Celebrity

30. listopadu 2023 10:54

Tomáš Durčák

Marie Háchová se první dámou nikdy nestala. Prezident Hácha si musel vystačit s dcerou

Jaké byly první dámy v české historii?

Československý prezident Emil Hácha je často démonizován a zatracován, jelikož nastoupil do úřadu za nacistické okupace. Jeho snaha bojovat za práva Čechů však byla o to náročnější, že jen pár měsíců před nástupem do funkce zemřela jeho manželka Marie. V roli první dámy se tak musel netradičně spolehnout na dceru Miladu.

Ve výčtech prvních dam československých a českých prezidentů Marie Háchová zpravidla chybí – a je to tak správně. Před svou smrtí se jí totiž už stát nestihla. Narodila se v roce 1873 v tehdy rakousko-uherské Praze jako Marie Klausová do německé rodiny. Málo se rovněž ví, že Emil Hácha byl její bratranec (jeho matka Marie byla rozená Klausová), což však jejich společnému sňatku nezabránilo.

S osudy českých prvních dam se seznamte zde: Sjednotitelka Klausová či neviditelná Zemanová. Jakou první dámou bude Eva Pavlová?

Marie odmalička tíhla k hudbě a byla talentovanou zpěvačkou. Aktivní zpěv jí však sabotovalo horší zdraví a nemoci. Od roku 1902 se rozhodla od vlastních kariérních ambicí upustit, provdala se za Emila Háchu a začala jej plně podporovat v jeho právnické kariéře. O rok později se jim narodila dcera Milada.

Podporující manželka a milující matka

Ta na své dětství vzpomínala s láskou. Vzdělaní rodiče ji vedli ke kultuře, učení cizích jazyků i sportu. Díky tomu byla z Milady například zdatná tenistka či jezdkyně na koni, která ovládala několik různých jazyků. Rodinnou idylku jim nerozvrátila ani první světová válka. Zatímco z Emila Háchy se postupně v poválečném Československu stal uznávaný právník, jeho manželka Marie věnovala veškerou energii výchově dceři.

Velké štěstí zažili manželé Háchovi v roce 1927, kdy se jejich dcera Milada provdala za člena Nejvyššího správního soudu Zdeňka Rádla. Ten byl podřízeným jejího otce, který v té době figuroval jako prezident celé instituce. Třicátá léta však měla do spokojené rodiny přinést nesmírně turbulentní a nešťastné časy.

Podlomené zdraví, dceřin rozvod a smrt

Marie Háchová se svým zdravím bojovala již od mládí a vše vyvrcholilo onemocněním štítné žlázy. Během třicátých let se navíc přidaly i problémy s nervy a posléze srdeční arytmie i zánět žil. Nemocná manželka se stále snažila být Háchovi oporou, avšak dle historiků manžela od dalšího kariérního růstu odrazovala a nesouhlasila ani s jeho politickými ambicemi. Proti jeho budoucímu prezidentství by tak pravděpodobně protestovala, kdyby mohla.

V té době navíc rodinu sužovala i další nepříjemnost. Po dceřině svatbě totiž vyšlo najevo, že Milada nemůže mít děti. V roce 1937 se tak zejména kvůli této skutečnosti rozpadlo její manželství. Se Zdeňkem Rádlem však nadále zůstali přáteli a jeho postavení v rámci soudní moci se jí posléze mělo hned několikrát hodit.

Dne 6. února 1938 kvůli četným zdravotním potížím Marie Háchová ve věku 67 let zemřela. Emila Háchu ztráta nesmírně zasáhla, avšak již o deset měsíců později se z něj stal prezident Československa. Titul mu nicméně vydržel jen zhruba čtyři měsíce, než byl pod krutým nátlakem nacistů a po prodělaném infarktu donucen odevzdat Česko Hitlerovi. V letech 1939 až 1945 byl státní prezident protektorátu Čechy a Morava.

Z první dámy zapomenutou prodavačkou

Jakožto vdovec byl donucen požádat o zastoupení ve funkci první dámy svou rozvedenou dceru Miladu. Ta zpočátku protestovala podobně jako matka, nakonec ale souhlasila. Při všech oficiálních událostech tak prezidenta Háchu vždy doprovázela jeho dcera. Otcovo zhoršující se zdraví nakonec znamenalo, že od roku 1943 řešila řadu povinností už jen Milada, která se dokonce snažila podporovat odbojáře a partyzány.

Milada tatínka naposledy viděla 13. května 1945, kdy byl zatčen a převezen do vězeňské nemocnice na Pankráci. Ji policisté s osobními věcmi vyhodili z lánského zámku, vysadili v Praze a ponechali svému osudu. V červnu 1945 osamocený Emil Hácha ve věku 72 let zemřel. Jeho dceři, která zůstala bez domova i peněz, tehdy pomohl bývalý manžel.

V poválečných letech Milada Rádlová žila v ústraní. Dříve bankovní úřednice se musela živit jako prodavačka či švadlena a dožila se 86 let. Zemřela 19. prosince 1989 po pobytu v léčebně pro dlouhodobě nemocné osoby. Pohřbena byla o deset dní později do hrobky vedle svého otce a matky na Vinohradském hřbitově.

Sledujte originální seriály online exkluzivně na www.primaplus.cz:

Sdílejte článek
Štítky smrt nacismus život prezident dcera Protektorát Čechy a Morava Emil Hácha Druhá světová válka První dáma Marie Háchová Milada Háchová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.