Etikety potravin: Umíte je číst?

Pokud vám není jedno, co jíte, měli byste alespoň čas od času otočit atraktivní obaly potravin a proniknout hlouběji do tajů toho, co je napsáno na druhé straně.

Na mnohých produktech bývá často textu k počtení spousta, ale je napsán tak malými písmenky, že k jejich rozluštění byste potřebovali minimálně mikroskop. Už to ale může být prvním signálem k vrácení lahůdky do regálu.

Z nákupu se ale nemusí stát čtenářský kroužek – stačí se podívat na několik údajů a o kvalitě potraviny i jejím složení budete mít jasno.

Co je důležité sledovat?

Datum spotřeby

Dříve, než začnete zkoumat obsah a složení výrobku, se podívejte na jeho trvanlivost. Pokud se expirační doba blíží, sáhněte raději dál do regálu – kousky s blížícím se koncem trvanlivosti dávají vychytrale prodejci dopředu a ty s delší výdrží se krčí vzadu. Rozmyslete si také, zda potravinu do daného termínu stihnete zkonzumovat.

Energetická hodnota

Většinou se uvádí jak v kaloriích, tak v kilojoulech, a to na 100 gramů nebo 100 mililitrů potraviny či nápoje. Dobře proto počítejte – když si budete chtít koupit láhev ochucené minerálky bez přidaného cukru, dozvíte se, že ve 100 ml se skrývá asi 15 kcal. To zní dobře. Horší je, že celá láhev má pak 225 kcal, které do sebe dostanete a ani nevíte jak. Naopak se nemusíte děsit tyčinky, která má 450 kcal na 100 g – balení většinou obsahuje 30 gramů, takže taková pohroma to není.

Sacharidy

Nejsou sacharidy jako sacharidy. Pod tímto označením výrobci uvádějí sacharidy komplexní, ale také ty jednoduché (cukry), vlákninu i cukry alkoholové, které se v těle chovají trošku specificky. Ve svém produktu chtějte sladkých cukrů (fruktóza, glukóza, glukózo-fruktózový sirup, sacharóza) minimum, vláknině a komplexním sacharidům se naopak nebraňte.

Tuky

Ty by producenti potravin měli rozdělovat na nasycené a nenasycené. Ty nasycené nejsou pro zdraví příliš vhodné, zato ty nenasycené ano. Lidské tělo tuk ve stravě potřebuje, proto neodkládejte potravinu jen proto, že je tučná – třeba takové arašídové máslo, ořechy nebo semínka jsou zdravými nenasycenými tuky přímo napěchované a to je dobře.

Bílkoviny

Čím víc proteinů v potravině, tím lépe. Tady není co řešit – bílkoviny jsou stavebním materiálem, jenž se nedokáže přeměnit v tuk, což je vždy vítané.

Složení

Přísady, kterých je ve výrobku nejvíc, bývají uvedené v seznamu jako první. Pokud se vám nelíbí začátek čtení a konec je také v nedohlednu, výrobek raději odložte. Čím méně přísad potravina obsahuje, tím lépe. Také není úplně v pořádku, když je jídlo obohaceno o složky, o kterých jste nikdy neslyšeli a skoro je nedokážete ani vyslovit.

Zdroj: Fithall.cz

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 2. 2024

Prosperita je za rohem, Berani, pokud už tu není. Veškeré vaše úsilí se brzy vyplatí, a to ve velkém. Může se stát, že v práci bude přijat velký návrh, nebo možná rukopis, který jste napsali, vám zajistí nakladatele. Váš vrozený talent a štěstí se spojí a přinesou vám úžasné věci. Užijte si tuto vítanou změnu událostí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.