Má váš vztah ještě cenu? Výstrahou jsou i úvahy o jeho smyslu nebo pocit osamělosti

Každý člověk minimálně jednou slyšel a následně se také přesvědčil o tom, že vztahy jsou komplikované. Ani zdánlivě perfektní páry často nejsou ve skutečnosti tak harmonické, jak působí. Uvažujete ale občas vy sami nad tím, zda má váš vztah ještě smysl? Odborníci řekli, podle čeho poznáte, že už je v troskách.

Některé vztahy, ač se nám to nelíbí, zkrátka nejsou navěky. Jak uvádí Český statistický úřad, úroveň rozvodovosti se ve všech krajích v roce 2020 pohybovala v rozmezí 34,5 % až 51,8 %. O rozchodech nesezdaných párů se pak statistiky nevedou, ale příznivé by pravděpodobně nebyly. Občas si lidé jednoduše přestanou rozumět, jindy mezi nimi vyvstanou nepřekonatelné rozdíly.

I pouhé úvahy nad tím, zda váš vztah má smysl, poukazují na to, že v něm nejste zcela spokojení. Některé záležitosti se vyřešit dají, jiné ale bohužel ne, a někdy se vyrojí problémů tolik, že ač jednotlivě jsou malicherné, odehrávají-li se souběžně, už o maličkosti nejde. Jak podle odborníků poznáte, že vztah spěje ke konci?

1. Nedostatek sexu

Podle rozvodové advokátky Elizabeth Rozin-Golinder je nedostatek sexu a intimností ve vztahu jedním z prvních a jasných znaků, že partneři brzy půjdou od sebe. Každý pár si projde takzvaně suchým obdobím, které nemusí nic znamenat, dlouhodobě to ale není udržitelné. „Pokud to v posteli nefunguje, ze strany ani jednoho z partnerů neprobíhá snaha o jakékoliv aktivity, intimita jako taková je tabu, stejně jako pouhá komunikace o ní, je jasné, že ani vztah nefunguje tak, jak by měl,“ řekla.

2. Domácí násilí

Ať už fyzické, psychické, či sexuální, domácí násilí je nepřehlédnutelným indikátorem blížícího se rozvodu či rozchodu. Stane-li se jeden takový incident, je pravděpodobné, že dojde k dalšímu. Vztahová terapeutka Talia Litman tvrdí, že pokud vztah jakkoliv ohrožuje zdraví či bezpečí jedince, o jeho ukončení by se nemělo dlouho přemýšlet.

3. Nedostatek snahy

Ve vztazích lidé čelí nejrůznějším výzvám. „Oba partneři se musí snažit o řešení problémů, nikoliv jen jeden z nich. Když tomu tak není, tak se k dobrému výsledku nedojde,“ tvrdí Alisa Bowman, autorka knihy Happily Ever After: Saving Your Marriage When the Fairytale Falters (Šťastně až do smrti: Záchrana vašeho manželství, když se pohádka rozplyne, pozn. red.). Dodává, že laťku drží dvě osoby, a když ji jedna z nich pustí, jeden z konců prostě spadne a není na stejné úrovni s tím druhým.

4. Odcizení

Psycholožka a odbornice na vztahy Carla Marie Manly zjistila, že lidé žijící ve vztahu s někým emočně vzdáleným trpí pocity izolace a zoufalství. „Často se cítí víc osaměle s partnerem po boku, než když je partner pryč, například v práci. Osamělost může vést k depresi a máte-li pocit, že partnerovi na vztahu nezáleží a nepečuje o něj, je vhodná chvíle si o vztahu pohovořit a zjistit, kam a zda vůbec ještě povede,“ řekla.

5. Nedostatek pozornosti

„Aktivní naslouchání tomu, co vám váš partner chce sdělit a naslouchání jeho potřebám, je pro fungování vztahu naprosto klíčové. Pokud nevěnujete pozornost tomu, co vám vaše polovička sděluje, dáváte jí tím najevo, že vám na jejich pocitech vlastně nezáleží,“ uvádí psycholožka a koučka Sydney Ceruto. Nevyslechnutý partner začne hledat někoho jinému, komu se bude moci svěřit, což může vést k nevěře. Ať už jste nevyslechnutí vy, nebo naopak neposloucháte, je čas se zamyslet nad hodnotou vztahu a jeho smyslem.

6. Nereálná očekávání

Podle rozvodové advokátky Laurie Puhn se často stává, že lidé jdou do manželství s nerealistickými představami o své polovičce a životě s ní. „Taková očekávání přinášejí akorát zklamání a následnou nespokojenost, přes kterou je často složité se přenést a následně dojít ke kompromisům. To, co mělo být spokojeným vztahem, se pak rychle řítí k nepěknému konci,“ tvrdí.

7. Neochota nacházet kompromisy

Ve vztazích se partneři snaží navzájem vyjít vstříc svým potřebám a zároveň se ujistit, že ty jejich nebudou přehlíženy. Je to nekonečný kolotoč ‚Dej a bude ti dáno', který vyžaduje konstantní komunikaci. Pokud ale partner vaše potřeby ignoruje nebo nemluví o těch svých, vztah se podle psychologa Bryce Kaye, autora knihy The Marriage First Aid Kit (Manželská lékárnička), pohybuje na tenkém ledě. „Pakliže partner není ochotný k jakémukoli kompromisu, pravděpodobně tím dává najevo svou nespokojenost,“ myslí si.

8. Neshody ohledně budoucnosti

Když se lidé dávají dohromady, obvykle bezprostředně poté nemluví o budoucnosti. Oba ale v tomto ohledu mají jisté představy a problém nastane, když zjistí, že se výrazně liší. „Pokud nesdílíte stejné hodnoty a životní cíle, může jít o nepřekonatelnou překážku. Obzvláště v případě, kdy jeden z páru touží po rodině a druhý spíš po kariéře. Nejste-li ochotní se své vize kvůli partnerovi vzdát, vztah nemá smysl prodlužovat,“ tvrdí terapeutka Talia Litman.

9. Nerespektování

Jedním z nejdůležitějších aspektů zdravých vztahů je vzájemný respekt. Když zmizí a jeden z partnerů se cítí odmítnutě, či dokonce poníženě, o zdravý vztah už se nejedná. „Dá se pak bavit dokonce o toxicitě, protože komunikace se stáčí k útokům a obranám. Partneři k sobě mohou začít pociťovat odpor. Tehdy už je vhodné si promluvit o tom, že jako samostatné jednotky by po rozchodu mohli být oba šťastnější,“ řekla psychoterapeutka Elayne Savage.

10. Podvádění a nedůvěra

V drtivé většině vztahů je nevěra pro oba partnery za hranicí snesitelnosti. Pokud jeden z nich druhého podvede, logicky tím ztratí jeho důvěru, což se pak projeví po všech stránkách. „Samotná aférka je příznakem, že ve vztahu je něco v nepořádku. Nevěra poruší důvěru a závazek, což vede k bolesti, naštvání a pocitu zrazenosti,“ tvrdí licencovaná vztahová poradkyně Megan Haase. Ač je podle ní možné nevěru překonat, podvedený člověk už svého partnera nikdy neuvidí v takovém světle jako dřív.

Sexuoložka Laura Janáčková o nevěře:

Zdroj informací: Woman's Day

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.