Na pekáček o rozměru 30 x 18 cm budeme potřebovat:
Korpus:
250 g ovesných vloček (bezlepkáři použijí bezlepkové)
85 g másla
60 g třtinového cukru
1 dl mléka
1 vejce
1 lžička jedlé sody
špetka soli
Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu
60 g cukru
1 vejce
1 dl mléka
1 vanilkový pudink
vanilka (prášek, dřeň, aroma…)
špetka soli
Maková náplň:
200 g máku
60 g tekutého medu
3 šťavnatá jablka
špetka soli
Drobenka:
30 g vloček
15 g másla
10 g třtinového cukru
Postup:
Tvaroh s cukrem, solí, vanilkou, mlékem, vanilkovým pudinkem a vejcem zamícháme v hladkou hmotu. Pokud je to možné, použijeme ruční šlehač.
Umeleme mák, jablíčka oloupeme a najemno postrouháme. Přidáme k máku zároveň s medem a zamícháme.
Z vloček, cukru a másla připravíme drobenku. Vše nasypeme do sekáčku a krátce „protočíme“.
Vločky umixujeme v mixéru nebo sekáčku na hrubost polohrubé mouky. Přidáme cukr, sůl a sodu a promísíme. Přilijeme mléko, rozpuštěné máslo, vejce a důkladně promícháme.
Pekáček vymažeme máslem a vysypeme pomletými vločkami nebo prostě vyložíme pečicím papírem.
Na dno rozvrstvíme po celé ploše těsto na korpus a uhladíme. Na něj vylijeme tvarohovou náplň a roztáhneme do stran. Na tvaroh lžící poklademe kousky makové náplně a hranou roztahujeme po celé ploše. Navrch nasypeme drobenku.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35–40 minut.
Snědeno.cz
Blog snědeno.cz je plný skvělého jídla, tipů a receptů. A co o něm a o sobě řekla přímo autorka?
"Byla jsem vegetariánkou i makrobiotičkou, abych zjistila, že do pohody se projím pestrou stravou. Vaření je pro mě vášeň a zábava. I když mě baví vymýšlet a zkoušet nové recepty, mnohdy netradiční, čerpám také z pokladnice našich předků.
Moje kuchyně je jednoduchá a rychlá. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás bude Snědeno s chutí" :)
Podívejte se také na: