Dagmar Havlová o Vánocích s Havlem: K moři jsme vezli i kapra. Stejně to nebylo ono

Dagmar Havlová zavzpomínala na Vánoce s prezidentem Havlem

Někdejší první dáma Dagmar Havlová (70) je milovnicí nefalšovaných českých Vánoc. Byť pro ni s odhalením, že Ježíšek neexistuje, ztratily určité kouzlo, neumí si je představit bez tradic, které k nim neodmyslitelně patří. Proto přiznává, že Štědrý den, který s Václavem Havlem strávila v sídle na jednom ze španělských ostrovů, pro ni nebyl to pravé ořechové.

Herečka, filantropka a vdova po bývalém prezidentovi Václavu Havlovi si Vánoce nejvíc zamilovala v dětství. Právě pro děti mají tyto svátky koneckonců největší kouzlo a později je pro ně těžké se smířit s tím, že dárky pod stromeček ve skutečnosti nedává Ježíšek. Pro Dagmar Havlovou šlo o takové zklamání, že Štědrý den začala vnímat jinak.

„Pamatuju si na Vánoce, dřív jsem se hrozně těšila, když jsem ještě věřila na Ježíška. Ale veliké zklamání bylo, když jsem se dozvěděla, že tedy Ježíšek nechodí a že dárky dávají rodiče. Tak to bylo už veliké zklamání, pro mě takové, že jsem se netěšila,“ přiznala v rozhovoru pro Prima Ženy, jak moc ji realita zasáhla.

Čtěte také: Smetana, Brožová či Hanychová ukázaly adventní věnce. Podívejte se, jak se jim povedly

Pak začala také vnímat, jak hektické Vánoce skutečně jsou. „Ten hon, co tomu předcházel, tak to potom bylo strašlivé. Já se domnívám, že Vánoce by měly být o tom, že se všichni sejdou pohromadě, vyprávějí si příhody třeba z dětství, smějí se, jsou šťastní, jsou spokojení. Ne o tom, kdo kolik dostane dárků a co všechno se sní a nesní,“ prozradila Havlová, na kterou se můžete těšit ve čtvrtek 14. prosince ve vánočním speciálu pořadu Inkognito na Primě, kde vystoupí jako VIP host.

Vánoce u moře

Celá řada lidí před vánočním shonem utíká do zahraničí, především pak do přímořských resortů, kde se o jejich komfort postará personál. I Dagmar Havlová ještě s Václavem Havlem prožila Štědrý den mimo Českou republiku, a i když se oba snažili navodit správnou atmosféru, nepovedlo se tak, jak si přáli.

„My jsme byli pravidelně zváni do rezidence krále Juana Carlose španělského, a to bylo na Lanzarote. A musím vám říct, že i když jsme si s sebou vezli umělý stromeček, tak to nebylo ono. Vlastně ty zakotvené české Vánoce, ladovské se sněhem, jsou prostě nejhezčí. A asi se na ně vždy nejvíc těšíme,“ řekla oblíbená herečka.

Spousta malých, zdánlivě přehlédnutelných nedostatků bohužel může změnit hodně. „Nebylo to ono. Svítilo sluníčko. Měli jsme i kapra, všechno jsme přivezli, všechno jsme dělali po česku, ale ten efekt z toho nebyl,“ dodala někdejší první dáma. Proč si pořizuje a zdobí opelichaný stromeček, si poslechněte v úvodním videu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.