Celebrity

19. května 2023 18:05

Anna Fedorov

Liběna Rochová o prodělané nemoci: Dostala jsem obrovský dar. Nejsem ochrnutá ani labilní

Liběna Rochová v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS, díky

Už léta patří Liběna Rochová ke špičce českého návrhářství. Málokdo o ní ovšem ví, že v dětství prodělala závažnou nemoc. Ačkoliv jí lékaři tehdy nedávali moc velké naděje, ona se uzdravila. Věří, že dostala druhou šanci. „Dostala jsem obrovský dar – žiju, nejsem ochrnutá ani psychicky labilní,“ uvedla návrhářka v pořadu Povídej. Mimo jiné promluvila také o rozvodu a prozradila, co bylo jejím dívčím snem.

V sedmi letech Rochová prodělala těžký zánět mozkových blan a upadla do kómatu. Kvůli tomu jí hrozilo mentální či fyzické postižení. To se však naštěstí nestalo. Dodnes má ale v hlavě obraz, jak na sebe shlíží z rohu nemocničního pokoje. „Viděla jsem samu sebe, jak ležím v postýlce a někdo mi dává obrovský dar – že mohu žít, že nejsem labilní ani ochrnutá. Člověk, který takový dar dostane, si ho má hýčkat a dělat vše proto, aby prožil život co nejhodnotněji a nejlépe,“ svěřila se jedenasedmdesátiletá návrhářka v pořadu Povídej.

Tento okamžik si připomněla později v první polovině 80. let, kdy se jí rozpadlo první manželství. „Byla to pro mě ztráta všeho. Něco, co jsem netušila, že mě potká. Znamenal to pro mě konec a myslela jsem, že už nic nemá cenu a smysl. Právě v této těžké životní situaci jsem však v sobě pocítila tu obrovskou sílu, která mě postavila na nohy,“ vzpomínala designérka, která už léta patří ke špičce českého návrhářství.

Čtěte také: Herec Jackuliak promluvil o psychických problémech i období plném alkoholu a sexu

Ačkoliv byl pro ni rozvod velmi náročný, nepřemýšlela prý nikdy o tom, že by to vzdala. „O sebevraždě jsem neuvažovala. Kdybych byla sama, asi by mi tyto myšlenky přicházely na mysl. Měla jsem však dceru Madlenku, která chodila do první třídy. Musela jsem ji chránit,“ vysvětlila.

Liběna nezůstala sama a později se znovu vdala. „Mohu říct, že mám nádhernou rodinu, ve které se respektujeme a vzájemně posilujeme. Nedokázala bych mít rozhárané vztahy a k tomu pracovat. Potřebuji mít klid v rodině a mít oporu,“ uvedla v pořadu Povídej Radky Červinkové, jehož premiéru můžete zhlédnout v neděli 21. května od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Čtěte také: Bára Nesvadbová zaháněla stesk po otci hypnózou. Fixace na něj byla extrémní, říká

Rochová v pořadu Povídej mimo jiné pohovořila také o svém profesním životě. Prozradila, že po 15 letech končí na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, kde vede Ateliér designu oděvu a obuvi. „Zjistila jsem, že patnáct let je dlouhá doba. Mám ještě jiné plány,“ řekla.

Ráda by si totiž splnila svůj dívčí sen. „Mým snem bylo založit Muzeum módy. S Moravskou galerií a městem Brno bych proto ráda pracovala na tom, aby v Česku vzniklo muzeum módy. Všechno je nakloněno tomu, aby se tak stalo,“ uzavřela Rochová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.