Snídaně: 5 věcí, na které se zaměřit, když chcete zhubnout
První jídlo dne je klíčovou součástí hubnutí. Tělo je totiž jako auto. Hned po ránu potřebuje dobré palivo a pak pravidelné doplňování. Na co se při snídani zaměřit, abyste zhubli?
Zná to každý. Ráno zaspíte, vyběhnete z bytu a po cestě si rychle koupíte koláček a kafe. I když na dobrém pečivu není čas od času nic špatného, není dobré, když se z toho stane pravidlo. Jenže sestavit si snídani, která bude obsahovat všechno, co tělo právě po ránu potřebuje, není úplně jednoduché. Jak to udělat, abyste už po dvou hodinách neměli hlad, aby tělu neubývala svalová hmota, nezpomaloval se vám metabolismus a ještě jste měli dost energie? Přečtěte si, co radí odborníci:
Přidejte bílkoviny
Vajíčko na snídani je skvělá věc a má to dobrý důvod. Podle studie publikované časopisem American Journal of Nutrition vás snídaně bohatá na bílkoviny zasytí, omezí potřebu jíst v noci, potlačí pojídání nezdravých pochutin a celkově sníží chutě na jídlo. „Když není ve snídani dost bílkovin, ubývá svalová hmota a zpomaluje se metabolismus,“ říká Jessica Crandall, mluvčí americké Akademie pro výživu a dietu. Na snídani by mělo připadnout 20 g bílkovin.
Jessica Crandall nabízí několik možností, jak do snídaně dostat bílkoviny: může to být celozrnný toast s oříškovým máslem nebo vajíčkem, čtvrt hrnku ovesných vloček s řeckým jogurtem, kuřecí páreček a dvě pošírovaná vajíčka nebo domácí banánový chlebíček s přídavkem proteinu. Vařená quinoa je také skvělou volbou, protože obsahuje více bílkovin než ovesná kaše. Quinou si uvařte dopředu, aby byla připravená na ráno.
Přidejte vlákninu
Tady se vždy se dostaneme k jednomu jedinému doporučení: jezte opravdové jídlo. Pokud jíte potraviny, které obsahují hodně vlákniny, automaticky se vyhnete zbytečnému příjmu jednoduchých sacharidů. Jídlo s vysokým podílem vlákniny zpomaluje trávení, takže se cítíte déle plní a zároveň lépe získáváte energii. Mezi oblíbené zdroje vlákniny patří celozrnné tousty, ovesná kaše, ovoce a zelenina.
Přidejte zeleninu
Jen si to přiznejme, stále nejíme dost zeleniny a ovoce, a to hlavně na snídani. Ovoce a zelenina by měly tvořit asi polovinu každého jídla, ale obecně mají lidé problém dát si na snídani vůbec nějakou. Dobrým řešením může být třeba omeleta, do které přidáte špenát, cuketu nebo papriku. Nebo si ohřejte zbytek zeleniny z předchozího dne, udělejte si zeleninové smoothie a doslaďte ho trochou ovoce. Hodně také pomůže, když se součástí snídaně stane salát, ať už ovocný nebo zeleninový.
Přidejte zdravé tuky
Existuje ještě jeden způsob, jak zpomalit trávení a cítit se plný: jíst zdravé tuky, které pomalu uvolňují energii. Velmi jednoduchá a rychlá je příprava avokádového toustu, případně si můžete do ovesné kaše přidat oříšky, nebo si smoothie posypat chia nebo lněný semínkem. Správný příjem zdravých tuků zajistí i používání olivového oleje.
Přidejte něco neobvyklého
I když je to po ránu asi těžké, zapojte představivost. Na snídani nemusíte jíst jen typické snídaňové věci. Klidně si dejte mexické tortilly plněné vajíčkem, fazolemi nebo zeleninou. Můžete si namáčet plátky jablka v řeckém jogurtu s dýňovým pyré, skořicí a muškátovým oříškem. A co třeba salát z pečené zeleniny nebo ohřáté zbytky z předchozího dne? Klidně si je dejte, pokud nemáte na klasickou snídani chuť.
-az-/foto iStock
Mohlo by vás taky zajímat: