Nevěra s pravidly. Trend zvaný monogamish může být lékem na rozvodovost, říká expertka

V posledních letech se ve vztazích objevuje nový trend. V angličtině se tomu říká být takzvaně „monogamish“. Ale nenechte se zmást, s monogamií to nemá v zásadě nic společného. Sexuální expertka prozradila, v čem spočívá jeho filozofie a proč je to podle ní způsob, jak si udržet zdravý a fungující vztah.

Termín „monogamish“ podle časopisu Glamour poprvé použil před několika lety publicista píšící o sexu a vztazích. Dan Savage tak nazval jeho vztah s partnerem, ve kterém jsou sice jeden druhému zavázáni, mají ale sex s jinými lidmi. Nejedná se však pouze o fenomén v homosexuálních vztazích, tento trend už se v průběhu let rozšířil i mezi heterosexuály.

Mohlo by vás zajímat: Polovina zadaných při sexu myslí na někoho jiného. Může za to nespokojenost i stres

Naposledy o tom hovořila také expertka na sex a vztahy, Američanka Tara Suwinyattichaiporn. Podle ní to může být „lék na rozvodovost“, která v poslední době neustále roste. „Lidé si myslí, že monogamie je posvátná. Ale vážně to tak je, když tolik lidí tento slib porušuje?“ cituje doktorku deník The Sun.

Sexuoložka Laura Janáčková promluvila o nevěře a cizoložství:

Žádné city, pouze sex

Sama doktorka tento způsob praktikuje se svým manželem a podle ní trend bude v budoucnu následovat stále více párů. „Místo toho, abychom to brali jako morálně nadřazenou věc (být monogamní), proč nesmýšlíme logičtěji a nemluvíme o tom, co lidem chybí po deseti letech manželství?“ pokračuje odbornice. „Ptát se partnera, jaký měl den, je nuda. Ukázat jim fotku někoho jiného a zeptat se: ‚Měl bys s ní/ním sex?‘ Je mnohem víc vzrušující,“ popisuje smýšlení této komunity.

Důležité při tom „být monogamish“ je dodržovat určitá pravidla. A sice aby se lidé citově nevázali na nikoho jiného než na svého partnera. S ostatními se tedy jedná čistě jen o fyzično a sex. Právě to má pomoci zvýšit sexuální touhu ve vztahu. Na rozdíl od klasické nevěry se však o zážitcích s jinými lidmi v páru diskutuje a jeden druhého nepodvádí za jeho zády.

Čtěte také: Jak zachránit manželství? Dopřejte si dotyky a mazlení bez sexu, radí odbornice

„Všechno je o komunikaci. Jako dobré pravidlo pro začátečníky bych ale doporučovala s nikým nespat více než jednou,“ prohlásila Tara. Každý pár si v tomto případě může vymyslet vlastní pravidla, které pak bude aplikovat. Jako další tip odbornice uvádí například „nepraktikovat sex s blízkými přáteli“. Dvojicím, které něco takového zvažují, by pro začátek doporučila, aby si udělali důkladný průzkum pro a proti a o všem spolu diskutovali. A když jsou obě strany připraveny, měly by postupovat „opatrně“ a pouštět se do toho pouze v případě, že je jejich vztah zdravý a oba dva si v něm vzájemně důvěřují a respektují se.

Sdílejte článek
Štítky nevěra vztahy sex expert láska monogamish Tara Suwinyattichaiporn

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 5. 2024

Dnes máte šťastný den, Berani. Možná dostanete nějakou nečekanou výhru, třeba šek poštou nebo vám zvýší plat či vás povýší v práci. To je přesně to, v co jste doufali, abyste si zlepšili životní styl. Nezblázněte se. Peníze investujte moudře a vyděláte ještě více. Když je utratíte najednou, za pár let toho moc nebudete mít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.