Celebrity

8. března 2022 06:10

Anna Kopečková

Španělská královna stylově podpořila Ukrajinu. Oblékla si symbol národní hrdosti

Solidaritu a podporu ukrajinskému lidu vyjadřuje řada známých osobností. Manželka španělského prince Filipa VI. Letizia dala zcela jasně najevo svůj postoj i beze slov, když si oblékla součást ukrajinského národního kroje.

Když se devětačtyřicetiletá španělská královna Letizia minulý týden zúčastnila 10. ročníku udílení grantů na sociální projekty nadace Mútua Madrileña v Madridu, který se konal osmý den ruské násilné invaze na Ukrajinu, měla na sobě černé kalhoty a vyšyvanku, tradiční ukrajinskou vyšívanou halenku. Španělsko je jednou ze 141 zemí Organizace spojených národů, které odsoudily ruský útok na Ukrajinu – královnin výběr oblečení tak nebyl náhodný.

Vyšívaná košile jako symbol národní hrdosti

Vyšyvanka, tedy vyšívaná košile, je součástí ukrajinské kultury po stovky let a má bohatou historii. Vyrobit ji trvá týdny i měsíce. Vyšívané košile se na Ukrajině liší vzorem, barvou i stehem nejen v jednotlivých regionech, ale i ve městech nebo rodinách. Mají symbolizovat odvahu, zdraví a štěstí.

Ukrajinci věří, že kdo si vyšyvanku oblékne, bude chráněný a dokáže přežít v jakékoli situaci. Proto je s tímto kouskem oděvu zacházeno jako s talismanem. Vyšyvanka je v ukrajinské kultuře tak zakořeněná, že je jí dokonce věnovaný svátek, který se slaví vždy třetí květnový čtvrtek. Letos připadá na 19. května. Od začátku 21. století se také pořádají na podporu ukrajinských lidových tradic tzv. vyšyvankové průvody.

Vyšyvanka se stala módním hitem

Vyšyvanka se jako symbol ukrajinské národní hrdosti v módních kruzích neobjevuje poprvé. Velmi populární byla už v roce 2015, tedy rok po skončení proevropských demonstrací na Ukrajině zvaných Euromajdan, které vedly ke svržení vlády na Ukrajině. Charakteristická výšivka se začala objevovat na světových týdnech módy hlavně díky kyjevským módním návrhářkám Ksenii Schnaider a Vitě Kin. Ta dokonce vytvořila vlastní oděvní řadu nazvanou Vyshyvanka by Vita Kin.

Vyšívané šaty z této kolekce označil The Wall Street Journal za nejoblíbenější letní šaty roku 2015. „Ukrajinci mají jedinečnou metodu zdobení oblečení výšivkou a to na mě vždy dělalo dojem. Upravila jsem toto starověké dědictví do moderního kontextu a dodala jsem mu atmosféru 70. let, kdy bylo oblečení uvolněnější a přátelštější. Je to bohémská výstřednost ve velmi luxusním provedení,“ řekla Kin v roce 2015 magazínu Vogue.

Královna Letizia není první významnou osobností, která stylově podpořila Ukrajinu. První dáma Ukrajiny Olena Zelenská zveřejnila video, na němž první dáma Lotyšska Andra Levite oblečená v bílé vyšyvance vyjadřuje svou podporu ukrajinskému lidu.

Podporu a solidaritu Ukrajině vyjádřila minulý týden také manželka amerického prezidenta Jill Biden, která ráda dává najevo své názory prostřednictvím oblečení. Na projev svého manžela o stavu Unie v americkém Kongresu si oblékla hedvábné modré šaty, které měly na rukávu vyšitou slunečnici. Ta je nejen ukrajinskou národní květinou, ale také symbolem odporu proti invazi.

Zdroj: Vogue, Wikipedia

Sdílejte článek
Štítky válka OSN Španělsko Ukrajina košile Jill Bidenová oděv Letizia Filip VI. Euromajdan vyšyvanka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.