Prima Ženy

7. března 2023 00:05

Tomáš Durčák

Pokroková Charlotta Garrigue: Miloval ji Masaryk i celý národ, přesto v životě trpěla

Jak bydlel prezident Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk je dodnes považován za symbol českého prezidentství. Zejména ženy by však měly být minimálně stejně hrdé i na jeho první dámu Charlottu. Byla to totiž právě ona, kdo v naší vůbec první ústavě prosadil zakotvení rovnosti mužů a žen ve všech oblastech.

Na úvod se nabízí jednoduchá otázka – kde se proboha Charlotta Garrigue narozená v Brooklynu a Tomáš Masaryk z Hodonína dokázali ve světě 19. století potkat? Mohl za to osud, především její láska pro umění, konkrétně hudbu. Nechyběl jí ani talent, a tak ji rodiče jako osmnáctiletou poslali studovat hru na klavír do Lipska, kam se pak pravidelně vracela. Při jedné takové návštěvě v roce 1876 zde potkala tehdy již vystudovaného Masaryka, který bydlel u stejné rodiny jako dříve ona.

Mohlo by vás zajímat: Livia byla Václavu Klausovi i přes zálety vždy oporou. O ruku ji však nepožádal

Masaryk z úcty přijal příjmení Charlotty za své

Ten si s ní ihned porozuměl, zaujalo jej, že vzdělaná žena se kromě umění zajímá i o filozofii. Po jejím odjezdu zpět do USA ji Tomáš dopisem požádal o ruku. Souhlasila, a tak za ní odjel do Ameriky, kde se pár roku 1878 vzal. Při té příležitosti Masaryk připojil rodné příjmení Charlotty „Garrigue“ ke svému jménu, aby jí tím vyjádřil obdiv i to, že si jí váží – a pod tímto jménem ho známe dodnes.

O rok později se jim ve Vídni narodila dcera Alice a s ročním odstupem syn Herbert. Masaryk získal profesorské místo v Praze, a tak se manželé v roce 1883 přestěhovali. Charlotta se také již od svatby učila česky. I proto bez větších problémů pronikla do zdejšího společenského i kulturního života a byla velmi aktivní – velkou měrou se snažila pomáhat zejména ženám, a to jak k lepšímu vzdělání, tak z chudoby. Pomalu a jistě se z ní stala nefalšovaná česká vlastenka.

První světová válka zlomila její křehkou psychiku

V roce 1886 porodila syna Jana, o čtyři roky později dceru Eleanor (zemřela ve čtyřech měsících) a rok po ní své poslední dítě, dceru Olgu. Jejich život přesto nebyl zcela bezstarostný. Kromě smrti malé dcery čelili problémům kvůli svým opozičním politickým postojům a Masarykovi na popularitě příliš nepřidal ani jeho postoj při nechvalně proslulé hilsneriádě.

Roku 1914 však rodinný život nesrovnatelně více narušilo vypuknutí první světové války. Zatímco Masaryk s dcerou Olgou zamířili ještě v témže roce do exilu, Charlotte s třemi dětmi zůstala v Praze. A jelikož byl Masaryk za svůj útěk následně označen vlastizrádcem a odsouzen k trestu smrti, začala se rakouskouherská policie velmi brzy zajímat i o jeho manželku.

Nejstarší dcera Alice dokonce strávila osm měsíců ve vězení, Charlottu kvůli jejímu nervovému onemocnění a celoživotním depresím nakonec žaláře ušetřili. Velmi ji však zasáhla smrt syna Herberta, který v roce 1915 zemřel na skvrnitý tyfus. Zároveň se po celou válku bála o syna Jana, jenž musel narukovat k armádě. Kvůli depresím tak skončila na konci války v sanatoriu.

Do první ústavy prosadila rovnoprávnost mužů a žen

Po čtyřech nelehkých letech přišlo vysvobození nejen pro Charlottu a její děti, k nimž se opět vrátil manžel a otec, ale také pro celé Československo. Masaryk jakožto strůjce naší samostatnosti se z předválečného oponenta režimu stal uctívaným hrdinou a posléze i prvním prezidentem nově vzniklé samostatné země Čechů a Slováků. Společně s ním se na Pražský hrad stěhovala i Charlotta, kterou už v té době národ přijal prakticky za svou.

S osudy českých prvních dam se seznamte zde: Sjednotitelka Klausová či neviditelná Zemanová. Jakou první dámou bude Eva Pavlová?

Útrapy první světové války se bohužel neblaze podepsaly na jejím již tak křehkém zdraví. I přesto byla nadále aktivní a pokrokovou první dámou. Velmi jí například záleželo na tom, aby v první československé ústavě měly ženy za všech okolností i ve všech oblastech života stejná práva jako muži, což se nakonec i splnilo. Zdraví ji však stále více zrazovalo, a tak Masaryka potkal podobný osud jako Emila Háchu. Místo manželky začala povinnosti první dámy plnit nejstarší dcera Alice.

Již od konce války Charlotta Masaryková trpěla srdečními slabostmi, jež v roce 1922 vyvrcholily těžkým záchvatem. V květnu následujícího roku ji postihla mozková mrtvice, z níž už se zotavit nedokázala. Zemřela 13. května 1923 na lánském zámku. Dnes odpočívá u zdi starého lánského hřbitova po boku svého manžela.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.