Vánoční cukroví bez lepku: Upečte si rohlíčky, tlapky i linecké
Pečení bez lepku má svá úskalí, bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Což ale neznamená, že se z něj nedá upéct výborné vánoční cukroví. Zkuste, jak chutná to nejklasičtější v bezlepkové podobě.
Autorkou recetů je Lucie Kazdová, maminka dvou synů, z nichž jeden má celiakii, tedy alergii na lepek. Lucie to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu a malý bezlepkový obchod, které ve Zdibech u Prahy provozuje s láskou od roku 2013.
A nyní vydává i knihu – kuchařku, z níž jsme pro vás vybrali tři recepty na klasické vánoční cukroví:
Linecká kolečka
Co budete potřebovat na 1 kg cukroví:
Na těsto:
- 450 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
- 50 g bramborového škrobu
- 120 g moučkového cukru
- 1 lžíci vanilkového cukru
- špetku xanthanu
- 3 vejce
- 250 g másla, změklého
- citronovou kůru
Na dozdobení:
- rybízovou marmeládu (nejlépe domácí)
- moučkový cukr
1. Sypké suroviny nasypte do velké mísy nebo na vál. Doprostřed udělejte důlek a do něj dejte vejce a změklé máslo pokrájené na malé kostičky. Těsto dobře propracujte. Před použitím nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
2. Linecké těsto vyválejte na pomoučeném válu zhruba do tloušťky 4 mm a vykrajujte požadované tvary – obvykle vždy jedno plné kolečko a druhé s ozdobnou dírkou ve středu. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 5 minut.
3. Vychladlá kolečka slepte rybízovou marmeládou a pocukrujte.
Vanilkové rohlíčky
Co budete potřebovat na půl kila cukroví:
Na těsto:
- 110 g bezlepkové mouky Schär Mix C Patisserie
- 100 g pohankové mouky
- 1 vanilkový cukr
- 50 g moučkového cukru
- špetku xanthanu
- 80 g vlašských ořechů, mletých
- 1 vejce
- 150 g másla, změklého
Na obalení:
- moučkový cukr
- vanilkový lusk
1. Pokud si na to dokážete včas vzpomenout, připravte si alespoň týden před pečením vanilkový cukr z pravého lusku. Na 1 kg moučkového cukru potřebujete alespoň 2 vanilkové lusky. Rozřízněte je, semínka vyškrabte a zamíchejte do cukru. Uzavřete ve skleněné dóze.
2. Den před pečením zpracujte ze všech surovin těsto na rohlíčky. Nejprve dejte do mísy nebo na vál všechny sypké suroviny, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce a změklé máslo pokrájené na kostičky. Vypracujte vláčné těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte uležet do lednice.
3. Z těsta vyválejte dlouhého hada a naporcujte ho na malé kousky, ze kterých vytvarujete zahnuté rohlíčky.
4. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C 8 minut do zrůžovění. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru s pravou vanilkou.
TIPY cukrářky:
Doma peču rohlíčky pouze z pohankové mouky a jsou také výborné.
Pokud se vám těsto lepí nebo jsou rohlíčky příliš křehké, můžete přidat i trochu bramborového škrobu.
Medvědí tlapky neboli pracny
Co budete potřebovat na 900 g cukroví:
- 200 g bezlepkové mouky Schär Mix C Patisserie
- 100 g pohankové mouky
- 100 g bramborového škrobu
- 40 g kakaa
- 180 g moučkového cukru
- 100 g vlašských ořechů, mletých
- špetku skořice
- hřebíček
- 250 g másla, změklého
1. Nejprve dejte do mísy nebo na vál všechny sypké suroviny, uprostřed udělejte důlek, přidejte změklé máslo pokrájené na kostičky. Vypracujte vláčné těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte uležet do lednice alespoň hodinu, lépe však přes noc.
2. Malé formičky na pracny plňte do 3/4 těstem a pečte při 160 °C zhruba 8 minut.
3. Cukroví vyklopte z formiček, nechte vychladnout a podle chuti obalte v moučkovém cukru.
TIP cukrářky:
U nás doma je lehce cukrujeme až před podáváním, v některých rodinách se obalují v cukru rovnou, jiní necukrují vůbec. To nechávám na vás.
Bez lepku – sladké i slané recepty
Autor: Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny
Těšit se můžete na koláče, dorty, zákusky, vánoční cukroví, houstičky, pizzu, quiche, chléb. Kniha obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku. Smartpress.cz, cena 399 Kč
Mohlo by vás taky zajímat: