Celebrity

11. května 2022 15:10

Tomáš Durčák

Zoufalá monacká kněžna Charlene: Vyholená hlava, boj o děti a slova o rozvodu

Že sňatky a vztahy v královských, šlechtických a dalších vznešených rodech nejsou vždy zrovna idylické, o tom víme dost nejen z historie, ale třeba i z dnešní Velké Británie. Mírně řečeno komplikovaný je však očividně i vztah monackého knížete Alberta II. s jeho manželkou Charlene. Podle zahraničních novinářů vztah spěje k rozvodu. Pokud Charlene z Monaka odejde, bude se muset vzdát svých dětí.

Charlene Lynette Wittstock (44) se narodila v roce 1978 v dnešní Zimbabwe a je bývalou profesionální plavkyní, která se mimo jiné zúčastnila olympijských her v Sydney v roce 2000. V tom stejném roce během plaveckých závodů v Monaku poprvé potkala Alberta (64). Až po několika letech se pár tu a tam objevil společně na veřejnosti a v roce 2011 došlo na pohádkovou svatbu, během které se z bývalé plavkyně stala Charlene, kněžna monacká.

Na první pohled pohádkový vztah pokračoval dál a v prosinci roku 2014 se páru narodila dvojčata – syn Jacques a dcera Gabriella. Ta je sice prvorozená, ale na trůn po Albertovi usedne její bratr, který na svět přišel pár minut po ní.

Během let se spekulovalo o mnohém. Kníže Albert byl odjakživa znám jako playboy, který měl rád ženy. Důkazem toho jsou i jeho dvě nemanželské děti, které má s dvěma svými bývalými milenkami, dcera Jazmina narozená v roce 1992 v Kalifornii a syn Alexandr narozený v roce 2003 v Paříži. Obě postupně přijal za své poté, když testy DNA prokázaly, že je skutečně jejich otcem. Po Charlene se zase tu a tam doslova slehla zem a lidé ji příliš nevídali na různých společenských a oficiálních akcích.

I proto začaly kolovat různé fámy o tom, že manželství není tak pohádkové, jak by se na první pohled mohlo zdát. A vše tak trochu vyvrcholilo v roce 2020, kdy se Charlene – dříve známá pro své dlouhé blonďaté vlasy – objevila na veřejnosti ve svých 42 letech s krátkým sestřihem a částečně vyholenou hlavou.

Konec poslušné kněžny

Experti tehdy radikální změnu image označili za akt rebelie kněžny, která musela léta snášet konstantní proud fám o nevěrách svého manžela a opakovaně označila svůj život na monackém dvoře jako „velmi osamocený“. Za více než 10 let, které již Charlene strávila jako kněžna, se o svých pocitech svěřovala jen výjimečně, ale v roce 2019 přiznala, že její život je „velmi bolestivý“. „Mám privilegium žít tento život, ale chybí mi rodina a přátelé z Jižní Afriky a často mě mrzí, že tam pro ně nemohu vždy být,“ citoval její slova magazín People.

Britský královský expert Nigel Crawthorne tehdy pro Daily Mail prohlásil, že změna účesu Charlene je „indikací zásadního vývoje v životě Charlene, který se stále víc odvrací od monacké etikety“ a dodal: „Když člen královského rodu změní svůj vzhled tak dramaticky jako monacká kněžna, jde o velmi vědomé rozhodnutí a znak toho, že chce světu dát najevo, že se něco dramaticky změnilo i v jeho životě.“

Loni v létě se pak na veřejnosti objevily další fotky, které ukázaly, že se monacká kněžna rozhodla pro další rebelii. Svou hlavu si vyholila ještě krapet více a odletěla do své milované Jižní Afriky, oficiálně na návštěvu s cílem podpořit zachování tamní přírody, o což se zde snaží i její nadace, neoficiálně dost možná i za svou milovanou rodinou, daleko od svých oficiálních povinností.

Dalších veřejných snímků páru jsme se dočkali v lednu 2021, Charlene podle všeho do Afriky odletěla v polovině března a snímky z její návštěvy se na veřejnosti objevily až v červnu.

Infekce, hospitalizace a boj o život

Palác byl v létě donucen oficiálně oznámit, kde se princezna nachází, jelikož se společně s princem měla zúčastnit prestižní Velké ceny Monaka. Princ se nakonec zúčastnil sám s dětmi a v osamocených vystoupeních pokračoval po celé loňské léto. Charlene se z Afriky nevracela a objevily se zprávy, dle kterých zde dostala zánět ucha, nosu a krku, kvůli němuž musela v srpnu podstoupit operaci, o níž nejsou známy žádné podrobnosti.

V září pak její nadace vydala prohlášení, dle kterého princezna zkolabovala a musela být převezena do nemocnice: „Její Výsost kněžna Charlene byla do nemocnice přepravena sanitkou, když se zhroutila v důsledku komplikací souvisejících se zánětem ucha, nosu a krku, který ji postihl v květnu.“

Obavy veřejnosti umocnila instagramová fotografie, kterou kněžna zveřejnila 2. října. Vypadala na ní vyhuble a křehce, což nepochybně značilo vážné zdravotní problémy. Posléze v tiskové zprávě prohlásila, že se až do odvolání nebude účastnit žádných oficiálních událostí kvůli „celkové únavě“.

V listopadu přišel list Page Six s tím, že zdroj blízký šlechtické rodině tvrdí, že monacká kněžna v Jižní Africe, kde musela podstoupit několik operací a očividně výrazně zhubla, „téměř zemřela“. A to jen týden poté, co kníže Albert v interview prohlásil, že Charlene je již zpět v Monaku a rehabilituje.

„Je nefér, že z ní dělají někoho, kdo trpí nějakými psychickými nebo emočními poruchami. Nechápeme, proč palác zatajuje, že v Jižní Africe téměř zemřela,“ řekl tehdy zdroj, který potvrdil, že Charlene trpěla vážným zánětem ucha, nosu a krku a „vážnými problémy s dutinami a polykáním, které se objevily po dřívější operaci.“

„Kvůli všem těm operacím, kterými musela projít, nebyla schopna polknout tuhou stravu přes šest měsíců. Mohla přijímat jenom tekutiny slámkou, takže ztratila téměř polovinu své původní váhy,“ dodal zdroj, který kategoricky vyvrátil, že by kněžna Charlene měla jakékoli problémy související s mentálním zdravím. Posléze pro People upřesnil, že se zotavuje v léčebném zařízení mimo Monako. Dnes už víme, že kněžna podstoupila léčbu ve Švýcarsku.

Zotavení a návrat k povinnostem

A nyní už se přesouváme do letošního roku, konkrétně do 30. dubna, kdy se poprvé od listopadu monacká kněžna opět ukázala na veřejnosti po boku svého manžela knížete Alberta i obou jejich potomků, sedmileté princezny Gabrielly a stejně starého prince Jacquese.

Po desetiměsíčním pobytu v Africe, vážné infekci, několika operacích, hospitalizaci, návratu do Monaka a několikaměsíční léčbě se tak konečně zdá, že monacká kněžna je opět zdravá a plná sil. Stejně jako loni jsme se i letos dočkali velikonočního portrétu monacké královské rodiny.

K tomu expertka na řeč těla Judi James pro FEMAIL prohlásila, že Albert na fotce vypadá „křečovitě“, zatímco u Charlene je patrné blízké pouto s jejími dětmi. Monacký kníže dle jejího názoru zřejmě chtěl svou pózou ve stylu „ochránce rodiny“ působit „odolně a silně“, ale ve skutečnosti jen „trapně“ postává v pozadí. Zároveň poznamenala, že Albert se na snímku pravděpodobně (a rozhodně ne viditelně) své ženy vůbec nedotýká.

Podruhé a zatím naposledy se monacká kněžna Charlene na veřejnosti objevila 7. května, když s manželem a dětmi navštívila v Monaku turnaj v rugby, který spolupořádala.

Jak bude Charlene svou roli zvládat do budoucna?

Jedno je jisté – pro tuto dceru instruktorky plavání a prodejce fotokopírek, která vyrůstala v Benoni poblíž Johannesburgu, kde byl v té době zločin na denním pořádku, musel být šlechtický život v Monaku doslova kulturním šokem. Není proto divu, že už před oznámením zasnoubení s Albertem kolovaly fámy, že Charlene není ze své budoucnosti na monackém dvoře dvakrát nadšená a často se jí stýská po domově.

Charlene všechny spekulace popřela jakožto „naprosté výmysly“, načež opět přitáhla pozornost, když během celého svatebního obřadu neutěšeně plakala. Posléze tento svůj nával emocí vysvětlila. „Všechno bylo tak zdrcující a všechny ty smíšené emoce byly způsobeny pomluvami a samozřejmě se ve mně nahromadilo napětí, až jsem se rozplakala. A pak jsem se rozplakala ještě víc, protože jsem si říkala: Ach ne, teď mě viděl brečet celý svět.“

Podívejte se, jak žije dnes princ Harry:

Otázkou zůstává, jestli nyní, když je opět fit a účastní se veřejného života, bude ochotna smrsknout svou pozornost pouze na dva kilometry čtvereční, které Monacké knížectví zabírá. A zda bude v této roli spokojená i poté, co její milovaná dvojčata, která by se měla vydat studovat do internátní školy, zmizí z její blízkosti.

Stále častěji se mezi novináři spekuluje o rozvodu. Charlene prý v Monaku spokojená není a chce svou situaci aktivně řešit. Podle francouzského týdeníku Voici se prý Charlene dokonce co nevidět nastěhuje do svého nedávno pořízeného sídla ve Švýcarsku. Pokud se tak rozhodne, bude muset zapomenout na děti, ty zůstanou v péči otce v Monaku.

Sdílejte článek
Štítky rozvod nemoc Afrika Velká Británie Švýcarsko Olympijské hry svatba královská rodina Monako Zimbabwe kníže knížectví Charlene, kněžna monacká Jižní Afrika Albert II. Monacký královské rody

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.