Společnost

5. prosince 2023 19:30

Tomáš Durčák

Eva Pavlová čelí kritice za fotky pro Vogue. Zajímá se jen o vzhled, píší lidé

Česká mutace známého měsíčníku Vogue si pro nové číslo s podtitulem Leaders vybrala na úvodní stranu současnou první dámu Evu Pavlovou. Zveřejnění snímků i videa, které s manželkou prezidenta vznikly, však vyvolalo možná až nečekaně rozporuplné reakce, točící se zejména okolo komunistické minulosti prezidentského páru.

Reakce českých čtenářek na Evu Pavlovou byly na sociálních sítích velmi rozporuplné. Byť snímky se současnou první dámou Česka nasbíraly tisíce lajků, v sekci komentářů je velmi těžké – ne-li nemožné – najít větší počet pozitivních reakcí na focení s manželkou prezidenta Petra Pavla. Velká část kritiky přitom nepramení z vizuálních nesympatií, ale z minulosti prezidentského páru spjatou s komunistickou stranou.

„Tak jako neuznávám Pavla za prezidenta, ani ji nemohu uznávat. Je to ostuda, že oba byli v KSČ,“ napsala o první dámě a toho času také podplukovnici české armády v záloze jedna z komentujících. „Focení pro Vogue… hm. První dáma ale ještě neukázala žádnou svou charitu,“ upozorňuje další komentující, dle které by se první dáma měla zřejmě věnovat jiným věcem než focení pro časopisy.

„Krásná a důstojná bývalá členka KSČ,“ stojí v komentáři, jenž nasbíral desítky lajků. „Místo toho, aby se soudružka věnovala prospěšným činnostem, věnuje se hadrům a ti přiblblí novináři ji za to vynášejí do nebes. Zatím tato dáma neukázala nic, zatím se zajímá jenom o svoji vizáž,“ píše se v další rozhořčené reakci. Záplavu narážek na komunistickou minulost prezidentského páru však aspoň tu a tam vyvažují podpůrná slova.

„Máme my to ale krásnou první dámu!“ dá se najít u snímků Evy Pavlové. „Jednoduché a elegantní modely jí velmi sluší. Je šik,“ chválí další komentující čtenářka. „Je to pěkná a chytrá žena – velmi příjemná změna po těch, co tam byly minule a předminule,“ píše jiná fanynka paní Pavlové a rozhodně není sama. „Krásná a důstojná reprezentace České republiky. Radost pohledět,“ stojí v dalším komentáři.

„Myslím si, že je třeba vytvořit pro ženy vhodné podmínky a podpořit je, aby mohly uplatnit svůj potenciál a přispěly k rovnocenně genderovému zastoupení ve společnosti,“ cituje Vogue Evu Pavlovou, která se dle svých slov rozhodla nestát v pozadí za svým manželem a hlavou státu. „Ani žena vysoce postaveného muže nemá být jen jeho doplňkem,“ prozradila česká první dáma, jak vnímá svou současnou pozici.

Ta ještě předtím, než její muž zvítězil v přímé volbě a stal se prezidentem České republiky, prohlásila, že oslovení první dáma odmítá. „Cítím to tak. Bylo by mi příjemnější, kdybych byla manželkou prezidenta. Mám pocit, že první dáma už tady byla a že ty další jsou jenom pokračování,“ řekla Pavlová CNN Prima NEWS s odkazem na Charlotte Garrigue Masarykovou a následně i Olgu Havlovou, které jsou dodnes do jisté míry vzorem našich prvních dam.

Eva Pavlová nechce být jen ve stínu prezidenta, vyrazila tak například na návštěvu do Kyjeva:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.