Máte oblíbené dítě? Podle psychologů je to normální, dejte si ale pozor na extrémy

Málokdo to přizná, ale spousta lidí si vytvoří větší a hlubší pouto s jedním ze svých dětí spíše než s těmi ostatními. Co přesně v rodičích vyvolává touhu upřednostňovat jednoho ze svých potomků? A pokud doma máte svého oblíbence, dělá to z vás špatnou matku?

Dalo by se říct, že toto téma je mezi rodiči tabu. Asi jste ještě neslyšeli matku nebo otce, kteří by vám otevřeně přiznali, že mají jedno ze svých dětí radši. Přesto se to děje a anonymní průzkumy přinášejí jasná data. V dotazníku ze Spojeného království totiž 74 % matek a 70 % otců vypovědělo, že preferuje jedno ze svých dětí.

Daleko více než upřednostňování jednoho z potomků může děti negativně ovlivnit šikana ve škole:

Maminka z Anglie jménem Joanna se podělila o své pocity a zcela upřímně popsala vztah ke svým dvěma dětem. Přiznává, že miluje obě dvě, ale ke druhému už od narození cítila větší pouto. Když se jí narodil první potomek, byl jí kvůli zdravotním problémům na nějaký čas odebrán. Joanna svého prvorozeného neviděla zhruba 24 hodin a podle ní zmeškala cenné období, kdy se se svým dítětem mohla spojit, což výrazně ovlivnilo i jejich budoucí vztah. Naproti tomu se svým druhým synem trávila čas ihned poté, co se narodil.

„Kdybych měla naše vztahy popsat, bylo by to asi takhle: S mým nejstarším synem si vždycky musím domluvit schůzku,“ začíná s vyprávěním Joanna, jejíž celé jméno zůstalo z důvodu ochrany jejích dětí nezveřejněno. „Zatímco druhému bych mohla zavolat v půl třetí ráno a on by za mnou ujel několik kilometrů. Můj mladší syn je nejhodnější chlap na světě. Je starostlivý, velkorysý, zdvořilý a přátelský. Je to typ člověka, který by pomohl každému,“ popisuje láskyplně Joanna svého druhého syna.

Přestože se svými pocity bojovala roky, nyní prý je čas na jejich přijetí. „Mohla bych napsat knihu o tom, proč jedno ze svých dětí miluju víc,“ říká Joanna. „Bylo to těžké, ale už kvůli tomu necítím pocity viny,“ přiznává s úlevou.

Děti mohou upřednostňování rodičů pocítit

Mnozí rodiče, kteří mají svého oblíbeného potomka, jsou často sužováni pocitem viny. Uvědomují si totiž, že výrazné upřednostňování jednoho dítěte může negativním způsobem ovlivňovat vnímání vlastních hodnot u toho druhého. „Děti, které vyrůstají v rodinách, kde mají pocit, že se s nimi zachází nespravedlivě, mohou zažívat nepříjemné pocity,“ vysvětluje klinická psycholožka Vijayeti Sinh pro BBC.

„Mohou mít pocit, že jsou nějakým způsobem nemilovaní nebo nemají potřebné vlastnosti, aby je ostatní milovali,“ pokračuje Sinh. Pocit černé ovce rodiny pak podle ní u dětí může vést až ke strachu a nejistotě. Pro většinu rodičů však nejsou obavy na místě. Statistiky ukazují, že pokud takové zacházení není příliš extrémní, většina dětí není ovlivněna faktem, že jsou tím „méně oblíbeným“. Ve většině případů totiž nemají tušení, kterého ze sourozenců jejich rodiče upřednostňují.

„Průzkumy ukazují, že zejména matky upřednostňují děti, které mají podobné hodnoty jako ony a které mají větší rodinné vazby, před vlastnostmi, jako jsou vysoké ambice nebo kariéra,“ tvrdí Jessica Griffin, dětská lékařka a profesorka psychiatrie.

Mít oblíbence neznamená méně lásky

Podle Jessicy Griffin je naprosto v pořádku, že budou mít rodiče mezi dětmi svého oblíbence, dokonce se to i očekává. Pediatrička tvrdí, že by se kvůli tomu lidé neměli cítit provinile. Pokud by upřednostňování jakkoliv narušovalo rodinné vztahy nebo psychické zdraví dítěte, doporučuje lékařka navštívit psychologa.

Zároveň však dodává, že ačkoliv se to rodičům nemusí snadno přiznávat, rozhodně v tom nejsou sami a existuje podle ní spoustu matek a otců, kteří dávají přednost jednomu ze svých dětí. „Přijdou dny, kdy z mnoha různých důvodů chceme trávit čas více s jedním než s druhým dítětem,“ říká. „Důležité však je si uvědomit, že mít oblíbené dítě neznamená, že ty ostatní milujete méně,“ uzavírá Griffinová.

Sdílejte článek
Štítky děti láska rodina psychologie vztahy rodiče psycholog rodičovství

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.