Jak zachránit manželství? Dopřejte si dotyky a mazlení bez sexu, radí odbornice

Každé manželství vyžaduje neustálou práci obou partnerů. Občas se ale stane, že se začnou dva lidé odcizovat. Nakonec se ocitnou v bodě, kdy už mají pocit, že jejich soužití nefunguje a nedá se s tím nic dělat. Zkušená terapeutka prozradila, jak opět zažehnout plamínek naděje a nalézt blízkost.

Žádný vztah není perfektní a občasné chmury a mráčky do něj rozhodně patří. Naopak výměny názorů mezi partnery jsou považovány za naprosto normální a zdravé. Je totiž dobře, že spolu komunikujete a vyjadřujete své pocity. Pokud navíc dokážete diskusi proměnit ve výsledný kompromis, máte vyhráno.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší sex plný vášně. Tyto potraviny zvyšují libido a ještě si na nich pochutnáte

Ne vždy a všude je to ale tak jednoduché. Vlivem několika různých faktorů, jako jsou například děti, práce nebo čas, se může stát, že na sebe lidé mají méně prostoru a mezi partnery pak vzniká prohlubující se propast. Často si to nechtějí přiznat a různé věci si uvědomí až ve chvíli, kdy už je skoro pozdě. Líbánková fáze odezněla a zbyly už jen starosti, povinnosti a hypotéka na krku. To všechno má samozřejmě vliv na sexuální život i způsob chování jeden ke druhému.

Štítíte se partnera?

Pokud se vás partner dotkne nebo vás políbí a vám se naježí chlupy nechutí, pravděpodobně u vás dochází k takzvané bristle reaction. Tento termín poprvé použila zkušená psychoterapeutka Vanessa Marin, která se ve své práci zaměřuje na sexuální terapie. Je také autorkou bestselleru Sex Talks: The Five Conversations That Will Transform Your Love Life.

Čtěte také: Z deníku koučky: Partner nemá chuť na sex. Co s tím?

A co tento termín vlastně znamená? Ona sama tento stav připodobňuje k situaci, kdy se do vašeho osobního prostoru přiblíží nezvaný člověk. Ovšem v tomto případě to je někdo, koho milujete a komu nejvíce věříte. Neznamená to, že byste už na svého partnera nikdy neměli chuť, pouze ji nemáte právě teď. Děsí vás totiž představa, že při všech povinnostech, které vám leží v hlavě, byste si ještě měli najít čas na sex.

Co způsobuje momentální nechuť?

Vaše negativní reakce na partnerovy dotyky může být podle psychoterapeutky způsobená tím, že si vzájemně věnujete málo fyzického kontaktu. Řeč je však o dotycích nesexuálních, to znamená pohlazení, objetí či držení za ruku. „Páry v dlouhodobých vztazích mají tendence snižovat frekvenci vzájemných dotyků. Když už k nějakému kontaktu mezi nimi dojde, většinou vede k sexu,“ vysvětluje psychoterapeutka.

Čtěte také: Češi vyhledávají erotické hračky v každém věku. Preference se ale výrazně liší

A právě zde nastává problém. Mozek si začne jakýkoliv malý dotyk spojovat se sexem. Jenomže vy na něj při všem tom praní, uklízení, vaření a starání se o děti nemáte chuť. A tak začnete nevědomě, a někdy dokonce i vědomě odmítat fyzické spojení.

Dá se proti tomu bojovat

Nebojte se, řešení existuje a je opravdu jednoduché a paradoxní zároveň. Podle Vanessy Marin totiž nechuť k fyzickému kontaktu překonáte tím, že se budete dotýkat ještě více. Musíte se znova rozpomenout na pocity, kdy jste se jen tak vzájemně pohladili, drželi nebo masírovali, aniž by to vedlo k sexu. Právě tyto doteky vás totiž emocionálně propojí a postupně k sobě díky nim opět naleznete cestu.

Čtěte také: Jaký je sex po padesátce? V dnešní době je jiný než u předchozích generací

„Se svým manželem se každý večer alespoň jednu minutu mazlíme, abychom si užili fyzický kontakt, který ale nepovede k sexu,“ popisuje odbornice zkušenosti z vlastní ložnice. Právě dotyky a fyzický kontakt jako takový podle ní mohou spoustě lidí ve vztahu pomoci znovu nalézt vzájemné spojení a lásku.

Jaký názor má na manželství herec Jaroslav Dušek?

Sdílejte článek
Štítky láska manželství partnerství vztahy sex expertka doteky kontakt sexuální terapeutka Vanessa Marin

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.