkoumala anatomii kravských genitálií.

Velké změny v oblasti sexuality

Plastický chirurg Blair Peters se zabývá mimo jiné přeměnou pohlaví. Jedním z důvodů, proč se o toto odvětví začal zajímat, je i fakt, že sám patří do LGBT+ komunity. Často svým pacientům provádí takzvanou faloplastiku, což je rekonstrukce penisu. Ta může pomoct například lidem, kteří o pohlavní úd přišli v důsledku zranění či jiných zdravotních obtíží, nebo trans mužům, kteří se rozhodli pro operativní přeměnu. Většina lékařů se v tomto směru podle Peterse zaměřuje hlavně na estetický dojem a urologii. Málokdo pak řeší sexuální funkčnost nových pohlavních orgánů.

A právě to přimělo Peterse blíže a podrobněji prozkoumat anatomii ženského těla. Nakonec se ukázalo, že v klitorisu je v průměru 10 280 nervových vláken. I díky jeho podrobnému zkoumání je nyní schopen napojit veškerá nervová vlákna u svých pacientů s větší přesností, což přináší efektivní výsledky zejména ve vytvoření skutečně funkčního orgánu.

„Mám díky tomu pacienty, kteří jsou schopni dosahovat orgasmu skrze svůj nový penis nebo novou vulvu, což je samozřejmě cílem. Studie mi také ukázala způsoby, jak můžeme pomoct pacientkám, které v klitorisu z různých důvodů nikdy nic necítily,“ popsal Peters. Lékař také upozornil na rizikové plastiky stydkých pysků, které se v posledních letech těší velké oblibě. Ženy si při tom například nechávají zmenšovat velikost stydkých pysků do požadované velikosti. Hrozí při nich ale riziko poškození důležitých nervů, kvůli čemuž pak například žena není schopna prožívat orgasmus tak silně, nebo dokonce vůbec.

Podívejte se také na reportáž o kauze se změnami pohlaví v Británii:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.