Celebrity

28. září 2022 06:30

David Laštovka

Soukromí prezidenta Miloše Zemana. Jak to měl se ženami? K oltáři šel, jen když musel

Současný prezident ČR Miloš Zeman, který 28. září oslaví 78. narozeniny, o svém soukromí příliš často nehovoří. Během života se ženil dvakrát a z každého manželství má jedno dítě. Z toho prvního má syna Davida, z druhého dceru Kateřinu. Kdo patřil mezi jeho osudové lásky?

Když Miloš Zeman coby devatenáctiletý mladík úspěšně složil zkoušky na střední ekonomickou školu v Kolíně, ve třídě s ním sedělo šestatřicet dívek a pouze jeden chlapec. Ten měl ale těžké astma, brzy zemřel, a on tak v celém ročníku zůstal jediným zástupcem mužského rodu. Holky ale nenaháněl, studium bylo pro něj na prvním místě.

„Třída, ve které jsem se ocitl, byla dívčí. Zarytý freudista by se na této skutečnosti vyřádil a začal zkoumat, jak téměř výlučné ženské prostředí, které mě obklopovala, ovlivnilo můj další vývoj. Byl jsem však od tohoto prostředí oddělen dvěma hrázemi –⁠ knihami a přírodou. Žil jsem tak v jisté izolaci od svého sociálního prostředí. Nezajímali mě příliš lidé, ale spíše myšlenky,“ popsal ve svých pamětech Zeman.

Bouřlivý rozvod, hádky o syna

Až během působení na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze, kterou studoval dálkově, se dal dohromady se svou středoškolskou spolužačkou Blankou. Když zjistili, že čekají miminko, vzali se a narodil se jim syn David. Ten nyní pracuje jako lékař v oborech klinické biochemie a neurologie v Ostravě.

Manželství vydrželo pouhých sedm let. A nutno dodat, že rozchod neprobíhal zrovna v dobrém. Bývalá žena ho obvinila například z toho, že syna zanedbává a nevěnuje mu dostatečnou pozornost a péči. Zeman celou věc viděl jinak. „Když jsem se rozvedl, ona použila bohužel dítě jako nástroj odvety, takže jsem syna, ač jsem se toho soudně domáhal, několik let neviděl. Když od matky odešel, znovu jsme se sblížili,“ uvedl Zeman v průběhu své první prezidentské kampaně.

S manželkou Ivanou žili odděleně

Se svou ženou Ivanou se seznámil krátce po revoluci v roce 1990 a nabídl jí práci asistentky. Brali se 2. srpna 1993 a do manželství se jim 1. ledna 1994 narodila dcera Kateřina. V roce 2002 po čtyřletém funkčním období, v němž byl českým premiérem, se rozhodl, že odejde z politiky. Usadil se na chalupě v Novém Veselí na Vysočině, zatímco jeho manželka Ivana s dcerou Kateřinou dál žili v panelovém bytě v pražských Stodůlkách.

Navenek to tehdy působilo tak, že jejich manželství je spíše jen formální. To se změnilo až v roce 2013, kdy se stal Miloš Zeman v historicky první přímé volbě prezidentem republiky. Od té doby žijí s Ivanou opět společně.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.