Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Nejlepší potrava pro váš mozek? Tuky!

Tuky naše tělo potřebuje stejně jako bílkoviny nebo sacharidy. Bez zdravých tuků obsažených například v oleji či ořeších nebude tělo a hlavně mozek fungovat tak, jak má.
Vydáno: 01.06.2015
Aby mozek fungoval tak, jak má, potřebuje i zdravé tuky
Autor: Thinkstock Aby mozek fungoval tak, jak má, potřebuje i zdravé tuky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jsme to, co jíme. Kdo jí příliš mastných a nezdravých jídel, je obézní a nemocný. Ten, kdo jí zdravá jídla, je v lepší kondici. Ideální pro většinu lidí je středomořská strava, která je bohatá na ovoce, zeleninu, ryby, celozrnné pečivo a obsahuje málo červeného masa. Podle vědců navíc přidáním olivového oleje či ořechů získáte jídlo, které pomůže udržet vaši mysl bystrou i s přibývajícími roky. Španělští vědci totiž zjistili, že senioři, kteří měli ve stravě dostatek zdravých tuků, měli bystřejší myšlení a lepší paměť než lidé, kteří jedli výrobky s nízkým obsahem tuku.

„Můžete oddálit nástup potíží spojených se stárnutím, jako je duševní úpadek, když budete jíst zdravou stravu bohatou na antioxidanty. To je například panenský olej a ořechy,“ prohlásil vedoucí studie Emilio Ros z nemocnice v Barceloně. „Průměrný věk účastníků studie byl 67 let. Z toho vyplývá, že nikdy není pozdě změnit svůj jídelníček, protože i v pozdějším věku to má smysl. Člověk si pak dokáže udržet svůj rozum nebo fungování mozku dokonce ještě zlepšit,“ uvedl Ros v článku, který byl zveřejněn v květnovém čísle časopisu JAMA Internal Medicine.

Tuky nejsou tak špatné, jak se o nich dlouho tvrdilo. Dokonce se bez nich při hubnutí neobejdete.

Hubnutí a tuky: Jde to dohromady?

 

Bez tuku mozek nefunguje

Ros s kolegy shromažďovali údaje od 450 lidí, jejichž průměrný věk byl 67 let. Všichni účastníci studie trpěli vysokým rizikem srdečních onemocnění, ale netrpěli žádnými problémy s pamětí či myšlením.

Účastníci studie byli náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedni měli do své středomořské stravy přidat týdně zhruba litr extra panenského olivového oleje nebo přidat k jídlu asi 30 gramů ořechů za den. Šlo o směs vlašských, lískových ořechů a mandlí. Jiní se stravovali výrobky s nízkým obsahem tuku.

Duševní změny v čase vědci hodnotili řadou testů na paměť, pozornost a myšlení. Účastníci drželi domluvenou dietu celé čtyři roky. U lidí, kteří jedli olej a ořechy, viděli vědci zlepšení ve fungování mozku, zatímco u lidí s nízkotučnou dietou se žádné změny k lepšímu nekonaly. Z toho vyplývá, že zdravé tuky obsažené právě v olivovém oleji a ořeších hrají klíčovou roli ve fungování mozku, ale mají vliv i na celkovou kondici organismu.

Středomořskou stravu si nemůže vynachválit i doktor Sam Gandy, ředitel Centra zdraví při Mount Sinai Hospital v New Yorku. Podle něj je ověřeno, že tento typ jídla pomáhá udržet v kondici nejen mozek, ale i srdce. „Účinky středomořské stravy jsou natolik skvělé, že ji doporučuji všem svým pacientům. Jde o to jíst méně červeného masa a více masa kuřecího, ryb ovoce a zeleniny.“

Vliv olivového oleje a ořechů na mentální zdraví potvrzují i jiné studie. „Každý ví, že ovoce, zelenina a ryby jsou zdravé, ale na kvalitní tuky se často zapomíná. Přitom ty jsou nepostradatelné. Konkrétní doporučení pacientům právě na tyto suroviny se tedy rozhodně vyplatí,“ tvrdí Gandy.

5 druhů potravin, které tlumí mozek

5 druhů potravin, které tlumí mozek

 

Tuk chrání nervové buňky

Jak to, že středomořská strava, která navíc zahrnuje olivový olej a ořechy, může tak prospívat? „Jedna z možností, jak to funguje, je, že tuky chrání nervové buňky v mozku,“ potvrzuje lékařka Samantha Hellerová z New Yorku.

Podle ní je každá z nervových buněk v lidském mozku obklopena ultratenkou vrstvou tuku a proteinů, tomu se říká myelinová pochva. Ta chrání strukturu nervů a pomáhá interakci nervových buněk. „Tuky, které lidé jedí, pomáhají vyživovat právě myelinové pochvy, které pak lépe plní svou úlohu. Čím zdravější potraviny a tuky, tím zdravější mozek,“ uvedla Hellerová.

Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!

Tradiční mexická omáčka, která je díky avokádu máslově jemná a ostatní ingredience jí dodávají pořádný říz, si získala celý svět. Většina z nás asi guacamole připravuje velmi podobně. My vám ukážeme, že se dá udělat i trochu jinak.

Guacamole se slaninou a gorgonzolou

simplyscratch.com

Co budete potřebovat:

• 3 zralá avokáda

• 3 slabé plátky anglické slaniny

• 1 velké rajče

• 1 stroužek česneku

• 1/2 papričky jalapeňo

• 1/3 hrnku rozdrobeného sýru Gorgonzola (lze ji nahradit Nivou)

• 1/4 hrnku jemně nasekané červené cibule

• šťávu z půlky limetky

• 1-2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

• 1 lžíci chilli omáčky

• špetku kajenského pepře

 

1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vyjměte. Dužninu lžící oddělte od slupky, dejte do misky a rozmačkejte vidličkou.

2. Plátky slaniny opečte na suché pánvi dokřupava, nechte je odkapat na papírové utěrce, pak je rozlámejte na malé kousky a přidejte do misky.

3. Rajče rozkrojte na čtvrtiny, zbavte semínek, dužninu nakrájejte nadrobno a přidejte také do misky.

4. Přidejte rozetřený stroužek česneku, papričku zbavenou semínek a nasekanou nadrobno, Gorgonzolu, cibuli, limetkovou šťávu, koriandr a chilli omáčku.

5. Vše promíchejte, lehce posypte kajenským pepřem a podávejte s tortilla chipsy.

 

 

Co jíst, aby mozek nezakrněl

Podle Hellerové je kyselina olejová jedním z nejrozšířenějších tuků v myelinových pochvách. „Právě olivový olej, mandle, pekanové ořechy, arašídy, macadam a avokádo jsou dobrým zdrojem těchto tuků. Omega-3 mastné kyseliny jsou také důležité pro zdraví mozku a nacházejí se v rybách, ořeších a sójových potravinách. Tyto zdravé tuky nejen zlepšují mentální funkce a zdraví mozku, ale také například snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby,“ prohlásila Hellerová, která doporučuje ořechy konzumovat syrové, do jídelníčku zařadit jednou týdně avokádo a vařit na olivovém oleji, místo na slunečnicovém.

lk

Článek je zařazen v: hubnutí, zdravé tuky, středomořská kuchyně, středomořská strava, oleje, ořechy, omega 3, mastné kyseliny
Reklama