Prima maminka

31. prosince 2017 07:30

Anna Kopečková

Silvestrovské dobroty, zn. Last minute!

Co by to bylo za Silvestra bez chutného občerstvení. Dáme vám pár tipů na dobroty, díky kterým budete sbírat komplimenty jako houby po dešti a vaše chuťové pohárky zažijí závratný ohňostroj chutí. A to nejlepší na konec, jejich příprava je rychlá a opravdu nenáročná.

Listové těsto na několik báječných způsobů

Tohle těsto je opravdu vděčným silvestrovským pomocníkem. Můžete ho naplnit sýrem, šunkou, kysaným zelím s kouskem uzeného a stejně tak sladkými náplněmi, třeba vanilkovým pudinkem, ořechy, nebo nadýchaným tvarohem s rozinkami. S těmito příchutěmi určitě nešlápnete vedle, ale co takhle udělat něco, co druhým vytře zrak a bude křupat?

Velmi vděčné jsou slané tyčinky. Pokud se nechcete spokojit jen s těmi sypanými solí, kmínem, sezamem nebo mákem, zkuste třeba kroucené tyčinky se slaninou a čedarem.

Klikněte si pro recept: Čedarové tyčinky se slaninou

Prima TIP: Pokud se chcete do sytosti vydovádět, co se týká tvoření z těsta, vymodelujte prasátka. Jsou milá a navíc přináší štěstí. A vážně, kdo by jim odolal!

Slaná lízátka: To tady ještě nebylo!

Míříte na Silvestra ještě do práce a pak vás čeká příprava občerstvení na dlouhou poslední noc tohoto roku? Jděte na to mazaně, rychle a efektivně. Z toastového chleba uřízněte okraje, plátky potřete pomazánkou nebo lučinou, případně přidejte ještě tenký plátek šunky, sýru, zeleniny, kousky tuňáka nebo vařeného vajíčka a každý plátek i s náplní stočte do rolky. Tu pak rozkrojte na menší kolečka a každé napíchněte na párátko nebo ozdobné dřívko.

Připraveno na trhání

Skvělý nápad pro všechny, které už nebaví obložené chlebíčky nebo jednohubky. Je to jednoduché, originální a strašně dobré. Navíc si náplň můžete upravovat podle sebe. My vám ukážeme variantu se sýrem, žampiony a cibulkou, ale výborná je třeba kombinace několika druhů sýrů (například Hermelín, Niva, Gouda), do náplně můžete přidat i kousky osmažené slaniny nebo šunku. Je to jen na vás.

Klikněte si pro recept: Trhací chleba

Kalamárové kroužky

Budete potřebovat: 6 - 8 čerstvých, případně mražených olihní nebo kalamárů. Můžete sice koupit předsmaženou variantu už v těstíčku, ale opravdu to není ono! Kupte raději již očištěná těla kalamárů bez chapadel, protože jejich čištění vám dá dost práce a zabere zbytečně čas. Dále budete potřebovat těstíčko ze 2 lžic hladké mouky (skvěle chutná i rýžová), 2 - 4 lžic mléka, 1 vejce, trošky citronové šťávy a asi půl lžičky soli. Kalamáry (olihně) nakrájejte na kroužky, obalte je v těstíčku a usmažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova. Nechte je odkapat na papírové utěrce, která odsaje přebytečný olej, a pak je pokapejte citronovou šťávou. Podávejte je se zeleninou a dresinkem (může to být třeba jen tatarka nebo majonéza ochucená česnekem a chilli). Věřte, že potěšíte jazýček i toho největšího gurmána a přitom vám příprava nezabere celé odpoledne.

Děti potěšíte ovocnými špízy

Na špejli napíchněte jahody, kuličky hroznového vína, kousky pomeranče, kiwi či manga a na závěr je pokapejte rozpuštěnou hořkou či bílou čokoládou. Po téhle dobrotě se jen zapráší.

Prima TIP: Krásně vypadají i půlměsíčky mandarinky nebo pomeranče, když jeden konec namočíte do rozehřáté čokolády (použijte kvalitní tmavou, s vyšším obsahem kakaa). Než čokoláda zaschne, posypte ji lehce kokosem, jemně drcenými arašídy, zkusit můžete i drcené chilli.

Máslové sušenky jako chutná časomíra

Chcete vytvořit něco dobrého a zároveň tematického? Udělejte půlnoční koláčky s ciferníkem. Můžete na ně použít kupované kulaté neplněné sušenky. Ale pokud se chcete blýsknout a máte čas, upečte si domácí:

Prosejte 125 g hladké mouky, přidejte 50 g moučkového cukru, 60 g změklého másla, 2 žloutky a špetku soli a vypracujte jemné těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte alespoň 30 minut odležet v chladu. Pak těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, vykrojte z něj kolečka, v třetině z nich ještě ve středu vykrojte kulaté kolečko a vše přeneste na plech s papírem na pečení a pečte 8 - 10 minut při 180 °C.

Upečená kolečka nechte vychladnout na rovné podložce a pak polovinu plných koleček potřete klasickou bílkovou polevou (umícháte ji ze 100 g dvakrát prosátého moučkového cukru, 1 malého bílku a několika kapek citronové šťávy). Když poleva důkladně zaschne, obarvěte zbylou polevu červenou potravinářskou barvou a na kolečka nakreslete ciferníky, kde se bude skvět čas za pět minut dvanáct.

Na zbylá plná kolečka přilepte pomocí rozehřáté bílé čokolády kolečka s vykrojeným otvorem a vnitřek naplňte cukrovým sypáním. Na slepená kolečka pak čokoládou přilepte kolečka s namalovanými hodinami a nechte důkladně zaschnout.

Vsaďte na finger food

Malé slané domácí dobroty, na které nepotřebujete příbor, potěší na Silvestra určitě víc, než občerstvení z nejbližšího lahůdkářství. Nebojte se kombinovat slané a sladké chutě. Třeba masové kuličky s ovocným čatní. Vděčné jsou imalé toasty. Plátky chleba (ideálně ciabatty) potřete lehce olejem, opečte v troubě dozlatova, dejte na ně plátky sýru, krátce rozpečte a pokapejte brusinkovou omáčkou.

Ideální je i kombinace sýru (Camembert nebo Hermelín) s čerstvými fíky, na křupavém toastu a s kapkou hustého balzamikového octa nebo medu.

Přečtěte si také:

-lz-/foto: pinterest.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 12. 2024

Dnes můžete pociťovat určité obavy z budoucnosti. Můžete cítit, že vám ubývají síly, zejména pokud vás tlačí termín. Potřebujete výzvy, abyste se prosadili. Nyní je čas začít se dostávat do formy. Pochybnosti jsou mimořádně kontraproduktivní. Jste zcela vybaveni pro úspěch.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.