Zdravý vztah poznáte jednoduše: Ctíte své hranice, důvěřujete si a nebojíte se mluvit

Zpočátku se všechny vztahy zdají idylické, pak ale všechny prochází různými zkouškami. Jde například o seznámení s rodinou či první konflikt. Společné bydlení také odhalí ledacos. Po opadnutí prvotní zamilovanosti lze ale podle určitých znamení poznat, že vztah je skutečně zdravý a stojí za to o něj pečovat.

Mít společné zájmy není vše, co je potřeba ke skvělému vztahu. „Zdravý vztah vypadá tak, že se oba partneři cítí v bezpečí, milují se, ctí se a respektují,“ říká vztahová koučka Jennifer Howell s tím, že vzájemně si sdělovat své tužby, potřeby a hranice je naprosto klíčové. Takový vztah je potřeba nepřestávat rozvíjet. Jaká jsou znamení, že v něm jste?

Nebojíte se mluvit

Ať už vám partner dva dny nezavolal nebo vám třeba nepomohl s povinnostmi v domácnosti, ve zdravém vztahu se nebudete bát vyjádřit nespokojenost. „Vyjádřit negativní emoce vyžaduje kuráž a sebevědomí. Pokud se v přítomnosti partnera cítíte dobře, nebudete s tím mít problém,“ říká Howell s tím, že ke sdělení negativních pocitů je třeba se cítit víc v bezpečí než v případě těch pozitivních.

Důvěřujete si

Důvěra je základním pilířem všech vztahů, se sociálními sítěmi a chytrými zařízeními vždy po ruce je ale až příliš snadné slídit. Ve zdravém vztahu ale nemáte potřebu něco takového dělat, především pak proto, že partner vám dokazuje, že je důvěryhodnou osobou. „Je spolehlivý a dostupný. Když řekne, že tu pro vás bude, tak tu opravdu bude,“ myslí si licencovaná vztahová terapeutka Mary Jo Rapini.

Znáte svůj jazyk lásky

Jazyk lásky je specifický způsob vyjadřování, že druhého milujete. Každý má svůj, ať už jde o slovní projevy lásky, mazlení či kvalitně strávený společný čas. Ve zdravém vztahu se partneři navzájem naučí své jazyky lásky, aby našli způsob, který vyhovuje jim oběma.

Umíte se neshodnout

Shodnout se na určitých věcech můžete s kdekým, ale v klidu se na něčem neshodnout je také důležité. Ne na každém problému se totiž dá pracovat. „I ty nejidyličtější páry mají alespoň pět témat, o kterých jednoduše nemluví, protože v nich nikdy nedojdou ke shodě, a je to v pořádku. Mít odlišné názory není jen na škodu,“ vysvětluje Rapini.

Podporujete se

„Většina z nás jde do života s určitými sny a ambicemi a čím víc stárneme, tím více je chceme vyplnit. Je v pořádku, pokud se partneři ve svých cílech zcela neshodují, dokud je přesto navzájem respektují a podporují se v honbě za nimi,“ říká Howell.

Máte i odlišné zájmy

Mít společné zájmy je nepochybně důležité, ale stejně tak je důležité umět být samostatným člověkem a mít to „svoje“. Je snadné si osvojit návyky a koníčky partnera, může to ale vést k vzájemné závislosti, která do budoucnosti nevěstí nic dobrého. „Nejsilnější vztahy mají ty páry, v nichž jsou jedinci schopní si zachovat vlastní zájmy a navzájem si nevyčítat, že se do nich nezapojují,“ vysvětluje koučka Jennifer Howell.

Znáte sami sebe

Podle Howell je ve vztahu naprosto nezbytné znát vlastní silné a slabé stránky. Pakliže jste si jich dobře vědomi a jste ochotni je přijmout, jste schopni přijmout sebe samotné přesně takové, jací jste. To vám pak umožní se všemi klady i zápory přijmout a milovat partnera.

Ctíte hranice

Ideálním příkladem hranic jsou sexuální potřeby. Jeden z partnerů chce experimentovat s erotickými pomůckami, druhý se k tomu nemá. Ve zdravém vztahu dojde na toto téma k diskuzi bez hádek a manipulací, která přispěje k určitému výsledku. „Pokud si dovedete s respektem a rozumně promluvit, je to dobré znamení,“ tvrdí Jennifer Howell.

Cítíte se šťastně

Jakmile opadne prvotní zamilovanost a nadšení, zeptejte se sami sebe, zda se stále cítíte šťastně. Tuto a další otázky si pokládejte každých pár měsíců. Cítím, že v něm mám oporu? Mám dobrou náladu? Jak je na tom mé sebevědomí? Studie z roku 2015 dokázala, že lidé, kteří se ve vztahu cítí být nešťastní, si zadělávají na zdravotní problémy.

Zdroj: Everyday Health

Fungující partnerská komunikace je základem zdravého vztahu:

Sdílejte článek
Štítky láska vztah idylka fungování

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.