Čtvrtina lidí přiznává sexuální fetiš. Muže nejvíce vzrušují chodidla, ženy hraní rolí

Přestože mívají sexuální fetiše nádech poruchy nebo deviace, ve skutečnosti jde o běžnou a přirozenou součást lidské sexuality. Podle nedávného průzkumu má nějaký fetiš 25 procent lidí. A preference se liší i podle pohlaví.

Fetišismus byl lékaři původně definován jako sexuální zájem o neživé předměty, části těla nebo sekrety. Dnes se však slovo fetiš používá jako označení pro sexuální vzrušení spojené s širokou škálou různých preferencí, fascinací a praktik. Podle nedávného průzkumu webu Bedbible, jehož se zúčastnilo přes 7 500 lidí, má se sexuálními fetiši zkušenost čtvrtina populace.

Mohlo by vás zajímat: Jitka Asterová se nikdy nevdala. Češi jsou nejlepší milenci, říká

„Každý máme jiný zdroj sexuální motivace, který nás vzrušuje. Pokud fetiš danému člověku ani jeho partnerům či okolí nekomplikuje život ani vztahy, pokud jsou respektovány hranice a udržována otevřená komunikace mezi partnery, je to soukromá věc a součást osobnosti. Konsenzuální prozkoumávání netradičních sexuálních tužeb a přání může posílit intimní vztah a okořenit milostný život,“ vysvětluje sexpertka z Růžového slona Veronika Kubíčková.

Nejoblíbenější je foot fetish, hlavně u mužů

Dle zmíněného průzkumu patří k nejrozšířenějším fetišům fascinace nohami, tedy takzvaný foot fetish. Přiznalo jej 11 % lidí. Mezi dalšími oblíbenými fetiši se objevil i cuckolding, tedy potěšení z pozorování partnerky či partnera při sexu s někým jiným, případně i jen poslouchání vyprávění o této „nevěře“.

Čtěte také: Milenci podle astrologie: Kteří muži jsou nejvášnivější a kdo má cit pro romantiku?

Populární jsou také voyeurismus (pozorování cizích lidí při sexu) a age play (hra s věkem, tedy když jeden z partnerů ve své roli simuluje dítě či adolescenta a druhý například rodiče, učitele a podobně). Zálibu v cuckoldingu vyjádřilo 8 % dotázaných, voyeurismu 5 % a age play 3 %.

Podíváme-li se na výsledky průzkumu, zjistíme, že obliba některých fetišů se výrazně mění v závislosti na pohlaví. „Zatímco foot fetish má u mužů podíl celých 18 %, z žen si jej užívají jen asi 4 %. Podobná situace panuje u cuckoldingu, k němuž se doznává 15 % mužů, avšak méně než 1 % žen. Age play naopak vyhledává 6 % dam, ale méně než 1 % mužů,“ dodává sexpertka.

Poslechněte si rozhovor se sexuoložkou o nevěře:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.