Jak najít tu pravou lásku a udržet si dlouhodobě šťastný vztah?

Také budete trávit nadcházejícího Valentýna bez partnera? Pak patříte mezi 22 % Čechů a Slováků, kteří ve valentýnském průzkumu značky Milka uvedli, že jsou momentálně nezadaní. Rozhodně to není žádná tragédie, ale příští rok by se to už nemuselo opakovat, nemyslíte?

Odborníci na mezilidské vztahy – osobní koučka a psycholog poradí, jak najít nového partnera a udržet si s ním dlouhodobě šťastný vztah.

Kde hledat a jak zaujmout?

Z výsledků valentýnského průzkumu pro značku Milka vyplynulo, že více než 77 % lidí věří v lásku na první pohled a přes 58 % ji zažilo na vlastní kůži. „První dojem má naprosto zásadní vliv. Ve většině případů nedostanete druhou šanci. Pokud si vás nikdo nevšimne, nebudete mít možnost ukázat, jak jste vtipní, inteligentní a šarmantní,” říká Veronika Vinterová, osobní koučka, která ve své profesi pomáhá nezadaným najít tu pravou lásku.

Na jakých místech ji tedy najít? Průzkum ukázal, že nejčastěji hledají Češi nového partnera na společenských akcích (40 %) a v okruhu nejbližších přátel (36 %). Více než třetina dotázaných partnera nehledá a čeká, že se objeví sám. „Heslo ‚sedávej panenko v koutě‘ bych pro seznamování neviděla jako šťastnou strategii. Není nutné za každou cenu pátrat všude, kde se dá. Mnohdy se stačí zamyslet, v jakém prostředí existuje velká šance, že se s někým zajímavým mohu seznámit. A takovým příležitostem je třeba jít naproti,“ dodává Vinterová.

O vztah se musí neustále pečovat

Pokud jste již svou lásku našli, je třeba pamatovat na několik základních a velmi důležitých věcí. Například ji pravidelně dávat najevo, co k ní cítíte. Z průzkumu vyplývá, že ve věku 18-24 let říká partnerovi své „miluji tě“ alespoň jednou týdně 74 % dotázaných. S přibývajícím věkem se však frekvence podstatně snižuje. Lidé ve věku 55-64 let už tuto kouzelnou formuli pronáší jen ve 32 % případů. „Říkejte milované osobě, že jí milujete. Jsou to pouze slova, ale znamenají víc, než si myslíme,“ uvádí Lucian Kantor, psycholog zabývající se mezilidskými vztahy v pracovním i soukromém životě.

Nezapomínejte také svému protějšku dělat radost. „Dary, ať už hmotné či nehmotné, velmi dobře ukotvují vztah. Vyjadřují, že si na nás milovaná osoba vzpomněla,“ zdůrazňuje Kantor. Sami asi víte nejlépe, čím toho druhého potěšit. Pokud si tím nejste úplně jisti, využijte jeden z osvědčených tipů. Podle výsledků průzkumu si ženy myslí, že své milé potěší nejvíce dobrým sexem, připravenou večeří či dovolenou. Muži jim zase kupují různé dárky, květiny a rovněž dovolenou.

Až čtvrtina žen už dárky partnerům po několikaletém soužití nedává. „Nemusí se za každou cenu jednat o hmotný dárek. Když muž neustále opakuje, jak nechce žádné věci, neznamená to ještě, že netouží být obdarován,“ tvrdí Kantor a varuje: „Žena, které neobdarovává svého partnera, riskuje rozpad vztahu,“ uzavírá Kantor.

Řekněte to na Valentýna po svém

Další zajímavá zjištění z valentýnského průzkumu lásky najdete na www.reknitoposvem.cz. Na této adrese můžete také s pomocí speciální aplikace uzavřít vaši partnerskou lásku

do zámku zamilovaných a poslat jej své drahé polovičce.

Řekněte to po svém a sdílejte vaše originální vyznání se svou láskou i s přáteli.

Veronika Vinterová, osobní koučka

Veronika je autorkou Koncepce péče o klienta a ve své práci vyhledává služby a odborníky, které pomáhají nezadaným. Pravidelně připravuje akce, na kterých se klient nemusí soustředit pouze na seznamování, ale jde si je především užít. „Společně s klienty hledáme cesty, jak jim co nejlépe pomoci. Jak přispět k tomu, aby měli rádi především sami sebe.“

Lucian Kantor, poradce, kouč a psychoterapeut

Zabývá se mezilidskými vztahy v osobním i profesním životě. Pracuje jako lektor vzdělávacích společností a supervizor týmové komunikace. Je členem Společnosti rodinných a systemických terapeutů v České republice. „Základním stavebním kamenem mé práce je můj vlastní Kompetenčně-komunikační model, který neustále zdokonaluji. S klienty upřednostňuji individuální přístup zaměřený na řešení.“

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.