Instantní jídla a polotovary vs domácí kuchyně: Opravdu je domácí vždy lepší?
Možná, že vás v první chvíli po přečtení názvu článku napadne, že je to přece úplně jasné. Polotovary a instantní jídla jednoduše nikdy nemohou konkurovat domácím dobrotám. Zdání ale může klamat.
Zkuste hned nezavrhnout předem připravená jídla a ani a priori nefanděte těm domácím. Přečtěte si pro a proti každé z variant a zakomponujte je do svého jídelníčku tak, abyste dosáhli svých cílů:
Instantní jídla
Jsou rychle hotová, takže šetří náš čas – a ten je v dnešní době luxusní komoditou. Bylo by ale smutné, kdybychom čas, ušetřený přípravou jídla, strávili ve stáří v ordinacích lékařů, kvůli diabetu, vysokému tlaku nebo žaludečním vředům.
Protože lidé obecně mají času málo a příprava chutných a zdravých pokrmů čas vyžaduje, je někdy nepohodlné vyvářet luštěniny, rýži, dusit maso, nakupovat, čistit a tepelně upravovat zeleninu a pak ještě uklízet a mýt nádobí. Producenti potravin proto přišli s napůl instantními variantami – např. předvařenou rýží, bramborami do mikrovlnné trouby či cizrnou v plechovce. Proti takovým produktům nelze skoro nic namítat (kromě nižšího obsahu vitamínů a minerálů).
Další variantou jsou instantní proteinovo–sacharidové nápoje či energetické tyčinky, které by měly suplovat běžné jídlo. Společně s nimi do sebe dostanete potřebné živiny, nicméně takové řešení je vhodné opravdu jen v případech nejvyšší časové tísně.
Lidé se víc zajímají o to, co vkládají do úst, a proto se i běžné polotovary začaly vyrábět ve zdravějších variantách, s nižším podílem emulgátorů, barviv, stabilizátorů a konzervantů.
Nejhorší řešení představují klasická instantní jídla a polotovary plné chemikálií a levný fast food. V tomto případě je lepší nejíst nic, protože hlad vám, na rozdíl od těchto průmyslových lahůdek, neublíží.
Domácí kuchyně
Jednoznačnou výhodou doma připravovaného jídla je, že přesně víte, co obsahuje. Jednotlivé ingredience si můžete sami vybrat, rozhodnete se pro jejich technologickou úpravu a i dochucení volíte podle svých preferencí.
Jako nevýhodu v tomto typu stravování mohou někteří vidět časovou náročnost – jedná se ale o čas vložený do zdraví svého i své rodiny, takže výmluva na jeho nedostatek je opravdu jen výmluvou.
Domácí strava může ale také napáchat pěkné škody na vaší postavě i kondici, a to v případě, že při vaření používáte příliš mnoho bílé mouky, cukr, olej či smažíte a solíte jako o život.
Domácí kuchyně by měla znamenat především čerstvost, jednoduchost, spoustu zeleniny, libového masa, vhodný způsob skladování potravin i hotových jídel, ale také čas strávený u stolu s lidmi, které máme rádi.
Zdroj: Fithall.cz