Špagety a nudle jinak: Udělejte si je dietně, ze zeleniny!
Špagety a nudle jinak: Udělejte si je dietně, ze zeleniny!
Možná znáte špagetovou dýni. Zdaleka to ale není jediná zelenina, ze které se dají připravit dietní špagety nebo nudle!
Cuketa
Jeden hrnek cukety nastrouhané na dlouhé nudle obsahuje jen přibližně 20 kcal, což dělá z cukety ideální dietní potravinu. Navíc je plná vlákniny, která vás zasytí.
Špagety bez kalorií
Cuketu nakrájejte nebo nastrouhejte na dlouhé nudle. Jde to nožem, případně škrabkou na zeleninu. Pokud hodláte zeleninové nudle dělat častěji, můžete si pořídit speciální robot zvaný spiralizér, který zeleninu během chvilky nakrájí na dlouhé tenké nudle. Cuketové nudle krátce orestujte na olivovém oleji s trochou nasekané cibule a česneku a osolte. Podávejte je se svou oblíbenou rajčatovou omáčkou na těstoviny a případně posypané sýrem nebo doplněné masovými kuličkami.
Mrkev
Je přirozeně sladká a obsahuje hlavně betakaroten. Ten naše tělo nejlépe využije, pokud si dáme mrkev tepelně upravenou a doplněnou trochou oleje.
Zkuste třeba teplý mrkvový salát, jak ho dělá Gwyneth Paltrow:
Mrkve (asi 6 kusů) oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké nudličky. 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru krátce orestujte v pánvi na 2 lžících olivového oleje. Přidejte mrkev, promíchejte, osolte, přidejte 1/4 hrnku vody a vařte na mírném ohni, dokud mrkev nezměkne a voda se nevstřebá (asi 4 minuty). Vmíchejte 1 lžičku sezamového oleje a sójové omáčky a 1 lžíci černých sezamových semínek a podávejte horké nebo vlažné.
Červená řepa
Ač je levná, je to skutečný poklad. Je považována za jeden z nejvýznamnějších přírodních prostředků v prevenci rakoviny, je bohatá na bílkoviny a vlákninu a obsahuje také křemík, nazývaný „minerál krásy“.
Upečte si salát
Syrovou řepu oloupejte, nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké nudle, rozprostřete je na plech vyložený papírem na pečení a dejte na 25–30 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Nudle nechte vychladnout a podávejte je posypané solí, pepřem, rozdrobeným kozím sýrem (nebo fetou či balkánem), nasekanými orestovanými vlašskými ořechy a pokapané olivovým olejem.
Brokolice
Ano, i z této zeleniny se dají připravit nudle. Vtip je v tom, že nepoužijete růžičky, ale jen stonky. Zbavte je tvrdé kůry a nakrájejte nebo nastrouhejte na nudle.
Dejte si je s pestem
Brokolicové nudle krátce orestujte na oleji (nebo případně uvařte v páře), osolte a podávejte s pestem nebo vaší oblíbenou rajčatovou omáčkou na těstoviny a ozdobené čerstvými nakrájenými rajčaty a nasekanou bazalkou.
Kedlubna
I tuhle zeleninu si s klidem můžete dát večer, protože obsahuje málo kalorií, přitom je plná vlákniny, která vás nadlouho zasytí a nebude vás pak honit u televize mlsná.
Zkuste ji s krevetami
Nudličky kedlubny krátce orestujte na olivovém oleji s trochou česneku, lehce zakápněte citronem, přilijte trošku bílého vína, osolte a opepřete a chvilku poduste, až kedlubna změkne. Podávejte ji s grilovanými krevetami a čerstvými cherry rajčátky.
Máslová dýně
Výhodou máslové dýně je, že na rozdíl od ostatních dýní nemá semínka v celém středu, ale jen v dolní rozšířené části. Je mírně nasládlá, má máslovou chuť a pomůže vám zbavit se nadbytečné vody v těle.
Je výborná s ořechy a sýrem
Dýni oloupejte, rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte nebo nastrouhejte na nudle. Orestujte je na olivovém oleji s několika lístky šalvěje, osolte a podávejte posypané orestovanými nasekanými ořechy a nastrouhaným sýrem pecorino.
-ak-