Neškodí vám v životě phubbing? Nepříjemný zlozvyk podle vědců rozvrací vztahy

Termín phubbing možná málokomu něco napoví. Většina z nás se s ním ale už setkala a podle psychologů dokáže tento zlozvyk rozvrátit řadu mezilidských vztahů, včetně těch rodinných.

Víte, jaké je mluvit na někoho, kdo místo vás vnímá raději svůj telefon? Tito lidé se dopouštějí právě phubbingu, chování, které může ničit i manželství.

Přistihli jste se někdy, jak zatímco na vás někdo mluví, zároveň scrollujete v telefonu, odepisujete na zprávy, hrajete hry nebo sledujete videa? Tomuto chování, kdy člověk raději než své okolí vnímá displej, se říká phubbing. Není už běžný výlučně jen mezi mladšími ročníky, dnes se ho dopouštějí i lidé středního věku.

Phubbing se dá označit za chování s potenciálem ničit mezilidské vztahy. Kdo by koneckonců šel na schůzku s rodinným příslušníkem či kamarádem, který se nevěnuje konverzaci, ale zato oddaně kouká do obrazovky. Ukazuje se nicméně, že čím dál větším problémem toto chování bývá také v manželstvích, kde se kvůli němu druhá polovička cítí být přehlížená.

Následky ignorace

Studie zveřejněná magazínem Elsevier ukázala, že paradoxně mají lidé sklony k phubbingu v přítomnosti svých nejbližších, tedy před partnery, rodinou či dobrými přáteli. Mají totiž pocit, že během konverzace s nimi si spíš mohou dovolit na chvíli obrátit pozornost jinam. Dopady jim ale často nedocházejí.

Čtěte také: Veřejná Wi-Fi je pro hackery úrodnou půdou. Jak se bránit před únikem citlivých dat?

Vědci z turecké univerzity Nidge Omer Halisdemir zjistili, že phubbing má stále větší potenciál ničit partnerské vztahy a manželství. „Lidé by si měli uvědomovat, že jsou v přítomnosti těch, které milují. Měli by odložit telefon a být myslí tam, kde je jejich tělo,“ řekla autorka studie Izzet Parmaksiz, jak ji cituje deník The Sun.

„Konflikty v partnerských vztazích často vznikají proto, že jsou lidé ignorováni těmi, na kterých jim záleží. Tato ignorace vede ke snížení spokojenosti ve vztahu a může ovlivnit i jejich celkovou psychickou pohodu,“ řekla Parmaksiz s tím, že pokud nedokážete odložit svůj telefon, váš výhled v milostné rovině není ideální.

Pokles intimity

V dnešní technologiemi ovládané době je phubbing podle vědců v podstatě běžnou záležitostí, ale to neznamená, že by se s tímto faktem nemělo něco dělat. Tvrdí totiž, že stačí, aby toto chování provozoval jen jeden z partnerů, a spokojenost může klesnout oboustranně. A to natolik, že rozchod není vyloučený.

Čtěte také: Které aplikace nejvíce zatěžují baterii? Zkontrolujte si, zda je nemáte v mobilu

„Náš výzkum dokazuje, že obzvlášť v partnerství je efektivní komunikace enormně důležitá. Pokud si lidé u svého partnera všimnou phubbingu, jsou naštvaní a dochází také k poklesu intimního kontaktu,“ dodala Izzet Parmaksiz.

Jak komunikovat o intimitě podle sexpertky?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.