Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Snídaně: 5 věcí, na které se zaměřit, když chcete zhubnout

První jídlo dne je klíčovou součástí hubnutí. Tělo je totiž jako auto. Hned po ránu potřebuje dobré palivo a pak pravidelné doplňování. Na co se při snídani zaměřit, abyste zhubli?
Vydáno: 05.02.2017
Vajíčko k snídani je ideální
Autor: iStock Vajíčko k snídani je ideální
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Zná to každý. Ráno zaspíte, vyběhnete z bytu a po cestě si rychle koupíte koláček a kafe. I když na dobrém pečivu není čas od času nic špatného, není dobré, když se z toho stane pravidlo. Jenže sestavit si snídani, která bude obsahovat všechno, co tělo právě po ránu potřebuje, není úplně jednoduché. Jak to udělat, abyste už po dvou hodinách neměli hlad, aby tělu neubývala svalová hmota, nezpomaloval se vám metabolismus a ještě jste měli dost energie? Přečtěte si, co radí odborníci:

Přidejte bílkoviny

Vajíčko na snídani je skvělá věc a má to dobrý důvod. Podle studie publikované časopisem American Journal of Nutrition vás snídaně bohatá na bílkoviny zasytí, omezí potřebu jíst v noci, potlačí pojídání nezdravých pochutin a celkově sníží chutě na jídlo. „Když není ve snídani dost bílkovin, ubývá svalová hmota a zpomaluje se metabolismus,“ říká Jessica Crandall, mluvčí americké Akademie pro výživu a dietu. Na snídani by mělo připadnout 20 g bílkovin.

Jessica Crandall nabízí několik možností, jak do snídaně dostat bílkoviny: může to být celozrnný toast s oříškovým máslem nebo vajíčkem, čtvrt hrnku ovesných vloček s řeckým jogurtem, kuřecí páreček a dvě pošírovaná vajíčka nebo domácí banánový chlebíček s přídavkem proteinu. Vařená quinoa je také skvělou volbou, protože obsahuje více bílkovin než ovesná kaše. Quinou si uvařte dopředu, aby byla připravená na ráno.

snídaně quinoa Foto:

Přidejte vlákninu

Tady se vždy se dostaneme k jednomu jedinému doporučení: jezte opravdové jídlo. Pokud jíte potraviny, které obsahují hodně vlákniny, automaticky se vyhnete zbytečnému příjmu jednoduchých sacharidů. Jídlo s vysokým podílem vlákniny zpomaluje trávení, takže se cítíte déle plní a zároveň lépe získáváte energii. Mezi oblíbené zdroje vlákniny patří celozrnné tousty, ovesná kaše, ovoce a zelenina.

snídaně omeleta Foto:

Přidejte zeleninu

Jen si to přiznejme, stále nejíme dost zeleniny a ovoce, a to hlavně na snídani. Ovoce a zelenina by měly tvořit asi polovinu každého jídla, ale obecně mají lidé problém dát si na snídani vůbec nějakou. Dobrým řešením může být třeba omeleta, do které přidáte špenát, cuketu nebo papriku. Nebo si ohřejte zbytek zeleniny z předchozího dne, udělejte si zeleninové smoothie a doslaďte ho trochou ovoce. Hodně také pomůže, když se součástí snídaně stane salát, ať už ovocný nebo zeleninový.

toast avokádo Foto:

Přidejte zdravé tuky

Existuje ještě jeden způsob, jak zpomalit trávení a cítit se plný: jíst zdravé tuky, které pomalu uvolňují energii. Velmi jednoduchá a rychlá je příprava avokádového toustu, případně si můžete do ovesné kaše přidat oříšky, nebo si smoothie posypat chia nebo lněný semínkem. Správný příjem zdravých tuků zajistí i používání olivového oleje.

snídaně chia Foto:

Přidejte něco neobvyklého

I když je to po ránu asi těžké, zapojte představivost. Na snídani nemusíte jíst jen typické snídaňové věci. Klidně si dejte mexické tortilly plněné vajíčkem, fazolemi nebo zeleninou. Můžete si namáčet plátky jablka v řeckém jogurtu s dýňovým pyré, skořicí a muškátovým oříškem. A co třeba salát z pečené zeleniny nebo ohřáté zbytky z předchozího dne? Klidně si je dejte, pokud nemáte na klasickou snídani chuť.

-az-/foto iStock

Mohlo by vás taky zajímat:

Dezerty k snídani: 4 sladké a zdravé recepty, po kterých nepřiberete

Dezerty k snídani Foto:

Máte rádi sladké dezerty? Tak si je dejte. K snídani! Je i vědecky dokázáno, že když chcete hubnout a zároveň vás honí mlsná, je nejlepší doba, kdy si dát něco sladkého, právě ráno. V tu dobu pracuje metabolismus naplno, takže sladký hřích dokáže celkem rychle spálit. Jasně, zdravá snídaně by měla obsahovat spoustu bílkovin a zdravých sacharidů. Ale proč je do sebe nedostat v delikatesní formě?

Máme pro vás dobroty, které vás po ránu nabijí zdravou energií a spoustou bílkovin. A hlavně si skvěle pochutnáte!

Karamelizovaný ananas s jogurtem

karamelizovaný ananas s jogurtem

Miska téhle laskominy vám dodá 7 gramů bílkovin a dvě třetiny doporučené denní dávky vitamínu C.

 

Co budete potřebovat (na 4 porce):

• 1 lžíci kokosového oleje

• 1 lžíci hnědého cukru

• 2 hrnky čerstvého nakrájeného ananasu

• 1/2 lžičky mleté skořice

• 2 hrnky dobrého bílého jogurtu s nižším obsahem tuku

• 2 lžíce medu (lze vynechat)

• 4 lžíce strouhaného kokosu

 

1. V pánvi rozehřejte kokosový olej nebo máslo, přisypte cukr a povařte 5 minut, až vznikne karamel.

2. Přidejte kousky ananasu a skořici, promíchejte a povařte dalších asi 5 minut, dokud ananas nezměkne. Odstavte z ohně a nechte lehce vychladnout.

3.Jogurt rozdělte do čtyř misek, přidejte ananas a každou porci pokapejte medem a posypte kokosem.

 

1 porce obsahuje: 194 kcal, 5.2 g tuku, 33.2 g sacharidů, 7 g bílkovin

 

 

Snídaňové cereálie: 5 šílených pravd, které byste měli znát

Na Západě není snídaně nikdy kompletní, pokud neobsahuje vrchovatou misku cereálií s mlékem. Desítky let jsou tam cereálie propagovány jako zdravé, prospěšné a jediné správné k snídani. Podobně vstoupily před lety tyhle křupínky i na český trh. Ale je vůbec něco pravdy na tom, co reklamy o malých kuličkách, polštářcích a lupíncích tvrdí? Jsou snídaňové cereálie alespoň trochu zdravé?

Bohužel, většina cereálií je plná cukru, umělých aromat a "živin", které se jen těžko vstřebávají do těla. A pokud si myslíte, že vaše snídaně je možná sladká, ale přesto pořád zdravá, přečtěte si, co cereálie provádějí s vaším tělem.

Tloustne se po nich

Tloustne se po nich

Není žádným tajemstvím, že většina snídaňových cereálií je dochucena uměle přidávanými potravinovými látkami a cukrem, aby byly chutnější a pro konzumenty, zejména děti, přijatelnější. Podle průzkumů obsahuje většina snídaňových cereálií prodávaných v supermarketech hojné množství cukru. A dokonce ani na první pohled zdravější cereálie na tom nejsou lépe. Pravidelná konzumace sladkých obilovin zákonitě vede k nárůstu tělesné hmotnosti.

 

Horší je, že většina výrobců se tváří, jak jsou jejich výrobky zdravé, a za tím účelem se ohání „vědeckými“ studiemi nebo jejich výsledky překrucují a zkracují.

 

Kterou si vyberete?

Snídaně do sklenice: 5 půlminutových zdravých receptů

30 tipů na zdravé snídaně, které vám pomohou zhubnout

Jistě víte, že pokud chcete zhubnout, musíte snídat. Vždyť snídaně dodává tělu energii na celé dopoledne a kdo se ráno nají, ten toho sní méně během dne. Jenže snídat každý den to samé může být dost nuda. My pro vás máme chutný nápad na každý den v měsíci.

Pikantní toust

3. Pikantní toast

V misce promíchejte asi 100 g zauzené šunky nakrájené na kostičky, 2 lžíce strouhaného nízkotučného čedaru, půl šálku natrhaných listů syrové kapusty a lžičku olivového oleje a směs rozprostřete na dva plátky žitného chleba. Vložte je do trouby vyhřáté na 190 °C a zapékejte asi 10 minut nebo dokud se sýr nerozpustí.

Olivový olej je plný antioxidantů a zdravých tuků, takže se mu rozhodně nemusíte vyhýbat. Navíc je ho tu opravdu jen trochu.

 

 

17 toastů, které vám po ránu dodají energii

Jakou snídaní ráno začnete, takový den budete mít. Snídaně je totiž tím nejdůležitějším jídlem celého dne. Po dlouhé noci, kdy organismus hladoví, je třeba doplnit živiny a nastartovat metabolismus do nového dne.

Avokádo + feta + granátové jablko

Toasty plné energie 1

Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, dužinu vyloupněte ze slupky pomocí velké lžíce a nakrájejte na plátky. Obložte jimi toast, přidejte rozdrobený sýr Feta a zrníčka z granátového jablka a nakonec vše lehce zakápněte dobrým panenským olivovým olejem.

 



Článek je zařazen v: hubnutí, sacharidy, bílkoviny, snídaně, kalorie, proteiny
Reklama