Celebrity

7. listopadu 2022 17:30

Tomáš Durčák

Eleanor Roosevelt byla první dámou USA jen naoko. Intimní vztah udržovala s milenkou

Eleanor Roosevelt (†78) byla sice nejdéle sloužící první dámou USA, velkou část této doby však strávila spíš jako symbolická žena prezidenta Franklina Roosevelta (†63). Vztah s manželem ji neuspokojoval a jeho nevěra následně vedla až k tomu, že začala prozkoumávat své tužby s milenkou.

Eleanor Roosevelt byla ve skutečnosti vzdálenou příbuznou Franklina, takže již před sňatkem měli oba stejná příjmení a znali se už odmala z rodinných oslav. Budoucí první dáma neměla lehké dětství, jelikož matka jí zemřela již v dětství a otec dlouhodobě bojoval se závislostí na alkoholu.

O výchovu mladé dívky se tak starala především babička. Později Eleanor vyrazila do Evropy, kde studovala ve Velké Británii i Francii. Byla inteligentní a vynikala ve všeobecném přehledu, ženskost naopak její silné stránky nepatřila. Byl to však právě její intelekt, který budoucího prezidenta Franklina Roosevelta na vzdálené příbuzné zaujal.

Důležitost role první dámy ukazuje i manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská:

Sex s manželem nesnášela, ale tolerovala ho

Když se v roce 1905 brali, Eleanor bylo 19 a staršímu Franklinovi 23. Manželství zpočátku fungovalo jako na drátkách. Během prvních 11 let se jim narodilo celkem šest dětí, a to i přesto, že Eleanor neměla sex s manželem ráda. Dceři Anně dokonce řekla, že pohlavní styk se svým mužem považovala za „utrpení, které je třeba snést“.

Zároveň měla problémy s mateřstvím a přirozenou láskou k vlastním dětem, o čemž posléze napsala: „Nebylo v mé přirozenosti chápat malé děti nebo si jejich přítomnost užívat.“ Eleanor však starost o domácnost a rodinu neopustila a snažila se vytvořit zázemí manželovi, který pomalu, ale jistě stoupal kariérním žebříčkem.

Nevěru Franklinovi zřejmě nikdy neodpustila

Když je manželova politická cesta dovedla až do Washingtonu, odhalila zde z milostných dopisů dlouhodobý poměr Franklina s jeho sekretářkou. Zatímco Eleanor se zhroutil svět, on reálně zvažoval, že od své ženy odejde. Nakonec pod tlakem politických poradců i výhrůžek vlastní matky zůstal i nadále v manželství, které se však změnilo spíš v soužití dvou samostatných lidí.

Po 16 letech společného soužití byla Franklinovi diagnostikována dětská obrna, ochrnul od pasu dolů a doživotně zůstal na invalidním vozíku. I přes tento handicap se mu v roce 1933 podařilo stát se 32. prezidentem USA, kterým zůstal díky výjimečným okolnostem druhé světové války celkem čtyři volební období až do své smrti roku 1945.

Homosexualita a doživotní milenka

Eleanor se role první dámy zhostila bravurně, uměla manžela v domácích i zahraničních politických záležitostech skvěle doplňovat a mnoho světových státníků na ni posléze vzpomínalo velmi pozitivně. Soukromí prezidentského manželství však bylo zcela jiné. Franklinova nevěra v kombinaci s jeho ochrnutím a úplným koncem sexuálního života obou partnerů (pokud tehdy ještě nějaký byl) následně vedly až k tomu, že první dáma začala prozkoumávat své homosexuální touhy. Ve 30. letech se mimo jiné pravidelně stýkala s pilotkou Amelií Earhart, byť intimní vztah mezi nimi nebyl nikdy potvrzen.

Stále emancipovanější Eleanor se místo soustředění na rodinu a děti začala stále více realizovat. Jednou z jejích vášní se stala žurnalistika, která jí přinesla členství v Americké asociaci novinářů. Právě inklinace k tomuto oboru ji zřejmě přivedla k novinářce a lesbě Loreně Hickok, s níž měla dle milostných dopisů intimní poměr nejméně od roku 1934.

Eleanor svého muže, který po krvácení do mozku zemřel jen pár týdnů před koncem druhé světové války, přežila o téměř 20 let. Až do své smrti si vyměňovala milostné dopisy s milenkou Lorenou a je pravděpodobné, že teprve v jejím obětí nakonec našla intimní život, který ji na rozdíl od toho manželského skutečně uspokojoval.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.